Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Assassin’s Creed Odyssey İncelemesi

Assassin’s Creed Odyssey bekleneni verebilecek mi?

Yunan filozofun meşhur sözleri arasındadır: ‘Her eylemin getirdiği mutluluklar ve bedeller vardır.’ Ubisoft’un serisinin son oyunu da söz konusu olunca, daha çok haklı olamazdı. Assassin’s Creed Odyssey özünde eğlenceli bir oyun olmasına rağmen sizden götürdükleri de var ve bunların başında kısıtlı zamanınız geliyor.

assassins creed odyssey incelemesi 1

Assassin’s Creed Odyssey’de serinin oyunlarında şimdiye kadar gördüğümüz en büyük harita yer alıyor ve aslında buna ‘büyük’ demek dahi az olur. Önümüzde devasa bir harita, kara ve deniz bulunuyor. Öyle ki oyunda 50 saatin üzerinde bir zaman geçirdikten sonra dahi hâlâ keşfetmediğiniz pek çok yer kalıyor.

Oyunun dünyası şüphesiz bir şekilde canlı ve etkileyici fakat içindeki aktivitelerin çeşitliliği konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Maalesef Assassin’s Creed Odyssey kendini sık sık tekrar ediyor, belli bir zamandan sonra işiniz grind yapmaya, yani level kasmaya dönüyor. Haliyle oyunun en büyük eksiği de monoton yapısı.

Evet, Assassin’s Creed Odyssey devasa bir oyun fakat yine diğer pek çok açık dünya oyunu gibi ‘sığ’ kaldığı noktalar var. Aradaki fark ise sizi önemsiz anları oynamaya da zorlaması, bunu ‘ek içerik’ altında saatler boyunca sürdürmesi.

assassins creed odyssey incelemesi 2

Milattan Önce 431 yılında geçen Assassin’s Creed Odyssey’de Spartalılar ve Atinalılar arasındaki meşhur Peloponez Savaşı dönemine seyahat ediyoruz. İki Spartalı kardeş olan Alexios ya da Kassandra’dan biriyle (kız ve erkek kardeşler) oynayabiliyorsunuz. Her ne kadar iki ana karakterimiz var gibi gözükse de, hangisini seçtiğiniz bir fark yaratmıyor ve diyaloglar dahi aynı ilerliyor. Arada çok ufak farklar bulunuyor. Örneğin Alexios biraz daha sert yanıtlar verirken, Kassandra daha neşeli bir yaklaşımı tercih ediyor. Her iki şekilde de aynı deneyimi yaşıyorsunuz.

Fakat dürüst olalım, Assassin’s Creed Odyssey’nin hikâyesi pek çok diğer AC oyunundan daha iyi. Bunu da daha çok kişisel bir öyküye odaklanarak yapıyor ve tarihi anlarla renk katıyor. Odyssey’in hikayesi genel olarak keyifli olsa da, dediğimiz gibi oynanabilirlik kısmı biraz yavaş ilerliyor. Gayet iyi başlasa da, ilerledikçe ana görevlerin dışında çok fazla vakit harcıyor ve seviye atlamak için uğraşıyorsunuz. En kötü yanı ise oyunun sizi buna mecbur bırakıyor oluşu.

Tıpkı önceki oyun Origins’te olduğu gibi Assassin’s Creed Odyssey’de de RPG tarzı bir ilerleme sistemi var. Pek çok açık dünya oyunda olduğu gibi bu yapımda da standart bir skill ağacı bulunuyor ve aynı zamanda yay-ok ile yakın dövüş silahlarına özel yetenekler atayabiliyorsunuz. Düşmana karşı başarılı saldırılar yaptığınızda dolan bir enerji barınız var.

assassins creed odyssey incelemesi 3

Tecrübeli Assassin’s Creed oyuncuları fark edecek ki Odyssey’de daha basitleştirilmiş bir dövüş sistemi yaklaşımı var. Trigger tuşlarıyla yakın dövüş saldırılarını (hafif ve ağır) yapıyorsunuz, aynı zamanda zamanlamalı savunmalar yapabiliyorsunuz. Birkaç saat geçtikten sonra ise her şey kendini tekrar etmeye başlıyor. Menzilli saldırılar ise oyuna biraz daha çeşitlilik katıyor ve ok saldırıları üçlü ok gibi özel yeteneklerle geliştirilebiliyor.

Assassin’s Creed Odyssey’in seviye atlama sisteminde, skill ağaçlarında ya da silah geliştirmelerinde aslında hiçbir yanlış yok. Asıl sorun bunların oyuna olan etkisi. Başlangıçta ana hikaye görevlerini yaparak hızlıca level atlıyorsunuz fakat açık dünya açıldıkça ve siz de 20. seviyeye yaklaştıkça tecrübe puanı ihtiyacınız artıyor. Bu da oyunun hızını ciddi ölçüde düşürüyor ve sizi yan görevler yapmaya, tecrübe puanı kasmaya yöneltiyor.

