Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Returnal İnceleme

Returnal, öldükten sonra sürekli yeniden doğduğu düşmanca bir dünyada hayatta kalması gereken bir astronot hakkında üçüncü şahıs rogue-lite bir oyun.

Returnal, Housemarque tarafından geliştirilen ve Sony Interactive Entertainment tarafından yayınlanan, PlayStation 5 özel bir rogue-lite nişancı oyunu. Oyun, PlayStation 5’in yapabileceklerinin şimdiye kadarki en iyi kanıtı olabilir ancak aşırı zorluğu ve cezalandırıcı tasarımı, yabancı dünyasında bekleyen dehşetlere ayak uyduramayanlar için rahatsız edici olabilir. Oyunun inceleme puanları oldukça olumluydu ve şimdi siz okurlarımız için bir inceleme de biz hazırladık.

Atropos’ta Bir Astranot

Returnal Inceleme 1

Returnal, Atropos adlı garip bir uzaylı gezegene inen Selene adında bir astronotu canlandırıyor. Selene’nin gemisi kazada mahvolur, bu yüzden iletişim cihazı üzerinden çalan gizemli bir yayın arayışına girer. Atropos, düşmanca yaşam biçimleriyle dolu ancak Selene’yi en çok korkutan bu değil. Selene gezegeni keşfederken her öldüğünde, kaza anında yeniden doğar ve baştan başlamak zorunda. Atropos, bazıları bulgularının ses kayıtlarını bırakan görevlerinde başarısız olan Selene’nin cesetleriyle dolu. Selene, hepsinden daha rahatsız edici olanı, ormanda gizlenmiş, kendi evini andıran bir ev bulur.

Returnal bir roguelite yapım, yani seviyeler prosedürel olarak her seferinde karıştırılan bir dizi odadan üretiliyor. Oyuncu her öldüğünde, Selene kaza yerinde tekrar uyanıyor. Selene’nin ölümü ve canlanması, oyunun mekaniği için evren içinde bir sebep yaratmaya yardımcı olan harika bir numara. Selene, her öldüğünde oyuna sadece basit bir tabanca, birkaç kalıcı anahtar eşya ve Ether adı verilen mücevher benzeri bir para birimi ile başlıyor. Bu, oyuncunun her öldüğünde yeni eşyalar, geliştirmeler ve silahlar toplaması gerektiği anlamına geliyor yani hiçbir yeni başlangıç bir öncekine benzemiyor.

Returnal evreninde Selene tabancasıyla Atropos’ta uzun süre dayanamayacak, bu yüzden oyuncunun her bölgeyi eşyalar ve yükseltmeler için araştırması gerekiyor. Selene’nin bir adrenalin teknisyeni var, düşmanları vurmadan öldürmek için özel güçler kazanıyor ancak her vurulduğunda sayaç sıfırlanıyor ve güçler kaybediliyor. Oyunda, Selene’nin Artifact (öldürülene kadar süren güçlendirmeler) ve Consumables (şifalı iksirler gibi tek seferlik eşyalar) satın almak için kullanabileceği birkaç para birimi var. Oyuncu ayrıca, bir koşu boyunca yükselen ve Selene’nin daha iyi silahlar bulmasını sağlayan bir Proficiency becerisine sahip.

Returnal PlayStation 5 Gücünü Göstermiş

Returnal Inceleme 2

Returnal’ın içerisinde bulunan silahlar, Dünya ateşli silahları (av tüfeği, roketatar) ve yabancı silahların bir karışımı. Returnal hücumdan çok savunmaya odaklandığından silahların nasıl çalıştığı konusunda çok fazla çeşitlilik var ancak oyuncunun taktiklerini çok fazla etkilemiyor. Genel olarak, Returnal’da birlikte iyi çalışan ve asla çok karmaşık hissettirmeyen çok sayıda birbirine bağlı sistem var. Oyun, ürün satın almak ve yükseltmek için kullanılan para birimlerini nasıl ortadan kaldırdığı konusunda oldukça cimri, bu nedenle hangi avantajların gerekli olduğu konusunda her zaman zor seçimler yapmanız gerekiyor.

Returnal’ın PlayStation 5 için bir lansman oyunu olmaması utanç verici çünkü PlayStation 5 potansiyelini önceki oyunlardan daha iyi gösteriyor. Grafikler, özellikle 4K 60 FPS çalışırken inanılmaz gözüküyor ve yansımalarla birlikte çok gerçeki duruyor. Oyun müziğinin yarattığı 3B ses düzeni, kullanıcıların her yönden gelen yabancı seslerin gıcırdaması ve bağırmasıyla, düşmanca bir ortamdaymış gibi hissetmesini sağlamada etkili olmuş. Returnal ayrıca PlayStation 5’in SSD teknolojisini hızlı yükleme süreleri için çok iyi kullanmış, oyun seviyeler arasında neredeyse hiç yükleme olmadan çalışıyor ve içlerindeki alanlara ışınlanırken hiçbir yükleme yapmıyor.

Returnal’ın belki de en etkileyici yönü DualSense denetleyicisini çok iyi kullanması. Denetleyicinin uzaylı manzaralarını keşfederken yaydığı çeşitli hisler, deneyimi daha yaygın olarak VR ile ilişkilendirilen şekillerde iyileştirmeye ve derinleştirmeye yardımcı oluyor. Uyarlanabilir tetikleyiciler, özellikle bir silahın özel yeteneğini ateşlerken, tatmin edici bir geri tepmeye de sahip. Returnal, PlayStation 5’in neler yapabildiğinin ve DualSense tasarımının doğru oyunla ne kadar güçlü olabileceğinin bir göstergesi.

