Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Geçmişten Günümüze Dünyanın En Zor Oyunları

Oyun tarihinin en karanlık köşelerinden bulup çıkardığımız oynaması ve bitirmesi en zor olan oyunları sizler için derledik.

Hiç dünyanın en zor oyunlarını düşünmüş müydünüz? Günümüzde sadece Dark Souls tarzında zor oyunlarla tanıştıysanız, size geçmişten günümüze dünyanın en zor oyunlarını listeledik.

Eskiden oyunlar daha zordu. Endüstri büyüdükçe, büyük oyunlar, mümkün olduğunca geniş bir oyuncu yelpazesine sorunsuz bir deneyim sunmak için zorluğu azaltmaya yöneldi.

Dünyanın En Zor Oyunları

Günümüzde, gerçek bir meydan okuma istiyorsanız, genellikle daha fazla düşman ve daha az cephane anlamına gelen Zor veya Çok Zor seçeneklerinden birini seçmelisiniz ancak zorluk, gerçekten oyun tasarımının bir parçası haline geldiği zaman değerli.

Oyunu oynarken daha fazla düşünmeye, daha çeşitli stratejiler geliştirmeye başladıysanız ve ilerlemek için ciddi şekilde taktikler geliştiriyorsanız evet, zor bir oyunla karşı karşıyasınız. Geçmişten günümüze dünyanın en zor oyunları listemize geçelim.

Dünyanın En Zor Oyunları

1- Demon’s Souls/Dark Souls (Fromsoft, 2009/2011)

Dünyanın En Zor Oyunları

Fromsoft’tan Hidetaka Miyazaki, aksiyon RPG türünü yeniden düşünmeye başladığında, yeni temellerden biri ciddi bir meydan okumaydı. Düşüncesi şuydu: Bir oyuncu gerçek olasılıkları aşmadan nasıl başarılı hissedebilir? Bu oyunlarda en temel düşmanlar bile oyuncuları tekrar tekrar öldürüyor, böylece ekrandaki “YOU DIED” yazısı beynimize kazınıyordu.

Demon’s Souls ve Dark Souls‘ta tek teselli, ölümün bu dünyaların işleyişinin temel bir parçası olması. Diğer oyunlarda ölmek başarısızlık ama burada ölmek nasıl öğreneceğiniz, nasıl daha iyi olacağınız ile ilgili. Dünyanın en zor oyunları dediğimizde ilk akla gelen Dark Souls’ta ölüm, yolculuğunuzun sadece bir parçası.

2- Ghosts ‘n Goblins (Capcom, 1985)

Dünyanın En Zor Oyunları

Capcom‘un yandan kaydırmalı platform oyunu, benzersiz yoğun bir macera yaratmak için her zaman var olan ölüm tehdidini kullandı. Sadece iki vuruş ile kahraman şövalyemiz Arthur ölüyordu. Öngörülemeyen düşmanlar her yerde ortaya çıkıyordu, güçlendirmeler tuzak olabiliyordu ve çoğu oyuncu ilk aşamayı bitiremiyordu. Genellikle dünyanın en zor oyunları dediğimizde aklımıza ilk gelen oyunlardan bir tanesi bu yapım.

Sona ulaşanlar, ya son iki seviyeyi daha zor bir seçenek ile tekrar oynamak anlamına gelen kutsal haçı getirmede başarısız olduklarını ya da onu getirirken “Şeytanın kurduğu bir tuzağa” düştüklerini anlıyordu ve pes ediyordu.

Bu zorluğa günümüzde tanık olmak isterseniz, yenilenen versiyonunu Steam‘den satın alabilirsiniz.

3- Ninja Gaiden II (Tecmo Koei, 2008)

Dünyanın En Zor Oyunları

Yüksek her zaman Ninja Gaiden serisinin bir parçasıydı ancak 2008’de çıkış yapan Ninja Gaiden II, zorluk çılgınlığında yeni bir zirve yarattı. Oyunun düşmanları, oyuncuyu “normal” zorlukta bile zorluyordu ancak Master Ninja zorluğuna geçtiğinizde, oyun gerçekten oynanamaz hale geliyordu.

Daha sonraki seviyelerde düşmanlar, hatasız bir hassasiyet ve düzenlilikle ateşlenen silahlar için toplara sahip oluyordu. Zaman zaman hayatta kalmak imkansız hale geliyordu. Dünyanın en zor oyunları listesinde olmayı hak eden bir oyun.

