Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Intel: Çip Krizi, 2023 Yılından Önce Bitmeyecek

Intel'in CEO'su, bileşen eksikliklerinin ve dolayısıyla yüksek elektronik fiyatlarının en az 2023'e kadar bizimle olacağını söyledi.

Çip krizinin, teknolojik ürünlerin fiyatlarını giderek yükseltmesine alıştık. Özellikle ülkemizdeki kur artışıyla birlikte, teknolojik ürünler neredeyse ulaşılamaz hale gelirken, Intel’den üzücü bir açıklama geldi.

Yıllardır oyuncular ve oyuncu olmayanlar, çip tedarik sorunları, kıtlık ve yüksek elektronik fiyatları ile ne kadar süre boyunca uğraşacağımız konusunda merak halinde. Bir mucize eseri çip krizini unutmayı başardıysanız şanslısınız çünkü Intel’in geçmiş mali çeyreğe ilişkin mali raporu ile bu konu yine ortaya çıktı.

Bu mali rapor ile şirketin CEO’su Pat Gelsinger, piyasadaki sıkıntıların artık her zamankinden daha kötü olduğunu açıkladı ve durumun en az 2023’e kadar düzelmeyeceğini yineledi.

Çip Krizi

Çip Krizi Ne Zaman Çözülecek?

Bu, Intel’in CEO’sunun elektronik üreticilerinin çip krizini bize bildirdiği ilk sefer değil. Haziran ayında Gelsinger, krizle hızlı bir şekilde başa çıkma olasılığı hakkındaki şüpheleri ortadan kaldırdı ve yakın zamanda Intel’in ekran kartlarını piyasaya sürülmesinde olası bir erteleme olduğunu öğrendik.

Şirket, okuduğumuz gibi önümüzdeki aylarda finansal sonuçlarına yansıması beklenen durumu düzeltmek için adımlar attı. Şimdilik Intel’in tahminleri, şirketin geçen çeyrekte bir yıl önceki benzer döneme göre daha iyi performans göstermesine rağmen, başlangıçta hisse değerinde yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüşe dönüştü.

Gerçek şu ki, Gelsinger’dan daha büyük iyimserler bulabilirsiniz. Eylül ayındaki Code 2021 konferansı sırasında AMD CEO’su Lisa Su, elektronik pazarının 2022’de gelişeceğini yineledi. Sorun şu ki, kötümser raporların sayısı gerçekten çok çok daha fazla.

Çip Krizi

Çip Krizi, Apple’ı da Vurdu

Ekran kartı ve konsol (çoğunlukla PlayStation 5) tedarikiyle ilgili devam eden zorlukları duyuyoruz ancak müşteriler için sorunlara neden olan sadece bunlar değil. Görünüşe göre Apple müşterilerinin de çip krizi sorunu var çünkü şirketin neredeyse tüm yeni ürünlerinin teslimat süreleri çok uzadı.

Yeni çıkan iPhone 13 Pro’yu satın almak istiyorsanız, cihazın en erken 4-5 hafta içinde sevkiyata hazır olacağı gerçeğini hesaba katmalısınız. Yeni yüksek performanslı MacBook Pro için hemen hemen aynı derecede uzun bekleme süreleri verildiğini söyleyelim. Şimdiye kadar Apple krizin etkilerine karşı bağışık görünüyordu ancak görünüşe göre bu dokunulmazlık sona erdi.

Bir hatırlatma olarak, çip krizi ile ilgili sorunlar sadece yarı iletkenleri ilgilendirmez. Son aylar yanlarında işçi kıtlığı, elektrik ve daha fazlası hakkında bilgi getirdi. Krizin tek nedeninin bu olup olmadığı ve üreticileri endişelendirip endişelendirmediği ise ayrı bir soru olarak hala belirsiz. Her neyse, önümüzdeki aylarda bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar için daha ucuz bileşenler beklememeniz gerektiğini söyleyelim.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.