Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Football Manager 2018 İnceleme

Football Manager 2018' detaylı bir şekilde inceledim ve oyuna yeni gelen özellikleri ele aldım. Oyunun artılarını eksilerini tarafsız bir şekilde inceledim ve puanımı verdim.

Yıllardır bilgisayar platformunda karşımıza çıkan ve bu alanda neredeyse rakipsiz diyebileceğimiz Football Manager serisi, bize en iyi menajerlik simülasyonunu sunmaya devam ediyor. Sport Interactive tarafından geliştirilen ve SEGA tarafından yayınlanan oyun 10 Kasım’da oyun severler’in karşısına çıktı.

Football Manager 2018 İnceleme 2

Football Manager 2018 alanındaki oyunlardan daha iyi olduğunu her yıl ortaya koymaya devam ediyor. Oyun 2018 modeli ile bu yıl pek de ses getiremese de rakipsiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Oyunun 2018 modelin de bizi 3 büyük değişiklik karşılıyor. Bunlardan birincisine bakacak olursak oyuncu gözlem sistemi büyük bir değişimle karşımıza çıkıyor. Oyun içerisinde bir oyuncuyu izlemek için gözlemci gönderdiğinizde, o gözlemci oyuncuya artık yıldız vermiyor. Bunun yerine 100 üzerinden belirli bir not veriyor. Takım penceresinde oyuncularımızın ortalama puanını görebiliyoruz. Yani diyelim bir oyuncuyu gözlemledik ve notu 65 olarak karşımıza çıktı. Takımımızın ortalama notuna bakarak yeni oyuncunun faydalı olup olamayacağını tahmin edebiliyoruz. Unutmadan belirteyim, oyuncunun notu gözlemcinin kalitesine ve izleme süresine göre değişiklik gösterebiliyor.

Oyunun ikinci büyük yeniliğine gelecek olursak, oyuna ‘Spor Bilimcisi’ adında çalışanların eklenmesi oluyor. Yıllardır şikayetçi olduğumuz konulardan birisi de oyun içerisinde oyuncuların sıklıkla sakatlanması ve bu sakatlıkların gerçek süreleri kapsamamasıydı. Hatta bazı oyuncular her ay düzenli olarak sakatlık yaşıyorlardı. Ben bunun oyunun kod hatasından kaynaklandığını düşünmeye başlamıştım. Tabii bu tür sakatlıkların önüne geçebilmek için kaliteli ve pahalı fizyoterapistler ile çalışmamız gerekiyor. Buna ek olarak oyunculara özel antremanlar yaptırmamız gerekiyor ve buda bazen canımızı sıkabiliyordu. Alınan önlemlere rağmen bu tür sakatlıklar bir türlü son bulmazken bizlerde bir daha ki maç için sinir krizleri geçiriyorduk. Tam bu devrede oyuna yeni eklenen ikinci özellik olan Spor Bilimcisi devreye giriyor. Spor Bilimcisi bize sunduğu raporlarda hangi oyuncunun sakatlığa daha yatkın, sakatlanmasının temel sebebi ne, ne sıklıkla sakatlanır gibi bilgiler yer alıyor. Buna kısaca Risk Değerlendirmesi desem güzel olur aslında. Gelen bu özellik ile oyun içerisine ‘Sağlık Merkezi’ sekmesi eklendi. Bu menü sayesinde oyuncuların Risk Değerlendirmelerine bakarak kaç maçta oynadıklarını, antrenman çalışma potansiyelini, yeteneklerini görebiliyoruz. Bunlara ek olarak Sağlık Merkezi sekmesi altında sezon içerisinde yaşanılan sakatlıkları, hangi oyuncunun kaç gün yatarak para kazandığını görebiliyoruz. Yeni gelen bu sistem ile sakatlıkları engelleyemiyoruz. Sadece geçirilen sakatlıklar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabiliyoruz. Sağlık Merkezi ile oyuncuların yüklerini tespit edebiliyor ve sakatlanma süresini uzatabiliyoruz.

