Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Metaverse Ne Demek? Neden Önemli?

Metaverse nedir? Metaverse neden önemli ve geleceği nasıl değiştirecek? Metaverse projeleri neler? Hepsini detaylı olarak ele aldık.

Metaverse ne demek ve hayatımızı nasıl etkileyecek? Metaverse projeleri neler? Şöyle açıklayalım. Sokakta yürüdüğünüzü hayal edin. Aniden, ihtiyacınız olan bir ürünü düşünüyorsunuz. Hemen yanında, aklınıza gelen ürün ve varyasyonlarla dolu bir otomat belirdiğini görüyorsunuz. Duruyorsunuz, otomattan bir ürün alıyorsunuz, otomat ürünü evinize gönderiyor ve yolunuza devam ediyorsunuz.

Sonra, bir karı koca hayal edin. Koca, dükkana gitmeyi teklif ediyor ama karısı ihtiyacı olan ürünün adını ve türünü hatırlayamıyor. Beyin-Bilgisayar arayüzü cihazı onun için cihazı hatırlıyor ve kocasının cihazına, hangi mağazalarda ve koridorlarda bulunduğuyla birlikte bir bağlantı iletiyor.

Yukarıda günlük hayattan örnek ile Metaverse kavramını açıkladım ancak Metaverse ne demek sorusunun temeline de ineceğiz. İnsanların çalıştığı, oynadığı ve sosyalleştiği Metaverse’de alternatif dijital gerçekliklere hoş geldiniz.

Adına ister Metaverse, Ayna Dünyası, AR Bulutu, Magicverse, Spatial Internet veya Live Maps diyebilirsiniz ancak kesin olan bir şey var ki şimdi anlatacaklarımız gerçek ve hepimizin hayatını değiştirecek.

Metaverse Ne Demek

Metaverse Ne Demek?

Google’a ”Metaverse Nedir?” yazdığınızda birkaç terimle karşılaşacaksınız. Wikipedia bu kavramı, sanal olarak geliştirilmiş fiziksel gerçekliğin ve tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçekliğin ve İnternet’in toplamı dahil olmak üzere fiziksel olarak kalıcı sanal alanın bir araya gelmesiyle oluşturulan ortak bir sanal ortak alan olarak tanımladı.

Metaverse kelimesi, ötesi anlamına gelen ”Meta” ön eki ve evren anlamına gelen ”Universe” kelimesinin bir birleşimidir ve bu terimi tipik olarak, algılanan bir sanal evrene bağlı kalıcı, paylaşılan, üç boyutlu sanal alanlardan oluşan internetin gelecekteki bir yinelemesi kavramını tanımlamak için kullanıyoruz.

Metaverse ne demek ve neden böyle bir terime ihtiyaç var sorusunun cevabını ise şöyle açıklayalım. Şu anda interneti yalnızca internete girdiğinizde deneyimleyebiliyorsunuz ancak Metaverse çağında cihazlar ve teknolojilerle interneti her gün her yerde deneyimleyebileceğiz.

Metaverse terimini hayal etmekte sorun yaşıyorsanız, Adobe’den ve bunun neye benzeyeceğine dair bir konsept video yayınlandı. Sizler için aşağıya ekledik.

Adobe MAX 2019: Adobe Aero | Adobe Creative Cloud

Metaverse Ne Demek; Devrim Başladı

Neal Stephenson bilimkurgu romanından bir terimden daha fazlası olan Metaverse günümüzde inşa edilmeye başladı. Ayrıca Wired’den Kevin Kelly, 2019’da “Mirrorworld’e Hoş Geldiniz” başlıklı bir kapak hikayesi yazdı. Hikayesinde, artırılmış gerçekliğin bir sonraki büyük teknoloji platformunu nasıl ateşleyeceğini anlattı. Özünde, “Neredeyse hayal bile edilemez bir kapsamda 1-1 bir harita oluşturuyoruz. Tamamlandığında, fiziksel gerçekliğimiz dijital evrenle birleşecek.” şeklinde açıkladı.

Başka bir deyişle Metaverse ne demek sorusunu, dijital ikiziniz ve evinizin, ülkenizin, ofisinizin ve hatta hayatınızın dijital ikizi olarak tanımlayabiliriz.

