Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Artan Yonga Sıkıntısı Ekran Kartı Kaçakçılığını Zirveye Taşıdı

Salgın nedeniyle dünya çapında PC ve konsol bileşeni kıtlığı, yüksek talebi karşılama umuduyla kaçakçılığın artmasına neden oluyor.

Ekran kartları gibi PC parçalarının bulunabilirliği düşük seviyelere ulaştıkça, tüketici talebini karşılamak için dünya çapında kaçakçılık arttı. Geçen yıl COVID-19 salgınının en başında, işlemciler, ekran kartları ve sabit diskler gibi ürünler üreten fabrikaların çoğu kapandı ve Nvidia ve AMD gibi şirketler tüketici talebini karşılayamaz hale geldi.

Evlere kapanma ve evden çalışma modeli yüzünden, giderek daha fazla insanın eğlence için video oyunlarına ve bilgisayar sektörüne yönelmesiyle sorunu daha da kötüleştirdi. Web kameraları ve PC bileşenleri gibi ürünlere olan yüksek talep, tüketicilerin botlar ve fiyatları artıran satıcılar tarafından hayal kırıklığına uğratmasına sebep oldu.

Kacakcilik 1

Bilgisayarlar için kullanılan aynı bileşenlerin çoğu konsollarda da kullanıldığından, Sony, Microsoft ve Nintendo da kıtlığın acısını hissetti. Geçen yıl, Xbox Series X/S konsolları, PlayStation 5 ve Nintendo Switch konsollarını bulmak neredeyse imkansızdı. Çin’de üretim kısıtlamaları hafiflese bile, botların devam eden yaygınlığı ve yoğun talep, konsol piyasasınında altını üstüne getirdi.

Yükselen talebi karşılamak amacıyla, dünya çapında bilgisayar bileşenlerinin kaçakçılığı artıyor. Geçen hafta, Hong Kong Gümrük departmanı, Hong Kong Uluslararası Havaalanı kıyılarında bir kaçakçılık operasyonuna baskın düzenledi. Hong Kong hükümeti, karton kutu kaçak mal içerdiğinden şüphelenilen bir balıkçı teknesinin gözaltına alındığını bildirdi.

Kaçakçılar olay yerinden sürat teknesiyle kaçtı. Daha fazla araştırmanın ardından, teknedeki kartonlar “bilgisayar ekran kartları, akıllı telefonlar, bilgisayar RAM’leri ve SSD’leri dahil olmak üzere bir grup şüpheli kaçak mal” içeriyordu. Nvidia 30HX kartlarının her birinin tek başına 700 dolar değerinde olduğu bildirildi.

Kacakcilik 2

Bu eksiklikler ele alınması gereken ciddi bir sorun olsa da, kaçak ve çalıntı mal satın almak çözüm değil. Bu tür operasyonları teşvik etmek, uluslararası ithalat ve ihracat politikalarına aldırış etmeyecek ve muhtemelen bu malların fiyatını artıracak. Hayal kırıklığına uğramış tüketiciler, kıtlık konusunda anlaşılır bir şekilde sabırsızlanıyorlar ancak tek çözüm, salgının dünya çapında hafiflemesine ve üretimin tam kapasite ile devam etmesine kadar beklemek.

Kaçakçılığın önlenmesindeki zorluk, dijital araçların ve çevrimiçi satın alımların gücüyle, satışları takip etmenin ve çalınan malları kaynağına kadar takip etmenin daha zor olması. Bu durum hükümetler, şirketler ve tüketiciler için pek çok potansiyel yan etkisi olan karmaşık bir konu. Bilgisayar ve konsol sahiplerinin, bileşenlerinin nereden geldiğini ve bir sonraki konsol stoğunun ne zaman olacağını bildiklerinden emin olmak için pazarda neler olup bittiğinden haberdar olmaları önemli. Bu gibi durumları takipte kalmak için haberlerimizi takipte kalabilirsiniz.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.