Türkiye’de internetin mihenk taşlarından biri olarak kabul edilen ve her gün milyonlarca insanın ziyaret ettiği popüler bir platform olan Ekşi Sözlük, 21 Şubat’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan kararla erişime engellenmişti. O günden bu yana siteye ulaşamayan kullanıcılar, Ekşi Sözlük neden kapatıldı diye merak ediyor. Esasen bu sorunun cevabını sözlük yönetiminin kendisi dahi bilmiyor.
Twitter’dan yapılan ilk açıklamada, “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız” ifadeleri kullanmıştı. Aynı gün gazeteci Cüneyt Özdemir’e konuşan Ekşi Sözlük CEO’su Başat Purut ise “Saatlerdir BTK’dan kimseye ulaşamıyoruz. BTK kendi karar vermiş ancak bize karar içeriği verilmedi. Herhangi bir içerik kaldırma talebi/bildirimi de gönderilmemiş” açıklamasında bulunmuştu.
Ekşi Sözlük, BTK Kararıyla Erişime Engellendi
Sosyal medyada Ekşi Sözlük’ün kapatılmasına dair farklı görüşler paylaşıldı. Kimi kullanıcılar, sözlüğün son yıllarda dezenformasyon kaynağına dönüştüğünü belirtirken, kimileri de BTK kararının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu. Erişim engelinin sebebi hakkında spekülasyonların devam ettiği sırada Ekşi Sözlük’ün resmi Twitter hesabından sürece dair yeni bir bilgilendirme yapıldı. Açıklamada yer alan ifadeler şu şekilde:
“Merhaba, avukatımız ve yöneticimiz durumu takip edebilmek adına sabah saatlerinde Ankara’ya vardılar. Her ne kadar BTK yetkilileriyle görüşmek için yoğun çaba sarf etmiş olsalar da, erişim engelinin sebebine dair herhangi bir BTK yetkilisinden edinemediler. Ancak yaptığımız sorgulama esnasında, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 22/02/2023 tarihli ve 2023/1532 d. iş sayılı kararı ile erişim engeli kararı alındığını gördük. Karar henüz tarafımıza tebliğ edilmedi, bu sebeple karara ulaşmaya çalışıyoruz. Yeni bir gelişme olması ya da bilgi edinmemiz halinde sizlerle paylaşacağız”
Ekşi Sözlük Neden Kapatıldı Halen Bilinmiyor
— ekşi sözlük (@sozluk) February 22, 2023
22 Şubat’ta Medyascope’tan Ali Deniz Çakır‘a konuşan Purut, “BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor” dedi.
Erişim engeli kararının hangi içerikle alakalı olduğunu göremedikleri için itirazda bulunamadıklarını belirten Ekşi Sözlük CEO’su, “Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz. Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Bu hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı hem anayasaya hem de mevcut yasaya aykırı” ifadelerini kullandı.