Returnal’ın uzay manzaraları inanılmaz, yüzsüz uzaylıların yükselen heykelleri oyuncuya her açıdan etki ediyor. Düşmanlar daha çok karışık bir çantadan oluşuyor ve çoğu dokunaç köpek, kalamar, uçan top ve taret kategorisine giriyor. Zaman zaman ortaya çıkan elit düşmanlar, patronlar gibi görülmesi daha heyecan verici. Returnal düşmanlarının çoğu, özellikle de mermileri için parlak neon ışıklar kullanıyor ve Atropos’un dünyası bazen verimsiz bir şekilde disko dans pisti gibi görünebiliyor.

Bu, oyuncunun ormandaki evi keşfettiği oyunda Selene’nin bir boss karakterini her yendiğinde yapabileceği bölümlerle tam bir tezat oluşturuyor. Bu bölümler birinci şahıs bakış açısına geçiyor ve Dünya’nın tanıdık ögeleri yabancı dünyayı yansıtacak şekilde ince bir şekilde değiştirildiği için gergin ve korkutucu bir atmosfer yaratıyor. Bu bölümler Returnal’ın öne çıkan özellikleri olmuş. Selene’nin kendisi bir karakter olarak parlama şansı bulamıyor ancak yabancı bir dünyada tek başına sıkışıp kaldığı ve diyaloğunun çoğunun ses kayıtlarından geldiği düşünüldüğünde bu beklenen bir şey.

Returnal ‘ın oynanışı, temelde üçüncü şahıs nişancı oyununa benziyor ancak bir tutam Dark Souls ve Hades’in karıştırıldığı bir mermi cehennemi oyununa daha yakın. Oyuncu aynı anda yalnızca bir silaha erişebiliyor. Oyundaki düşmanlar, Selene’ye devasa lazer atışları gönderiyor ve hayatta kalmanın tek yolu, fırlatma mekaniğinde ustalaşmak. Selene, herhangi bir yönde kısa bir atılım yapabilir, bu da onu bir kaç saniye hasar almaz hale getiriyor ancak tabii ki bu atılım yeteneğinin bir bekleme süresi var. Selene ölmeden ve oyunun başlangıcına geri gönderilmeden önce fazla hasar alamayacağı için Returnal’de hayatta kalabilmek için atılım mekanizmasında ustalaşmak bir zorunluluk.

Mermi Cehennemi Sıkıntısı

Returnal Inceleme 3

Mermi cehennemi oyun tarzı, büyük bir sorun dışında bazı heyecan verici savaş karşılaşmaları için potansiyele sahip. Returnal’da, oyuncu herhangi bir anda yalnızca önlerinde ne olduğunu görebilirken, düşmanlar mermi yaylım ateşi açıp onlara tüm açılardan lazer şok dalgaları gönderirken, diğer birçok mermi cehennemi başlığının yukarıdan aşağıya yaklaşımının perspektifle çözdüğü bir şey. Returnal, oyuncuya kör noktalardan vuran mermilerin çarpmasıyla ilgili bir sorun yaşıyor, bu da çok sayıda düşmanın olduğu alanlarda düşman ateşinden kaçmayı imkansız hale getiriyor.

Bu, ikinci seviyeden başlayan bir sorun ve zamanla daha da kötüleşiyor, özellikle de oyun boyunca düşmanların hasar çıkışı büyük ölçüde arttığında. Oyuncunun düşman ateşi tarafından öldürüldüğü, görmedikleri çok fazla durum var. Returnal içerisinde herhangi bir zorluk seçeneği yok, bu nedenle bu tarz bir sisteme aşina olmayan oyuncular hemen oyundan soğuyabilir.

Returnal’ın sinir bozucu zorluğu, oyunun ömrünü uzatmanın bir yolu gibi görünüyor. Returnal’ın zorluk seçenekleri olsaydı, oyun süresi büyük ölçüde azalırdı, özellikle de düşmanları ve seviyeleri belirli bir sıklıkta yeniden kullandığı için. Returnal’ın açılış alanı ilk başta zorlayıcı ancak bu, ümit verici bir çalışma birkaç saniye içinde öldürüldükten sonra aynı erken bölümler her tekrarlandığında biraz azalıyor. Returnal, acımasızca zor bir oyun ve hikayenin tekrar eden döngüsü, özellikle aralarında çok az bağlantı olduğu durumlarda zaman kaybı gibi hissettirebiliyor.

Returnal Sonuç:

Returnal Inceleme 4

Returnal, PlayStation 5’teki en iyi görünen oyun olabilir. Oyunun grafikleri DualSense denetleyicisi ve kusursuz ses tasarımı ile birleşince mükemmel olmuş. Returnal’ın pek de cezalandırıcı olmayan ve daha fazla içeriğe sahip bir versiyonu gerçekten güzel olurdu. Mevcut haliyle oyun eğlenceli ancak yukarıda bahsettiğim mermi cehennemi durumları gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Zor oyunları seven insanlar Returnal’a bayılacak ancak Atropos’un unutulmaz güzelliği, ayak uyduramayanları alt edecek sert bir ortamla çevrili.

İnceleme Özeti

Returnal İnceleme

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ege Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olan ve oyun sektörüne yıllardan beri yoğun ilgi duyan Mert, 3 yılı aşkın bir süredir Turkmmo'da içerik üretiyor.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!