Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Far Cry 5 İnceleme!

Far Cry 5'i detaylı bir şekilde inceledik. Artılarını ve eksilerini yazdık.

Far Cry serisinin en iyi oyunu olarak karşımıza çıkan 5. versiyon, şu sıralarda PlayStation 4, Xbox One ve PC platformu için 27 Mart’ta yayınlanmıştı.

Far Cry 5 İnceleme 3

Ubisoft tarafından geliştirilen ve yayınlanan Far Cry 5, yayınlanmadan önce yapılan haberler ile sık sık gündeme geldi. Aksiyon ve macera oyunları arasında oldukça popüler bir konumda yer alan yapım, birinci şahıs kamera açıları ile oyunculara en iyi görüş açılarını sunuyor. Oyun ilk kez duyurulduğu zaman, içeriğindeki konu hakkında da oyunculara kısa da olsa bilgi verilmişti. Far Cry 5’in duyurulan konusundan bahsedecek olursak, Amerika Birleşik Devletleri’nde terör estiren bir tarikat var ve bu tarikata bizden başka dur diyecek kimse yok. Konu böyle duyurulunca birçok oyuncunun aklında soru işaretleri oluşturulmuştu.

Far Cry serisini oynayanlar bilir. Bir sonraki oyun bir önceki oyunun devamı niteliğinde birçok özelliklere sahipti. Far Cry 5’in konusu duyurulduğunda da oyuncular bu ikilem arasında kaldı. Farklı bir yapı mı bizleri bekliyor? Yoksa Far Cry 4’ün devamı mı karşımıza çıkacak?

Far Cry 5 İnceleme 9

Neyse ki Far Cry 5, 27 Mart’ta konsol ve bilgisayar platformuna çıkarak bu soruların cevabını fazlasıyla verdi. Far Cry 5’de de diğer serilerde olduğu gibi geniş arazilere ve dağlık mekanlara sahip olarak karşımıza çıktı. Oyunun başlangıcından itibaren bahsetmek istiyorum. Oyuna giriş yaptığımızda tarikatın oldukça güçlü olduğu bir bölgeye iniş yapıyoruz. Oyun içerisinde bize verilen bilgiye göre bu tarikatın liderinin ismi Joseph Seed olarak biliniyormuş. Her neyse bölgeye gönderilen ekip arasındaki bir çaylak polisi canlandırıyoruz. Belirtilen bölgeye gittiğimiz de Joseph Seed’in vaaz niteliğinde konuşmalar yaptığını ve çevresinde müritleri topladığını görüyoruz. Joseph Seed’i gözaltına alıp hızla helikoptere doğru götürürken müritler çıldırıyor ve adeta bizi parçalayacak bir kıvama geliyorlar.

Tarikatın liderini helikoptere güç bela bindirdikten sonra pilottan hızla havalanmasını istiyoruz. Ancak müritler peşimizi bırakmıyor ve adeta helikopterin üzerine atlıyorlar. Helikopterimiz baskılara dayanamıyor ve dengesini kaybederek düşüşe geçiyor. Bu arada müritlerin zombi gibi davrandıklarını da belirteyim. Helikopterimiz düştükten sonra da kaçış macerası başlıyor. Bizler müritlerden kaçmaya devam ederken bir yandan da sığınacak yerler arıyoruz. Müritlerden kaçarken köprüde son takım arkadaşımızı da kaybediyoruz.

Far Cry 5 İnceleme 7

Tam bu esnada da o bölgenin yaşlılarından birisine denk geliyoruz. Oyunun kaçış kısımları bize birazcık diğer oyunlardan tanıdık gelebilir. Ayrıca kaçış sahnelerinde aksiyonun ve gerilimin tavan yaptığını da belirtmekte fayda var. Bize yardım edecek olan yaşlı insandan söz edecek olursak, yerin altındaki sığınağında mutlu ve huzurlu yaşadığını görebiliyoruz. Bize ilk görevi de bu yaşlı amcanın verdiğini belirtelim. Yaşlı amcanın verdiği görevler bizi oyuna hazırlayan görevler diyebilirim. Daha doğrusu eğitim amacıyla verilen görevler desek daha uygun olur. Yaşlı amcanın verdiği görevler küçük bir ada gibi bir yerde başarı ile tamamladıktan sonra, çeşitli kasabalara girme hakkımız doğuyor.

Oyunun giriş kısmında karakterimizi kişisel olarak ayarladığımızdan da bahsetmek istiyorum. Oyundaki karakterimizin özel bir kişiliğinin bulunmadığını da belirtmek istiyorum. Oyun içerisinde karakterimizi dilediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz. Cinsiyetini, saçlarını, giysisini ve ekipmanlarını dilediğimiz gibi seçebiliyor ve özelleştirebiliyoruz. Takım arkadaşlarımız kendi aralarında sohbet ederken biz hiç sohbete katılmıyor ve tam bir çaylak polis gibi davranıyoruz.

