Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

James Webb Uzay Teleskobu En Kritik Adımları Tamamladı

Son 14 gün içinde, gözlemevinin devasa altın kaplamalı birincil aynası ve daha küçük ikincil aynası açıldı ve teleskopun çok katmanlı güneş koruması genişletildi.

NASA, yeni yılın ilk gününde fırlatılması için bir roketin içine düzgün bir şekilde katlanan tenis kortu büyüklüğündeki James Webb Uzay Teleskobu’nun artık tamamen konuşlandırıldığını söyledi. Teleskop, en önemli adımlarını tamamladı. Peki bu devasa cihaz bundan sonra neler yapacak?

Son 14 gün içinde, gözlemevinin devasa altın kaplamalı birincil aynası ve daha küçük ikincil aynası açıldı ve teleskopun çok katmanlı güneş koruması genişletildi. Duyuru, uzaya fırlatıldığından bu yana en riskli ve en zorlu manevralardan birinin tamamlandığını gösterdi.

James Webb Uzay Teleskobu Evrenin İlk Günlerini İnceleyecek

James Webb Uzay Teleskobu

İki haftalık konuşlandırmayı bitirmek, görev için kritik bir dönüm noktasıydı ve fırlatma sonrası düzinelerce dikkatlice koreografisi yapılmış manevraları içeriyordu. James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 1 milyon mil uzakta olan güneş etrafındaki yörüngede sabit bir konum olan nihai varış noktasına yaklaşık iki hafta yolculuk yapacak.

NASA, yerleştirme sürecini ve teleskopun son yörüngesine yaptığı yolculuğun geri kalanını, prosedürlerin karmaşıklığı nedeniyle “uçta 29 gün” olarak adlandırdı. Tam 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, evrende ilk yıldızların oluştuğu Büyük Patlama’dan yaklaşık 100 milyon yıl sonra, evrenin ilk günlerini incelemek için tasarlandı. Neredeyse 30 yılı aşkın bir süredir gelişimi defalarca ertelenen gözlemevinin, ikonik Hubble Uzay Teleskobu‘nun halefi olması amaçlandı.

James Webb Space Telescope Launch — Official NASA Broadcast

NASA, James Webb Uzay Teleskobu‘nu geliştirmek için Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortaklık kurdu. JSWT, uzun tarihi boyunca ertelemelere konu oldu. NASA başlangıçta onu 2007’de fırlatmayı umuyordu ancak artan maliyetler mühendisleri 2005’te teleskopu yeniden düşünmeye sevk etti.

JSWT daha sonra 2016’da hazır ilan edildi ancak inşaat komplikasyonları nedeniyle proje bir kez daha askıya alındı. Teleskop 2019’da monte edildi ancak ardından COVID-19 salgını vurdu ve test ve nakliye işlemlerinde gecikmelere yol açtı.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.