Gün geçmiyor ki GTA 6 hakkında yeni bir haber ya da iddia ortaya çıkmasın. Tüm dünyasının gözü kulağı, Rockstar Games’in bir sonraki büyük oyununa çevrilmiş durumda. Yeni Grand Theft Auto piyasaya sürüldüğünde bu sadece son 10 yılın en büyük video oyunu lansmanı olmayacak, aynı zamanda GTA 6’nın popüler bir oyun serisinden gerçek bir yaratıcı platforma dönüşme girişimini de temsil edecek.
Bu çabalar hakkında bilgi sahibi olan ve iş ilişkilerini korumak amacıyla isimlerinin açıklanmasını istemeyen sektörden üç kişiye göre Rockstar Games, Roblox ve Fortnite‘ın önde gelen yaratıcılarının yanı sıra özel GTA içerik yaratıcılarıyla da yaklaşan oyun içinde özel deneyimler yaratma potansiyeli hakkında görüşmeler yapıyor. Bu deneyimler, içerik oluşturucuların oyunun ortamını ve varlıklarını değiştirerek kendi fikri mülkiyetlerini – ve potansiyel olarak marka sponsorlarını – GTA’nın sanal kum havuzuna getirmelerine olanak tanıyacak.
GTA 6, Büyük Bir Yaratıcı Ekosistemi Oluşturabilir

İçerik oluşturucuların, dünyanın en popüler oyun mülklerinden birinde varlık göstermenin ötesinde, IP’lerini ve kitlelerini GTA 6‘ya getirmekten tam olarak nasıl yararlanacakları belli değil. Diğer metaverse platformlarındaki yaratıcılar – ki bu kişiler genellikle kendilerini UGC (kullanıcı tarafından oluşturulan içerik) yaratıcıları olarak adlandırırlar – sanal ürün satışlarından pay alarak ya da gelir paylaşım programları aracılığıyla para kazanabiliyorlar.
Bu sene 12’nci yaşına ayak basan GTA 5’in yaratıcı ekosistemi, GTA 6’da yaratılmak istenen UGC ekosisteminin potansiyel geleceği hakkında bazı fikirler veriyor. Dünya çapında 210 milyondan fazla kopya satan ikonik yapım, büyük ölçüde oyuncuların çok oyunculu sunuculara veya yüzlerce kullanıcının aynı anda birlikte oynayabileceği sanal dünyalara ev sahipliği yapmasına ve katılmasına olanak tanıyan popüler bir oyun modifikasyonu olan FiveM‘de gerçekleşen muazzam miktarda etkinlik sayesinde Twitch’te en çok izlenen oyun olmaya devam ediyor.
Oyunda Çeşitli Reklam ve Markalarla İş Birliği Olabilir

Rockstar başlangıçta FiveM’in bazı yaratıcılarını 2015’te yasaklamış olsa da, geliştirici daha sonra 2023’te şirketi satın alarak “GTA RP [rol yapma]” topluluğunu üstü örtülü olarak onayladığının sinyalini verdi. Roblox ve Fortnite gibi platformların içindeki sanal dünyaların aksine FiveM’de barındırılan GTA sunucuları kullanıcılardan katılım için abonelik ücreti alıyor. Yaratıcılar, özel oyun içi kozmetik öğeler ve sunuculara girmek için kuyrukta öncelikli erişim karşılığında kullanıcılardan genellikle aylık 25 ila 100 dolar arasında değişen abonelik ücretleri alarak milyonlarca dolar kazandı ve FiveM tüm abonelik gelirlerinden pay aldı.
Şu anda Fortnite ve Roblox gibi metaverse platformlarda bu tür bir abonelik işlevi bulunmuyor. Rockstar, GTA’nın geçmiş oyunlarında gerçek hayattan markaları ya da reklamcıları oyuna dahil etmeyi reddetmiş, “Sprunk” (Sprite) ya da “Krapea” (Ikea) gibi dublör marka isimleri kullanmayı tercih etmişti. İddialara göre oyunun 2 milyar dolarlık yapım maliyeti, Rockstar’ı GTA 6’ya yaptığı yatırımı telafi etmek için tüm para kazanma yollarını denemeye teşvik edebilir. Bu durumda stüdyonun reklamlara ve markalara karşı tutumunun lansman tarihi yaklaştıkça ısınabileceği görüşü hakim.