Assassin’s Creed Odyssey oyuncudan aşırı derecede fazla yan görev yapmasını talep ediyor ve bu da haliyle kendini tekrar ediyor. Bir yere, bir olayı araştır, biriyle konuş, birini öldür, eşyalarını çal. Tüm görevler aynı kısır döngüde ilerliyor ve oyunun asıl keyfi kaçıyor.

assassins creed odyssey incelemesi 4

Bu tekrar eden sıkıcılık ise birkaç farklı deneyimle kırılmaya çalışılıyor fakat yine de ilgi uyandırmakta zorlanıyorlar. Assassin’s Creed Odyssey’de deniz savaşları daha basit bir şekilde geri dönüş yapmışlar. Çoğu zaman düşman gemilerine ok atıyor, gelen okları karşılıyorsunuz. Aynı zamanda düşman gemiye ciddi hasar vermek için geminizle çarpma ve ciritlerle zayıf noktalar oluşturma şansınız da var. Fakat deniz savaşları da zaman geçtikçe ilk başlardaki eğlencesini kaybediyor ve çok geç olmadan kendinizi gemilerle savaşa girmeden, yanlarından geçip giderken buluyorsunuz.

Assassin’s Creed Odyssey’de gizlilik de bir kez daha devreye giriyor. Düşmanları görülmeden öldürmek daha mantıklı olsa da, gizlilik dedektörü pek de tutarlı çalışmıyor. Zaman zaman çatıda olsanız dahi düşmanlar mantıksız bir şekilde sizi fark edebiliyor. Düşmanların yüzü size dönükse, aşağıda veya yukarıda olmanız fark etmeden sizi görebiliyorlar. Diğer yandan düşmanların arkasından koşarak yaklaşsanız bile sizi duymuyorlar. Bu sisteme zamanla alışıyorsunuz elbette ama mantık konusunda pek tutarlı durmuyor.

assassins creed odyssey incelemesi 5

Oyun sizi ana hikaye dışında keşfedeceğiniz pek çok yere de gönderiyor fakat bu açıkçası hoşuma gitti. Sahil limanlarından tutun Atina sokaklarına, ormanlık alanlardan dağlık arazilere kadar Antik Yunanistan ayaklarınızın alttına seriliyor. Assassin’s Creed Odyssey bu kısımda oldukça başarılı ve tam anlamıyla yaşayan, nefes alan bir dünyaya sahip.

Assassin’s Creed Odyssey oyunculara düzinelerce saat sunsa da, bundan keyif almanızı zorlaştıracak bazı teknik sorunlar var. Ölümler ve ara sahneler arasındaki yükleme süreleri epey uzun. Belli zamanlarda ekran donuyor ve kasmalar yaşanıyor. Bunlar çok uzun sürmüyor fakat oyun deneyimine sekte vuruyor. Assassin’s Creed Odyssey’i standart PS4 üzerinde oynadık. Bu yüzden benzer problemlerle PS4 Pro, Xbox One X ya da PC platformlarında karşılaşmama ihtimaliniz de var.

Ayrıca oyunda mikro ödemeler de yer alıyor ve silahlar, ekipman paketleri ve çeşitli materyaller satın alabiliyorsunuz. Fakat oyun sizi hiçbir noktada buna mecbur bırakmıyor ve gerekli kaynakları rahatlıkla Antik Yunanistan toprakları üzerinde bulabiliyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir microtransaction modelini makul kabul edebiliriz.

assassins creed odyssey incelemesi 6

Sonuç olarak Assassin’s Creed Odyssey oldukça zengin, bereketli bir dünyayı tekrar eden aktivitelerle sunuyor. Ana hikaye keyifli olsa da, ulaşmak için çok fazla yan görev yapmak mecburiyetinde bırakması can sıkıcı. 40 saatin üzerinde bir hikaye sunuyor ve kötü bir oyun da denilemez fakat sıkı bir Assassin’s Creed hayranı değilseniz, pek de size göre olmayabilir.

Artıları:

  • İlgi çekici hikaye
  • Canlı ve etkileyici bir dünya
  • Mikro ödemelerin zorunluluk olmayışı

Eksileri:

  • Çok fazla grind
  • Basitleşen dövüş sistemi
  • Tekrar eden görevler
  • Uzun yükleme süreleri ve kasmalar

İnceleme Özeti

Assassin’s Creed Odyssey İncelemesi

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!