Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Forza Horizon 5 İnceleme

Forza Horizon 5, heyecan verici yarışlarla dolu devasa ve güzel açık dünyası sayesinde serinin bugüne kadarki en iyi oyunlarından bir tanesi.

Forza Horizon 5, Playground Games tarafından geliştirilen ve Xbox Game Studios tarafından yayınlanan bir açık dünya yarış oyunu. Seri, Birleşik Krallık’ı geride bırakarak bizi, yalnızca güzel görünmekle kalmayan, aynı zamanda hızlı yarış aksiyonu için sayısız fırsat sunan devasa bir Meksika haritasına bıraktı.

Xbox Game Studios’un yarış ve müzik festivali sunan beşinci oyunu, ünlü yarış serisinden bekleyeceğiniz heyecan verici modlara, enerjik atmosfere, müziklere ve büyük gösterilere sahip ancak bu sefer eklemeler ve değişiklikler devrim niteliğinde olmaktan çok evrimsel. Bunu olumsuz anlamda söylemediğimi de belirteyim.

Uzun süredir devam eden serinin hayranları, Meksida’da yine saatler harcayacak. Seri ile ilk defa tanışanlar ise oyunun yaratıcı zenginlikleri karşısında şaşıracak. Kısacası, Forza Horizon 5 ile bu seri benim gözümdeki en iyi yarış oyunu statüsünü korumayı başardı.

Forza Horizon 5 İnceleme

Forza Horizon 5 İnceleme: Efsane Geri Döndü

Bu sefer, kurgulanmış bir Büyük Britanya yerine kurgusal bir Meksika’yı geçerken önceki oyunda bulunan tüm ögelerin tadını yine çıkaracaksınız. Forza Horizon 5‘in Meksika ortamı, yemyeşil ormanlar, harabeler, yükselen dağ sıraları ve aktif volkanlar dahil olmak üzere 11 farklı biyoma sahip olduğu için çok daha ilgi çekici. Her zamanki gibi, Playground Games’in grafik motoru, ortamı iyi bir şekilde tamamlayan renkli, fotogerçekçi görsellere sahip.

Forza Horizon 5, devrimden çok evrim. Orijinal olarak önceki sürümde tanıtılan bir özellik olan dinamik hava durumu, artık uzaktaki fırtınaları görmenize ve fırtınalara girip çıkmanıza olanak tanıyacak. Bu mekanik, Meksika manzarasına Forza Horizon 4’te olmayan enerjik, öngörülemez bir his katmış.

Diğer bir yeni ekleme, birkaç kısa eşli ve rekabetçi çok oyunculu oyundan oluşan bir mod olan Horizon Arcade. Öne çıkan yarışmalardan biri, size büyük puanlar toplamak için manzarayı dolduran pinataları parçalama görevini veren bir mini oyun olan Piñata Pop. Bu zorluklar, Freeroam alanınızda bulunan diğer sürücüleri de etkileyecek, böylece iyi vakit geçirmek için menüler arasında gezinmek veya yükleme ekranlarıyla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.

Forza Horizon 5 İnceleme

Forza Horizon 5 İnceleme: EventLab ve Forza Link

Forza Link, durumunuzu takip eden ve çevrimiçi oyun için diğer insanlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olan harika bir yeni yapay zeka yardımcısı. Örneğin, hem sizin hem de çevrimiçi bir oyuncunun belirli bir denemeyi tamamlamanız gerekiyorsa, Forza Link sizden görevi birlikte tamamlamanızı isteyecek. Forza Horizon 4’teki haritadan yüzde 50 daha büyük olan uçsuz bucaksız Meksika açık dünyasında potansiyel olarak diğer yarışçılarla tanışmanın harika bir yolu.

Buradaki en büyük yenilik, özel yarışlar, meydan okumalar, oyun modları oluşturmanıza ve bunları başkalarıyla paylaşmanıza olanak tanıyan bir araç olan EventLab olmuş. Aslında EventLab, Playground Games’in oyun içi etkinlikler tasarlamak için kullandığı araçların çoğunu içerisine katmış.

EventLab ile geçirdiğim süre boyunca, ilk Jurassic Park filminden karanlık, önsezili bir yola benzeyen bir parkur olan Jeep-tastic Park da dahil olmak üzere birkaç özel tasarım indirdim. Arka planda dinozor kükremeleri bile vardı! Oyuncu kitlesi moda girdiğinde, EventLab; Forza Horizon 5’e daha da uzun ömür verecek. Ayrıca beğendiğiniz haritalara oy da verebileceksiniz. Bu şekilde Forza Horizon topluluğu, değerli yapımları ön plana çıkaracak.

Forza Horizon 5 İnceleme

Forza Horizon 5 İnceleme: Tamamen Lisanslı

Forza Horizon 5, Forza Horizon 4’ün başlangıç araç sayısından daha fazla; 500’den fazla lisanslı arabaya sahip. Aston Martin, BMW, Cadillac, Ford, Lamborghini ve Mercedes-Benz gibi prestijli üreticilerin yeni ve klasik arabalarını bulacaksınız. Ne yazık ki, bu araçların karanlık bir tarafı da mevcut.

Sorun şu ki bu lisanslı arabalar, Forza Horizon 5’in, Forza Horizon, Forza Horizon 2 ve Forza Horizon 3’te gördüğümüz gibi, otomobil lisansları sona erdiğinde birkaç yıl içinde bu oyun da, dijital pazarlardan büyük olasılıkla kaybolacak. Bu kesinlikle ele alınması gereken bir sorun ve Burnout Paradise ve Split/Second gibi zamana dayanabilen lisanssız yarış oyunlarına değer vermemin en önemli nedeni.