Football Manager 2018 İnceleme 3

Gelelim üçüncü büyük değişikliğe; Oyuna gelen son ve en büyük özellik diyebileceğim yenilik Takım Dinamikleri oluyor. Yıllardır FM oynuyorsanız neyden bahsettiğimi kolaylıkla anlayacaksınız. Önceki FM oyunlarında oyuncular hakkında iyi bir kararda verseniz kötü bir kararda verseniz oyuncuların agrasif bir şekilde söylediklerinize tepki göstermesiydi. Özellikle yedeğe konulan oyuncuların susmak bilmeyen diyalogları sayesinde beni defalarca afakanlar basmıştı. Hatta sakat olan oyuncuların maçta oynamak istemesini bir türlü unutamıyorum. Nihayet FM geliştiricisi bu sıkıntıları görmezden gelmedi ve oyuna Hiyerarşi sistemi getirdi. Gelen bu sistem ile sadece kızgın olan oyuncular sizinle diyalog içerisine giriyor. Her takımın kendisine özgü bir hiyerarşik sistemi bulunuyor. Yani oyuncular kendi aralın da sosyal gruplara ayrılmışlar. Takımlarda uzun yıllar forma giymiş isimler liderliği üstlenirken, etkili futbolcularda maç aralarında konuşmalar yaparak adeta takımı ateşliyorlar. Unutmadan şu detayı da açıklayayım size. Eğer gruplardaki oyunculardan herhangi birinin kalbini kırar ya da sinirlendirirseniz o grup komple size karşı bir cephe alıyor. Bu oyunculardan biri takım lideriyse, buyurun cenaze namazına desem tam olur. Bu gruplaşmalar genel olarak bütün takımlarda bulunuyor. Diyelim 2 yeni futbolcu transfer ettiniz. Genellikle bu iki oyuncu beraber takılıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda oyunun hileli taktikleri gün yüzüne çıkmıştı. Şuan için denediğim taktikler ile hileyi yakalayamadım ama genellikle 3-1-3-3 gibi hücum ağırlıklı taktikler beni galibiyete götürdü diyebilirim. Tabii bu taktikler her takımda da tutmuyor. Takımın hızı, oyuncuların kalitesi de taktikler üzerinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Football Manager 2018 İnceleme 5

Oyun motoru üzerinde de ufak bir rütuş yapılmış. En azından 3D kamera açıları önceki FM oyunlarına nazaran daha iyi bir görünüm sunuyor. Görüntü bakımından kusursuz olsa da oyun, yapay zekanın gel gitleri ile sinirleriniz bozuluyor bazen. 40 metreden geri pas olarak gol atan futbolcuları gördükçe, acaba oyunu almakla hata mı ettim? Sorusunu defalarca kendime sordum. Bu tür olaylar geçmiş serilere göre daha az oluyor ama yıl olmuş 2018 hala bu tür şeyler oluyor işte. Oyunu SSD’li Dell i7 işlemcili bilgisayarımda oynamama rağmen çeşitli donmalarla hatta çökmelerle karşı karşıya geldim. Oyunun donmasına sebep olan şeyi tespit edemesem de birçok arkadaşımda aynı sorunların olduğu bilgisini aldım. Yani bu problemle karşılaşan yalnız ben değilmişim. Bu donma sıkıntısını yaşayan okurlarımıza çözüm yolunu da belirteyim; OYUNU YENİDEN BAŞLATIN!

Genellikle bu donmalar menü geçişlerinde karşıma geliyordu. Ancak maç esnasında böyle bir olay meydana gelirse, hatta o maçı önde bitiriyorken oyunu yeniden başlatmam gerekirse çıldırırdım heralde. Neyse ki böyle bir durum yaşamadım şuan için. Gelen yenilikler ile oyun daha detaylı ve anlamlı bir hale gelmiş bundan yana herhangi bir problem yok. Ancak oyundaki donmaların ve takılmaların temel sebebinin basit bir FPS düşmesi olmadığını düşünüyorum. Oyundaki soyunma odası konuşmaları ve röportajlar da klasik FM özellikleri olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu özellikler üzerinde herhangi bir çalışma bulunmuyor. Oyunun kasma ve donma problemi de ne zaman çözülür bilinmez. Ama bütün özellikleri en düşük koşullara bile getirsek bu tür hatalar almaya devam ediyoruz.

Football Manager 2018 İnceleme 6

Oyunun Artıları

  • Sağlık Merkezi, Spor Bilimcisi, Takım Dinamikleri
  • Oyun motoru üzerindeki ufak dokunuş
  • Yeni oyuncu rolleri
  • Çeşitli oyun içi iyileştirmeler

Oyunun Eksileri

  • Kasma ve donmalar yüzünden oyun severleri afakanlar basabilir
  • Klasik röportajlar ve takım konuşmaları
  • Sinir bozucu bir yapay zeka
  • Gay oyuncular var

Sonuç

Oyunun alanında en iyisi olduğunu inceleme yazımda da belirtmiştim. Hataları ve kusurları olsa da Football Manager 2018 günümüzdeki en gerçekçi menajerlik oyunu olma özelliğine sahip. Geçtiğimi yıllardaki FM’ler ile benzerlik içerisinde olan FM 2018, güncel veritabanına ve oyuncu özelliklerine sahip. Oyundaki donmalara ve kasmalara kayıtsız kalırım, benim için bu problemler herhangi bir sıkıntı teşkil etmez diyorsanız oyunu almanızı öneririm. Çeşitli web siteleri tarafından oynanan oyun ortalama 7.3 puan aldı. Benim inceleme puanımda 7.6 olduğunu sizlere belirteyim.

İnceleme Özeti

Football Manager 2018 İnceleme

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!