Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

ARMA 3 Altis Life RPG İncelemesi

ARMA 3'ün bir modu olan ve ARMA 3'den daha fazla oyuncuya sahip Altis Life RPG modunu sizler için inceledik

ARMA 3 – Altis Life RPG

Hepimizin bildiği gibi ARMA serisi sevilen bir FPS oyunu. Bohemia İnteractive’in geliştirmiş olduğu ve kendi yayıncılığında oyunculara sunduğu ARMA’nın en son çıkan sürümü olan ARMA 3 oldukça gelişmiş mekaniklere ve özelliklere sahip bir oyun. 2 adet DLC’si bulunan oyunda onlarca modun olması her türden oyuncunun ilgisini çekebiliyor. Bu modlardan biri de Altis Life RPG modu. Bu mod gerçek hayatın canlandırılması olarak da biliniyor. ARMA 3’e bağlı olan mod ile herhangi bir sunucuya dahil olduğunuzda belirli bir karakteri tıpkı gerçek hayattaymışsınız gibi yönetiyorsunuz. FPS ve TPS modlarında oynayabildiğiniz Altis Life RPG modunda neler mi var ?

Karakterinizin ismini verip dünyaya girdiğiniz zaman, büyük bir haritanın yanında sizi onlarca meslek ve bir hayat hikayesi bekliyor. Legal veya illegal olarak ayrılan meslek ve rollerden kendinize uygun olanı seçip bu meslek doğrultusunda, gerçek hayattaymış gibi rol yapıyorsunuz. Konuşmalarınız ve düşünceleriniz tamamen gerçek hayattaki gibi oluyor ve karşınızdaki oyuncuda size bu şekilde davranıyor. Meslek gruplarına gelecek olursak bu grupları illegal ve legal olarak ayıralım:

Legal meslek grupları
Elmas madenciliği
Tuz madenciliği
Bakır madenciliği
Petrol madenciliği
Cam madenciliği
Çimento madenciliği
Demir madenciliği
Tarım

İllegal meslek grupları
LSD işletmeciliği
Esrar işletmeciliği
Kokain işletmeciliği
Kaplumbağa avcılığı
Kaçakçılık
resimler 54afa18e94b4d54afa18e94b86

resimler 54afa18e9af5f54afa18e9af99
Legal ve İllegal olarak ayırdığımız meslek grupları oyunda seçtiğiniz rol ile alakalı olarak size sunuluyor. Oyunda belirlenen kurallar çerçevesinde yapacağınız rolleri kendi düşüncenize ve birazdan bahsedeceğimiz borsa dahilinde gerçekleştiriyorsunuz. Bu meslek gruplarının yanında oyunda bir de hangi rolü üstleneceğiniz var. Bu rollere göz atacak olursak:

Legal Rol Grupları

Sivil (işçi)
Polis
Özel kuvvet
SWAT
Doktor

İllegal Rol Grupları

İsyancı (Rebel)
Soyguncu
Kaçakçı
Organ mafyası

Rol grupları adından da anlayabileceğiniz gibi Legal olanlar legal işler, illegal olanlar illegal işler yapar mantığında işliyor. Oyuna ilk başladığınızda sivil olarak başlar ve kendi rolünüzü kendiniz seçersiniz. Rol seçme olayında yapmanız gereken o role bürünmek ve o rolün belgesine sahip olmaktır. Oyunda tamamen Role Play mantığı işlediğinden belirli bir maaş alır ve hayatta kalmak için açlık,susuzluk,barınma,korunma gibi unsurları dengede tutarsınız.
resimler 54afa18e8b46e54afa18e8b4aa

resimler 54afa18e99a3254afa18e99a6b

Oyunda meslekler nasıl işler ?

Bir mesleğe sahip olmak sadece o mesleğin belgesini almak ile bitmiyor. Örneğin oyunda Elmas madenciliği yapan bir oyuncu, öncelikle aracı ve kazması ile elmas madenine gider, çıkartmış olduğu elmasları haritanın ücra bir köşesinde olan işleme merkezine götürerek işler ve elmas satıcısına gidip emeğinin karşılığını alır. Bu bağlamda oyunda almış olduğunuz veya yapmak istediğiniz meslek aslında sizin tüm oyun hayatınızı etkiliyor.Unutmadan hatırlatalım, oyuncular legal veya illegal olarak seçtikleri taraftaki tüm meslekleri yapabilirler.
resimler 54afa18e8df6054afa18e8df9a

resimler 54afa18e95ed054afa18e95f09

resimler 54afa18e96f9554afa18e96fce
Peki oyunun işleyişi nasıldır ?