4- God Hand (Capcom, 2006)

Dünyanın En Zor Oyunları

God Hand‘in ticari başarısızlığı, zamansız yenilikçi fikirlerinden kaynaklanıyordu. Bunlardan biri, sizin becerinize yanıt veren ekrandaki zorluk ölçerdi. Birinci seviyeden DIE seviyesine kadar dört derece vardı ve sürekli dayak atıyorsanız zorluk seviyesi artıyordu.

Bu zorluk ölçerin sıkıntısı, zaten zorlu olan oyunda iyi olduğunuzda, düşmanların nasıl saldıracağını, nereden saldıracaklarını, ne kadar hasar verdiklerini ve onları yenmenin zorluğunu bir anda arttırıyordu. Çok az oyun God Hand gibi bir tarz benimsemişti. O güne kadar hiçbir oyun, zorluk ve performansı böyle bir zarafetle bir araya getirmemişti.

5- UFO: Enemy Unknown (Mythos Games, 1994)

Dünyanın En Zor Oyunları

Dikkatsiz bir oynanışa karşı acımasız bir tavır sunan derin bir strateji oyunu olan XCOM serisinin ilk oyununu dünyanın en zor oyunları listesine koymazsak olmaz.

Tasarımcı Julian Gollop, iki boyutlu birçok harika sıra tabanlı oyun yapmıştı ancak XCOM’un izometrik perspektifi ve savaş sisi uygulaması, bu oyuna korkunç bir stratejik boyut ekledi. Çok fazla asker üretirseniz, askerleriniz asla kontrol etmediğiniz karanlık bir köşede ölebiliyordu.

Uzaylılar hatalarınızdan yararlanıyordu, askerlerinizi acımasızca kesiyordu ve üsse geri dönerek, insanlığı güvende tutmak için umutsuz bir mücadelede sizi zorlu seçimler yapmak durumunda bırakıyordu.

6- Fade to Black (Delphine Software, 1995)

Dünyanın En Zor Oyunları

Flashback’in devamı, başarılı bir iki boyutlu tasarımı üçüncü boyuta getirmek için erken bir girişimdi ve hassas kontrollerin ne kadar önemli olduğu konusunu fazla hafife aldı. Bazı açılardan ileri görüşlü bir üçüncü şahıs tasarımı olsa da Fade to Black, sizi tek bir vuruşta öldürebilecek birçok düşman olduğu için kötü kontrollerle birlikte oynanması imkansız hale geliyordu.

Geliştirici tarafından olası her ölüm için oluşturulan gösterişli ara sahnelerde fazlasıyla sinir bozucuydu. Dünyanın en zor oyunları listemizin kontrolleri sebebiyle en zor oyunu kesinlikle bu.

7- NARC (Williams Electronics, 1988)

Dünyanın En Zor Oyunları

Eugene Jarvis, imkansız bir meydan okuma ve çok daha iyi bir oyun olan Robotron 2084 ile ünlü oldu ancak NARC’ın da kesinlikle ondan aşağı kalır yanı yok. Başrollerinde Max Force ve Hit Man’in yer aldığı iki oyunculu bir arcade oyunu olan ve Mr Big’i devirmek için yola çıkan NARC, saçma sapan ve aşırı zorluk seviyesine sahip yapımlar arasında, gerçek anlamda zafere ulaşan ilk oyunlardan biriydi.

Eugene Jarvis’in oyunları her zaman zordu ancak NARC ile bu zorluk seviyesi bambaşka bir boyuta ulaştı ve bu oyunu döneminde oynayan herkesi bıktırdı. Dünyanın en zor oyunları listesi, bu yapım olmadan olmazdı.

8- The Adventure of Little Ralph (New Corporation, 1999)

Dünyanın En Zor Oyunları

Mütevazı bir Japonya sürümüyle merak konusu olmaya mahkûm olan The Adventure of Little Ralph, arcade oyun tasarımını çağrıştırsa da aslında orijinal PlayStation özel oyunuydu. Puanlama odaklı, saçma derece zor ve kült gizemle örtülü, geleneksel platform oyunu; Bugün koleksiyoncu pazarında üç haneli meblağlara satılmaya başladı.ve hak ettiği geniş kitleyi daha da inkar ediyor.