Robotlar ve Uzamsal Akıl Yürütme Üzerine

Peki, dünya bir reklam panosu haline geldiğinde, robotların uzamsal akıl yürütmeleri olduğunda ve sanal asistanlar tüketiciyle olan ilişkiye sahip olduğunda ne olur? Bu soru sizi bir anlığına duraklattıysa, kesinlikle okumaya devam edin.

Bugün Metaverse ne demek sorusunun cevabı, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alan. Sanal dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine göre sürekli olarak büyür ve gelişir. Sonunda, insanlar tamamen sanal olarak Metaverse’e girebilecek veya artırılmış ve karma gerçeklik yardımıyla fiziksel alanlarında onun bölümleriyle etkileşime girebilecek.

Nokia’nın Trend İzciliği Başkanı Leslie Shannon, VRARA’nın Küresel Zirvesi sırasında yakın zamanda yapılan bir konuşmada Metaverse veya uzamsal internetin önemine değindi. Konuşması sırasında, “Uzamsal internet, AR ve VR’nin bugün geliştirdiği her şeyin doruk noktasıdır. Şeyler, konumlar veya tarihi olaylar hakkında bilgi alma ve bu bilgiyi dünyanın en alakalı olduğu yerde bulma fikridir. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik bu bilgi katmanını görmenin yolları olacak. açıklamasında bulundu.

Pazarlama ve iletişim uzmanları, çevrimiçi etkileşim için bir sonraki sınır olduğu için Metaverse’e dikkat etmeli. Tıpkı sosyal medyanın çevrimiçi pazarlama ortamında devrim yaratması gibi, Metaverse de öyle olacak. Şu anda bir tane paylaşılan Metaverse’e sahip olmasak da, onu oluşturmaya çalışan şirketler mevcut.

Metaverse Ne Demek

Metaverse Ne Demek; Fortnite Metaverse mi?

Metaverse ne demek sorusunun cevabını fazlasıyla verdiğimi düşünüyorum. Fortnite, Minecraft ve Animal Crossing artık birer oyun ama zaten büyük kullanıcı tabanlarına, ayrıntılı dünyalara ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahip. Facebook ayrıca sanal gerçeklik sosyal medya platformu Horizon ve Live Maps ile kendisini Metaverse’sine doğru konumlandırmaya başladı. Niantic, Magic Leap, Microsoft ve diğerleri şirketler de kendi Metaverse evrenlerine yaratma çalışmalarına başladı.

Salgın da kültürü çevrimiçi olarak değiştirdi. Zoom’da aile toplantıları, Animal Crossing’e taşınan düğünler, Minecraft’ta mezuniyetler ve neredeyse kıyafet denemeleri yaygın uygulamalar haline geldi. Çevrimiçi sosyal toplantıların daha yaygın hale gelmesi ve çevrimiçi video oyunlarının dünya inşa etmelerini artırmasıyla birlikte, markaların Metaverse’de önemli bir rol oynaması kaçınılmaz hale geldi.

Metaverse ve Ekonomi

Metaverse ne demek sorusuna şimdi bir de ekonomik açıdan bakalım. Şirketlerin pazarlama stratejilerini çevrimiçi reklam satın alımlarından paylaşılan, sanal bir ekonomide var olmaya dönüştürmeleri gerekecek. Şirketlerin Metaverse tabanındaki yeni müşterileri hakkında pazar araştırması yapmaları gerekecek.

İnsanların Metaverse’de nasıl davrandıkları ve tercihlerinin neler olduğu, gerçek hayatta nasıl davrandıklarından ve ne için alışveriş yaptıklarından tamamen farklı olacak. Buna, sanal asistanların ve robotların tüketici ile olan ilişkiye sahip olduğu ve her şeyin anlam kazanmaya başladığı, robottan tüketiciye iş katmanını da ekleyin.

Metaverse’de bolca reklam olacağı kesin olsa da, markalar aslında Metaverse’i oluşturmada önemli rol oynayacak. Manticore oyunlarının CEO’su Frederic Descamps, “Ready Player One isimli filmde, Metaverse’i kim inşa etti? Her şey yaratma eylemiyle ilgili olacak. Markalar buna sorumluluk ve ahlakla yaklaşmalı ve dünyamızı dev bir reklam haline getirmemeli. Bu son derece önemli olacak.” açıklamasında bulundu.

