Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Apple, Üretimi ABD’ ye Taşımanın Hazırlıklarına Başladı

Apple, bir çılgınlık yapıp taşınır mı?

Bildiğiniz gibi Amerika’ nın yeni başkanı Trump seçildi. Trump’ ın başkan seçildikten sonra, üzerinde en çok durduğu şeylerin başında, Amerika kökenli büyük firmaların, üretimlerini Çin başta olmak üzere başka ülkelerde yapmaları. Bu durum diğer ülkelere kazanç sağlarken, Amerika’ nın da bir hayli zararına oluyor. Teknoloji devi Apple, bunun en büyük örneklerinden. Apple, olduğu gibi bütün ürünlerini Çin’ de üretiyor. Durum böyle olunca da iPhone ve diğer ürünlerin maliyeti düşük olabiliyor. 
iphone-5c-pegatron-teen-death
Ancak Trump’ ın açıklamış olduğu %35 – 45 gümrük vergisi can sıkacak gibi duruyor. Trump, yurt dışında üretilen ürünleri yurt içine çekmek için böyle bir vergiye gidiyor. Vergi kapsamında, Amerika merkezli bir şirketi olan kişilerin Amerika dışında yaptıkları ihracatlarda %35-45 gümrük vergisi alınması planlanıyor. Apple başta bu duruma itiraz edip durumu izah etmeye çalışsa da, kendisinin de bu izahtan pek umutlu olmadığı anlaşılıyor ki, iPhone’ u üreten Foxconn ve Pegatron şirketlerine üretime ABD’ de devam edebilmek için araştırma yapmaları talimatını verdi.
foxconn_workers11
Bu talimata Foxconn olumlu bir yanıt vermiş olsa da, Pegatron böyle bir araştırmaya girmeyi bile reddetti. Aslında Foxconn’ da araştırmayı kabul etse dahi, yöneticisi Terry Gou, işgücü maliyeti ve diğer maliyetlerin tamamının iki katından fazla çıkacağından dolayı pek kolay gelişecek bir plan olmadığını düşündüğünü belirtti. 
Pegatron ise, daha net bir yanıt vererek, maliyetlerden dolayı böyle bir planın kesinlikle imkansız olduğunu belirterek, rapor vermeyeceğini açıkladı.
 
Bu durumun ülkemize yansıyıp yansımayacağını bilmesek te durumun pekte iç açıcı olmadığını belirtelim. Zaten dolar 3.40′ lara ulaşmış durumda. Bir de bunun üstüne 649 dolar(2197 TL)(Bizim ülkemizde ki vergiler hariç Amerika’ dan satın alabileceğimiz fiyat) olan iPhone’ un en az %35 maliyet artışı alacağını düşünürsek ABD satış fiyatında 876 dolar(2958 TL) ye çıkacaktır. Bu da Amerika’ da 767 TL’ lik bir fiyat artışı olacak demektir. Amerika’ da bu artışla karşılaşan telefon bir de bizim ülkemizin vergisini yerse, telefon değil vergi satın almış oluruz sevgili dostlarım. 
iphone6-plus-spacegrey
Aslında Apple’ ın CEO’ su Tim Cook’ ta bu durumun farkında. Aralık 2015′ te yaptığı bir reportajda iPhone’ ların Amerika’ da neden üretilmediği sorusu üzerine, iPhone yapmak için üretilecek yerde bir grup parça üreticisi bulunmalı ancak şu an ABD’ de bunlar yok. Eğer Trump %45 gümrük vergisi koymayı planlıyorsa, üretime yurt dışında devam edip o vergiyi ödemek, kullanıcıların daha çok işine gelir. Çünkü burada fabrika kurup iPhone üretmek çok daha maliyetli olacaktır. açıklamasında bulunmuştu. Apple’ ın nasıl bir politika izleyeceğini bilmesek te bize en mantıklı geleni, Amerika’ da üretilecek olan iPhone’ ları Amerika’ da üretip, dünya ticaretini yine Çin üzerinden ya da direk Türkiye üzerinden götürsün. Fena mı olurdu, Apple, üretimini burada yapsa, ucuza telefon alırdık. İşçi sorunu azalırdı. Ama nerdee. Hayal bunlar hep.
 

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.