Kullanıcıların farklı konu başlıkları altında görüşlerini paylaştıkları bir platform olan Ekşi Sözlük, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan kararla erişime engellendi. Ekşi Sözlük’e girmek isteyen kişiler, “Bu siteye ulaşılamıyor” yazısıyla karşılaştı. Sorunun ilk başta sunucularla alakalı olabileceği düşünüldü, ancak kısa süre sonra erişimin kasıtlı olarak engellendiği anlaşıldı.
BTK tarafından alınan kararın gerekçesi hakkında henüz bilgi sahibi değiliz. Nitekim Ekşi Sözlük tarafı da engellemenin sebebini bilmediklerini ve yetkililerden bilgi almaya çalıştıklarını aktardı. Platformun konuya ilişkin Twitter‘dan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız”
merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. bilgi aldıkça paylaşacağız.
— ekşi sözlük (@sozluk) February 21, 2023
1999 yılında Sedat Kapanoğlu tarafından kurulan Ekşi Sözlük, kendi içinde hiyerarşik bir yazar sistemine sahip. Siteye üye olunduğu gibi entry girilebiliyor, ancak bunlara yalnızca “çaylaklar” isimli kısım tarafından ulaşılabiliyor. Çaylak üyelerin Yazar mertebesine yükselebilmek için yönetimin belirlemiş olduğu bazı kriterleri sağlaması gerekiyor, ki bu da uzun yıllar alabiliyor.
Platform, hem içerik hem de yazarlar konusunda çeşitli kurallara sahip olsa da, yazılanların doğruluğu ile ilgili bir iddiaya sahip değil. Ekşi Sözlük, tıpkı Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya platformları gibi yapılan paylaşımlara genellikle müdahalede bulunmuyor. Kısacası platform; insanların politika, teknoloji, sinema, oyun ve daha birçok alanda görüşlerini ve bilgilerini paylaşmaları için bir çatı görevi görüyor.
Ekşi Sözlük, her ne kadar Türkiye’de erişime engellenmiş olsa da, VPN aracılığıyla girilebilir durumda. Karara imza atan kurum olan BTK, yakın zaman önce Twitter için de bant daraltma uygulaması yapmıştı. Depremde enkaz altında kalan kişilere ulaşmada iletişimin hayati önem taşıdığı bir süreçte alınan bu karar büyük bir tepki toplamıştı.