Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Meta, 400 Milyon Dolara Aldığı GIPHY’den Vazgeçmek Zorunda Kalabilir

İngiltere'nin rekabet düzenleyici kurumu, Facebook'un ana şirketi Meta'nın 400 milyon dolara satın aldığı GIF yapma uygulaması GIPHY'i elden çıkarması gerektiğine karar verdi.

İngiltere Rekabet ve Piyasayalar Kurumu (CMA), Facebook‘un ana şirketi Meta‘nın GIPHY’yi satın almasının sosyal medya platformları arasındaki rekabete zarar vereceğine hükmetti. Yakın zamanda yeniden markalanmaya giden şirket, Mayıs 2020’de popüler GIF yapma ve paylaşma platformunu 400 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

CMA, satın almanın diğer platformların GIPHY’deki GIF’lere erişimini engellemek veya sınırlamak ve Facebook, WhatsApp ve Instagram’a daha fazla trafik çekmek için kullanılabileceğini söyledi. Kurum ayrıca diğer platformların GIF’lere erişmek için daha fazla veri sağlamasını istemek için kullanılabileceğine dair endişeleri de dile getirdi.

Meta’nın GIPHY Satın Almasına Engel Çıktı

facebook giphy

Meta’nın rakiplerinin GIPHY’e erişimini kontrol ederek, Facebook’un sosyal medyadaki pazar gücünü daha da artırabileceğini belirten CMA, platformun satılması gerektiğine karar verdi. Bu, İngiltere rekabet kurumunun bir teknoloji devi tarafından tamamlanmış bir satın alma işlemine ilk mücadelesi oldu. Meta karara itiraz edecek olsa da, söz konusu karar gelecekteki büyük teknoloji satın alımları için dikkate değer bir emsal teşkil ediyor.

Karara yanıt veren Meta’nın AB politika iletişim direktörü Robin Koch, şirketin temyiz de dahil olmak üzere tüm seçeneklerini değerlendirdiğini söyledi. Koch, The Verge’e yaptığı açıklamada, “Hem tüketiciler hem de GIPHY, altyapımızın, yeteneğimizin ve kaynaklarımızın desteğiyle daha iyi durumda” dedi.

Meta, Karara İtiraz Edecek

gif yapma uygulaması gipyh facebook

Popüler GIF yapma uygulaması GIPHY, kuruluşundan bu yana 150 milyon dolar fon topladı, ancak satın alınmadan önce henüz kar elde etmemişti ve bildirildiğine göre parası tükeniyordu. Meta’ya satış fiyatının 400 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor, ancak bu rakam yatırımcılar tarafından kendisine verilen bir önceki değerlemeden daha düşüktü. Bu da satın almadan önce şirketin mali bir çıkmazın içinde olduğunun işareti. Bununla birlikte 100’den fazla GIPYH çalışanının henüz Meta bünyesine katılmadığı bildiriliyor.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.