Altis Life RPG, Altis haritasında rol yapma ile başlar. Legal ve illegal grupların birbirleri ile çatışmasını, etrafta devriye gezen polisleri, sivillerin yapmış olduğu madencilik ve benzeri işleri komisyon veya el koyma karşılığı bozan isyancıları, silah kaçakçılarını ve hatta büyük banka soygunlarını bile görebilirsiniz. Kural olarak 15 dakikalık bir Role Play süresi belirlenmiştir. Bunu size bir örnek ile anlatmak istiyorum:
resimler 54afa18e8f39954afa18e8f3d2
İsyancı olarak silahlandınız ve ekibiniz ile kokain ticareti yapmak adına kokain tarlasına gittiniz. Kokaini toplarken, oyuncunun biri sizi gördü ve oyunun menüsünden yapmış olduğu ihbar ile polisi olay yerine çağırdı. Oyun içerisindeki konuşma özelliği ile polis sirenlerini çalarak size teslim olmanızı söyleyerek 15 dakikalık Role Play’i başlatmış oluyor. O dakikadan sonra olay tamamen sanki gerçek hayatta böyle bir olay ile karşılaşmışsınız gibi sizin düşüncenize ve hayal gücünüze kalıyor. 15 dakika geçtiği takdirde Role Play bitiyor ve iki ekipte dağılıyor, elbette uzatılması mümkün.

Oyun içerisinde yaklaşık olarak 30 çeşit silah, 10 çeşit bomba bulunuyor. Elbette bu ekipmanları alabilmeniz için bazı meslekleri seçmeniz gerekiyor. Oyundaki bir sivil ağır silahları, Silah Satıcısı’ndan alamıyor. Fakat bir isyancı (terörist de denebilir) bu silahlara illegal yollardan sahip olabiliyor.
resimler 54afa18e9252c54afa18e9256b
Bunun yanında oyunda hava, kara ve deniz araçları da oldukça çeşitli. Toplamda 12 çeşit kara, 7 çeşit hava ve 4 çeşit deniz aracı bulunmakta. Bu araçlar ile çatışmaya, iş yapmaya yahut devriye gezmeye gidebilirsiniz, elbette mesleğinize göre.

Altis Life gerçek hayat simülasyonu tarzı olduğundan bir de kendimize barınak sağlamamız gerekiyor. Konut belgesi aldığımız takdirde haritanın dilediğimiz yerindeki bir evi kendimize alabiliyor ve içerisine tıpkı MMORPG’lerde bulunan banka tarzı depolama yaapbiliyoruz. Fakat ! Bu evlerin kapısı kilitli olsa dahi illegal meslekteki oyuncular tarafından eviniz soyulabiliyor.
resimler 54afa18e90e2b54afa18e90e66
Peki oyunda öldüğünüzde ne oluyor ?

Diyelimki bir araba kazası geçirdiniz, vuruldunuz veya bir illegal oyuncu tarafından böbreğiniz çalındı. Bu tür durumlarda yeniden doğabiliyor veya bir doktorun yardımını bekleyebiliyorsunuz. Lakin öldüğünüzde karakterinizde o an ne varsa gidiyor ve yeni bir hayata başlıyorsunuz. O dakikadan sonra azılı bir düşmanınız tarafından öldürülesniz dahi yeni bir hayata başladığınız için o olayı unutmanız gerekiyor.
resimler 54afa18e93a4554afa18e93a7f
Oyunda yapabilecğeiniz şeylerin herhangi bir sınırı yok. Tamamen sizin hayal gücünüze kalmış bir oyun düşünün. ARMA 3 Altis Life RPG modu ile iligli sorularınız olursa yorum olarak sorabilir ve bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında hatırlatmakta fayda var, 50-60 kişilik Türk sunucuları mevcut, yani “elin gavuru ile nasıl anlaşayımda Role Play yapayım” derdine girmeye gerek kalmıyor.

ARMA 3 Şuan için Steam’de 62TL fiyat etiketi ile satılıyor. Herhangi bir DLC satın almadan oyuna dahil olabiliyorsunuz. Yakında Altis Life RPG ile ilgili bir videomuzu partlar halinde paylaşacağız.

İnceleme Özeti

ARMA 3 Altis Life RPG İncelemesi

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz

5 Yorum

0 inceleme gösteriliyor
  1. yasarusta01

    Güzel oyuna benziyor tuzlu olmasa denemek isterdim ( 10 – 30 tl arası )

    Cevap
  2. asdasdasddj

    10 liraya sana bunun posterini verirler 😀

    Cevap
  3. yasarusta01

    oda güzel olur yatağın başucuna asarım

    Cevap
  4. Fatih9755

    Arma 3 : Altis Life denince aklıma Jahrein’den başka birisi gelmiyor 🙂

    Cevap
  5. CrazyAlkan

    İnceleme için teşekkürler.”

    Cevap

Cevap Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.

Gameplay
Graphics
Longevity
A mininum rating of 0 is required.
Please give a rating.
Thanks for submitting your rating!

Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!