Aynı şekilde Forza Horizon 5 lisanslı müziklerle dolu. Meksika’nın sokaklarını ve kırsal bölgelerini gezerken, Beastie Boys (“Intergalactic”), Dua Lipa (“Levitating”), Foo Fighters (“No Son of Mine”), The Killers (“Caution”) gibi parçalar sizleri bekliyor olacak. Dürüst olmak gerekirse, bir Forza Horizon müzikleri ilk kez bana yabancı geldi çünkü birçok sanatçıya aşina değildim. Bu, parçalardan çok benim müzik tarzımla ilgili bir sorun. Yine de, özel oyun müziklerinin geri dönüş yapmasını diliyorum.

Beklendiği gibi, Forza Horizon 5’in arabaları harika görünüyor ve hissettiriyor. Herkes, bu egzotik ve sıradan araçlarla yarışmaktan keyif alacak. Daha da iyisi, oyun içi Kredi kullanarak Forza topluluğu tarafından oluşturulan tasarımları satın alarak, yeni boya işleri uygulayarak veya kendi logolarınızı ve desenlerinizi oluşturmak için yerleşik düzenleme aracını kullanarak sanal garajınızdaki arabaları süsleyebilirsiniz. Kaputunun üzerinde bir Supreme logosu bulunan 100.000 dolarlık bir araba sahibi olabilirsiniz.

Forza Horizon 5 İnceleme

Forza Horizon 5 İnceleme: Sistem Gereksinimleri Neler?

Forza Horizon 5, her şeyden önce bir Xbox One veya Xbox Series X/S konsolunda oynamak için tasarlanmış bir konsol oyunu, bu nedenle ilgili PC özelliklerinin özellikle talepkar olmaması şaşırtıcı değil. Meksika’da alev alev yanmak için oyun bilgisayarınızın en az bir AMD Ryzen 3 1200 veya Intel Core i5-4460 işlemciye, bir AMD Radeon RX 470 veya Nvidia GTX 970 ekran kartına, 8 GB RAM’e, 110 GB depolama alanına ve Windows 10 işletim sistemine ihtiyacı olacak.

Son birkaç yılda bir oyun teçhizatı satın aldıysanız veya bilgisayar topladıysanız, bu oyunu oynamakta sorun yaşamayacaksınız. Hoş bir dokunuş olarak Forza Horizon 5, HDR ve ışın izleme teknolojisine de sahip, böylece uyumlu donanımınız varsa ekstra göz zevklerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yarış oyunu, sınırsız kare hızlarıyla oynamanıza izin vermez ancak oyunu, kilitli 20, 30 veya 60 kare hızında çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Benim Ryzen 7 3700X, Nvidia GeForce RTX 2080, 16 GB RAM ve 2TB depolama içeren oyun bilgisayarım, Forza Horizon 5’i kolaylıkla çalıştırdı. Oyun tamamen en yüksek ayarlarda 60 FPS olarak aktı ancak bazen birkaç saniyeliğine kilitlendi. Lütfen 100 GB’lık oyun indirmesinin ardından 20 GB’lık bir yama yapacağınızı unutmayın, bu nedenle Forza Horizon 5’i ilk kez başlatmanız biraz zaman alacak.

Forza Horizon 5’i Xbox uygulaması aracılığıyla PC’de satın alırsanız, ek ücret ödemeden Xbox’ta da oynayabilirsiniz. Microsoft’un birleşik video oyun platformu sayesinde, yarış oyununu PC ve konsol arasında çapraz platform özelliği kullanarak oynayabilirsiniz. Aynı zamanda oyunun Xbox Game Pass hizmeti dahilinde olduğunu da söyleyelim. Eğer siz oyunu Valve’nin mağazası olan Steam’den almayı tercih ediyorsanız, oyunun başlangıç fiyatı 299 TL olarak belirlendi.

Forza Horizon 5 İnceleme

Forza Horizon 5 İnceleme: Sonuç

Forza Horizon 5 ile Playground Games, özel festival havası yaratmanız için size daha da fazla araç sunuyor. Genel oyun değişiklikleri geçmiş yıllardaki kadar radikal değil ancak topluluk EventLab’i sıkça kullanmaya başladığında, sürekli ve yeni bir yarış içeriği kaynağının tadını çıkaracaksınız.

Ayrıca, kurgulanmış Meksika ortamı, çeşitli ve göz alıcı biyomları ile tek kelimeyle harika. İster yeni ister uzun süredir serinin hayranı olun, Forza Horizon 5 sokaklarda gezinmenize, dik yokuşlardan aşağı inmenize veya arabaların, karakter teçhizatının ve duvarlarla çevrili alanların kilidini açarken tuhaf içeriklere mutlaka katılmanız gerek.

Bu seri benim için gelmiş geçmiş en iyi yarış serisiydi ve Forza Horizon 5, gelmiş geçmiş en iyi yarış oyunu olmuş diyebilirim.

İnceleme Özeti

Forza Horizon 5 İnceleme

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ege Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olan ve oyun sektörüne yıllardan beri yoğun ilgi duyan Mert, 3 yılı aşkın bir süredir Turkmmo'da içerik üretiyor.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!