Metaverse Ne Demek

Metaverse ve Kültür

Metaverse ne demek sorusuna kültür açısından yaklaşalım. Gerçek dünya gibi, CMO’ların da Metaverse’de kültür hakkında bir farkındalığa sahip olması gerekecek. Dijital giyimin, dünya oluşturma veya pazarlamanın markalar üzerinde gerçek bir etkisi olacak. Aralık 2019’da GTA V’te Hong Kong’daki protestocuların giydiklerine benzeyen kıyafet seçenekleri yayınlandı. Oyunda, Hong Kong protestocuları gibi giyinmiş oyuncular Los Santos’un [kurgusal] sokaklarına çıktı. Siyahlar içinde sarı baretler ve gaz maskeleri takan oyuncular, oyunda ayaklandı. Çinli oyuncular, karakterlerini polis gibi giydirdi ve protestocu gibi giyinen oyunculara karşı savaştı.

Metaverse’de insanlar tek tek dolaşmayacak. Kararlarını etkileyecek arkadaşlıklar, ilişkiler ve hologramlar olacak. Markaların ilişki tarzlarına ve etkileşimlere uyum sağlamaya devam etmesi gerekecek. Müşteriler, sosyal medyadaki gibi markalarla sadece konuşmakla kalmayacak, onlarla üç boyutlu formda etkileşime geçebilecek.

Metaverse ve Alışveriş

Metaverse ne demek konusuna şimdi alışveriş yönünden yaklaşalım. Çevrimiçi alışveriş, Metaverse’de bulunacak ancak insanların gerçek hayat için satın alabilecekleri kıyafetleri dijital olarak denemekten daha fazlası olacak. Sanal moda, bu evrende kendi değerine sahip olacak. Şirketler, zenginliğin farklı aşamalarında farklı insanlar için markalar tasarlamak zorunda kalacak. Metaverse’e yoğun yatırım yapan kişilerin kendi işleri ve mülkleri olabilecek, bu nedenle fiziksel gerçeklikte var olmayan işletmelerle ortaklık fırsatları olabilecek.

Moda, bir karakter yaratmanın veya bir avatar tarafından temsil edilmenin büyük bir parçası olacak. Sanal moda evleri ve tasarımcılar, tamamen yeni bir dijital öncelikli giyim pazarına girme şansına sahip olacak. Metaverse, daha önce mümkün olmayan şekillerde kimlikle ilgili olacak.

Metaverse Ne Demek

Metaverse Büyük Bir Fırsat

Elimizden geldiğince Metaverse ne demek sorusuna yanıt verdik ve anlattık. İnternetin yeni bir yinelemesi üzerinde çalışılıyor ve bunun toplum için büyük etkileri olacak. Pazarlama, iletişim ve markalaşma profesyonelleri yeni zorluklarla birlikte yeni fırsatlarla da karşılaşacak. Metaverse’in bu yeni dönemi, inanılmaz yaratıcılığı açığa çıkaracak ve markalar ve işletmeler için yeni sınırlar ve ufuklar açacak.

Şimdi sorumuz şu, siz bu çağa nasıl hazırlanıyorsunuz?

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

2 Yorum

  1. Beste

    Harika bir bilgilendirme yazısı olmuş, çok ilgimi çekti. Peki siz gerçekten Fortnite’ı veya Gta Online’ı bir metaverse çalışması olarak görüyor musunuz? Sizce Facebook ve Apple gibi şirketler bu sistemi kurmakta başarılı olabilecek mi???

    0
    0
    Cevap
    • Mert Doğan

      Teşekkür ederim. Fortnite, bana göre oyun dünyası içerisinde metaverse olmaya en yakın oyun ancak bir metaverse diyemem şuan için. Ben metaverse için Facebook, Apple, Google veya Amazon gibi şirketlerin bir arada çalışmasına bile ihtimal veriyorum, bu gelecek senaryosu gerçekten çok yakın. Bakalım NFT ve kripto paranın da metaverse sistemi içerisinde önemli bir yeri olacak gibi.

      0
      0
      Cevap

Yorum Yaz

Email adresiniz yayınlanmayacak.

Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.