Dünyanın en zor oyunları listemizin iddialı yapımı, Beat-’em-up türünü yeniden icat eden son derece zorlu patron dövüşleri, onu mekanik olarak farklı kılmaya ve şimdiye kadar geliştirilen en test edici platform oyunlarından biri haline getirmeye yetti.

9- I Wanna Be the Guy: The Movie: The Game (Michael O’Reilly, 2007)

Dünyanın En Zor Oyunları

Resmi olarak betadan çıkmamış bu ücretsiz platform hazinesini oynayanlar, muhtemelen sinir krizi geçirecek. I Wanna Be The Guy, Jinsei Owata isimli bitmemiş, vahşice zorlu bir Japon oyununa yanıt olarak geliştirildi.

O’Reilly, Jinsei Owata’nın zorluğunu biraz daha ileri götürebileceğine ikna olmuştu ve görünüşe göre bunu başardı. Sonuç olarak oyun, en çok test edilen bağımsız oyunlar için bir referans noktası haline geldi. Super Meat Boy, Jinsei Owata’nın nihai yapısının son ürünü olarak ortaya çıktı.

10- Super Meat Boy (Team Meat, 2010)

Dünyanın En Zor Oyunları

Dünyanın en zor oyunları listesine girmeye hak kazanan Super Meat Boy‘u oynama deneyimimi tanımlayan tek bir cümle hakkım olsa, sizi anında oyuna sokan yeniden başlatma tuşu derim. Platform oyununun sıradan aşamaları tehlikelerle dolu, ancak sizi son derece hızlı bir şekilde oyuna tekrar geri getirmesi muazzam bir teşvik.

Sonuç olarak, bu bir tekrar tekrar başarısız olma oyunu. Bununla birlikte, anlık yeniden başlatmalara izin vererek, deneme ve ölme döngüsünü sürdürürken momentumda neredeyse hiç düşüş olmaz. Bu nedenle Super Meat Boy, tek oturuşta saatlerinizi çalabilecek bir yapım.

11- Flywrench (Messhoff, 2015)

Dünyanın En Zor Oyunları

Nidhogg, Messhoff’un en ünlü oyunu olsa da, Flywrench kesinlikle en zoru. Temel mekanik aldatıcı bir şekilde basit; Tamamen masum görünen, geçerken renk değiştiren minimal labirentlerde soyut bir uzay gemisine rehberlik etmek.

Gerçek ise, sürekli ölmenin ve yeniden başlamanın standart olması. Flywrench belki de geçtiğimiz yılların hatta son on yılın en zor oyunu olmaya aday.

12- Cuphead (StudioMDHR, 2017)

Dünyanın En Zor Oyunları

Hikaye neredeyse yok ve sadece oyunun kendisi için bir bahane. Kumar bağımlısı olan itibarlı kahramanın rolünü üstleniyoruz. Seanslardan birinde ruhunu şeytana satmıştı. Onu geri almak için, çalışarak farkı kapatması gerek.

Dünyanın en zor oyunları listesine layık olan Cuphead‘de, 1930’ların çizgi filmlerinde görülenlere benzer bir kahraman, kendi hataları ve kusurları yüzünden sürekli başı belada olan bir insanı oynuyoruz ancak bölümler gerçekten sizi çileden çıkaracak.

13- Nioh/Nioh 2 (Team Ninja, 2017-2020)

Dünyanın En Zor Oyunları

NiOh, Ninja Gaiden serisi ve Metroid: Other M. gibi oyunlarla bilinen ünlü Japon stüdyo Team Ninja tarafından yaratılmış bir aksiyon oyunu. İlginç bir şekilde oyunun yapımcılarından biri, 2009 yılında Tecmo ile birleşerek mevcut şirketi oluşturan Koei’nin kurucularından Kou Shibusawa.

NiOh ve NiOh 2 gerçekten Dark Souls yapımını örnek alan ve onu kendince yorumlamayı başaran nadir yapımlardan bir tanesi ve zorlu düşmanları sizi gerçekten fazlasıyla yoracak.

Geçmişten günümüze dünyanın en zor oyunları listemizin sonuna geldik. Sizin oynarken zorlandığınız, bitiremediğimiz oyunlar var mı? Sizin için en zor oyunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz!

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.