Kullanıcı sayısı itibariyle dünyanın en büyük sosyal medya ağı ünvanını elinde tutan Facebook, geçmişte birçok kez ağır eleştiri oklarının hedefi oldu. Kimi zaman yalan haberlerle, kimi zaman da canlı yayında şiddet öğelerinin gösterimiyle ağır eleştirilen Facebook bugün itibariyle hiç olmadığı kadar topun ucunda. Sebebi ise Camridge Analytica skandalı.

Bu skandal o raddeye geldi ki, Facebook tarafından satın alınan popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın kurucusu bile Twitter’daki takipçilerine “Facebook’u silin” çağrısında bulundu.
Skandal giderek büyüyor!
Global Science Research isimli araştırmacılık şirketinin 50 milyon kullanıcının Facebook’taki bilgilerini alıp, onların izni ve bilgisi dahilinde olmadan Cambridge Analytica şirketine aktardığının ortaya çıkması yurtdışında Facebook karşıtı kampanyayı körüklemiş bulunuyor. Öyle ki bu kampanyaya WhatsApp’ın kurucu ortaklarından Brian Acton bile katıldı.
Kullanıcılara ait veri gizliliğini ihlal ettiği ispatlanırsa Facebook her kullanıcı için ciddi bir miktarda para cezasına çarptırılabilir. Tahminlere göre bu cezanın ederi milyar dolarlarla ifade ediliyor.
2009’da WhatsApp’ı kurmuşlardı
Acton, Jan Koum isimli genç girişimci ile birlikte 2009 yılında WhatsApp’ı kurmuşlardı. 2014 yılında mesajlaşma uygulaması 22 milyar dolar karşılığında Facebook’a satıldı. Ancak geçtiğimiz yıl Acton WhatsApp’tan ayrılarak kendi mesajlaşma uygulaması Signal’i hayata geçirdi.
Şimdi ise Acton, WhatsApp’ı satın alarak 6.5 milyar dolarlık servete kavuşmasını sağlamasına rağmen Facebook aleyhinde kampanya yürütmeye devam ediyor. Son olarak Twitter’dan “Zamanı geldi #facebookusil” şeklinde paylaşım yaptı.

