Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

İrlanda’dan Facebook’a 36 Milyon Euro Ceza!

İrlanda, Facebook hakkında soruşturma başlattı. Şirket, yüklü miktarda para cezası ödemek zorunda kalacak.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), şirkete yönelik bir düzineden fazla soruşturmadan birinde, Facebook’a 36 milyon Euro para cezası vermeyi önerdi.

Bu karar, Avrupa Birliği 2018 Veri Koruma Kanunu kapsamında çarşamba günü yayınlanan bir taslak karara göre önerildi. Alınan ön kararın diğer Avrupa Birliği denetim makamlarıyla paylaşılması ve onların görüşlerinin de dikkate alınması gerekecek. Bu makamlar tarafından herhangi bir anlaşmazlık ortaya çıkmazsa, nihai bir karar verilecek ve Facebook’a ceza kesilecek.

Facebook

Facebook, 36 Milyon Euro Ödemek Zorunda Kalabilir

Reuters’in raporuna göre, DPC şirkete 28 ila 36 milyon Euro arasında para cezası vermeyi önerdi. Cezanın nedeni, şirketin yeterli bilgi sağlamaması ve karar taslağının şirketi özellikle şeffaf olmaması nedeniyle eleştirmesi ve ihlalleri ciddi olarak nitelendirmesiydi.

Şikayet, şirketin kişisel verileri, özellikle de hizmet şartları çerçevesinde işlemesinin yasallığından endişe duyan Avusturyalı bir avukat ve gizlilik aktivisti Max Schrems tarafından yapıldı. Schrems, bulguları eleştirdi ve DPC’nin, reklam ve çevrimiçi izleme gibi alanlarla ilgili rıza maddelerini hüküm ve koşullarına taşıyarak Facebook’un Avrupa Birliği’nin GDPR gizlilik kurallarını atlamasına yeşil ışık yaktığını söyledi. Schrems, dijital haklar grubu NOYB aracılığıyla taslak kararı yayınladı.

Facebook

Ceza Miktarı Daha da Artabilir

DPC, kısa süre önce gizlilik endişeleri nedeniyle WhatsApp‘a 225 milyon Euro para cezası verdi ancak bu değere diğer Avrupa Birliği denetim makamlarıyla yapılan müzakerelerden sonra karar verildi. WhatsApp’ı cezalandırırken, DPC’nin soruşturmaya ilişkin taslak kararı, sekiz İlgili Denetleme Makamından (CSA) itiraz aldı.

İtirazın sebebi 50 milyon Euro değerindeki cezanın yetersiz olmasıydı ve itirazlar kabul edildikten sonra ceza önemli ölçüde artarak 225 milyon Euro’ya yükseltilmişti. Sonuç olarak, Facebook’un cezasının 36 milyon Euro olarak kalmayıp çok daha yüksek bir cezaya dönüşmesi mümkün.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.