Far Cry 5 İnceleme 8

Oyunun başlarında yaptığımız görevlerden sonra ele geçirdiğimiz bir kasaba adeta bizim bir karargahımız oluyor. Oyun içerisinde görevlerimiz sırayla gösteriliyor. Ancak sıralamaya bağlı kalacağız diye bir şey yok. Dileyen oyuncular sırayı takip etmeden de görevleri başarmak için mücadele edebilirler. Ancak belirtilen sırayı takip edersek işlerin biraz daha kolaylaştığını söyleyebilirim. Oyun içerisinde tarikat liderini görüyor, tanıyor ve hakkında bol bol bilgi alabiliyoruz. Tarikatın liderini biliyoruz bilmesine ama doğrudan ona doğru hareket edemiyoruz maalesef.

Oyun içerisinde mecburi olmayan birçok görevde bulunuyor. Oyuncular bu görevleri başardığı takdir de yeni ekipmanlar kazanabiliyor. Tabii bu görevlerin zorunlu olmadığını bir kez daha belirtmekte fayda var. Oyun içerisinde oldukça geniş bir açık dünya haritası yer alıyor. Bu açık dünyanın tam ortasında da tarikatın merkezi yer alıyor. Bu merkeze de doğrudan gidemiyor ve dolaylı yollardan aksiyon dolu sahnelere dahil oluyoruz. Yazımın başlarında tarikatın liderinin Joseph Seed isimli birisi olduğunu belirtmiştik. Açık dünya haritasında Joseph Seed’in iki erkek ve bir üvey kız kardeşinin de bölgeleri bulunuyor. Tarikatın liderine ulaşabilmemiz için öncelikle kardeşlerin dirençlerini kırmamız gerekiyor. Ayrıca direnç puanı olarak adlandırılan bir sistemin de bulunduğunu belirtelim. Üç kardeşte oyunun 3 farklı noktasında yer alıyor. Direnç puanlarına ulaşabilmemiz için oyun içerisinde birbirinden farklı görevler bizleri bekliyor. Bunlar haritada işaretli olarak sunulan görevler değil. Oyun içerisindeki hikayenin ana görevleri bizleri direnç puanı konusunda oldukça rahatlatacak.

Far Cry 5 İnceleme 4

Buna ek olarak yan görevlerde oldukça işimize yarayacak. Oyun içerisinde liderin kardeşlerine doğru hareket edecek ve görevleri başarmaya çalışacağız. Yan görevler arasında rehine kurtarma, konvoya saldırma ve belirli bölgeleri patlatma gibi vazifeler bulunuyor. Verilen bu görevleri başardığımız takdir de kardeşlerin direncini kıracak olan puana ulaşıyor ve lidere bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Oyun içerisinde verilen görevlerin birbirini takip etmediğini ve bir daha karşımıza çıkmayacağını belirtelim. Ayrıca görevleri yerine getirirken çeşitli vahşi hayvanlar ile de karşı karşıya kalacağız. BU hayvanlar arasında en korkunç olanlarından birisinin ayı olduğunu söyleyebilirim.

Serinin temel dokusu korunurken oyun içerisinde önemli yenilikler de karşımıza çıkıyor. Oyun içerisinde kardeşlerin dirençlerini kaç puanla ve kaç görevle kırabileceğimiz bizlere söyleniyor. Her kardeşin bölgesi farklı olduğu için işimizin daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Oyundaki seçim hakkı tamamen bize bağlı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yanımıza özel yetenekli karakterde alabiliyoruz. Holland Valley bölgesinde bizden istenilen direnç puanı toplam 13.000 olarak karşımıza çıkıyor. Bu puanı da yaptığımız görevler ile kazanıyoruz.

Far Cry 5 İnceleme 10

Oyunun başından sonuna kadar yanımıza paralı asker satın alabiliyoruz. Üç farklı karakter ile anlaşabiliyor, onların ekipmanlarını seçebiliyoruz. Belirttiğim bu karakterler ile görevlere gidebiliyor ve onlara sırtımızı onlara dayayabiliyoruz. Paralı askerler bazen kurtardığımız bazen de belirli bölgelerde karşımıza çıkan karakterler oluyor. Oyundaki yardımcı karakterlerimize direktifler de verebiliyoruz. Özellikle yardımcı karakterlerimizin çatışmalarda bizim için açık hedef olmaları işlerimizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Buna ek olarak yaralandığımız zaman yardımcılarımızdan birinin gelmesi bizler için neredeyse hayati önem taşımaktadır. Uzun süren çatışmalarda canımızın yetersiz kalması yardımcılarımızın önemini anlamamıza neden oluyor. Yardımcılarımız bize yardım ettiği gibi bizde onlara yardım edebiliyor ve yaralandıkları zaman kaldırabiliyoruz.

Oyun içerisinde ilerlerken rastgele karşımıza çıkan yardımcı karakterlerde oluyor. Bunlar bazen sıradan kişiler olurken, bazen de özel yetenekli kişiler oluyor. Dediğim gibi yardımcılarımıza çeşitli komutlar verebiliyoruz. Oyundaki komut sisteminin oldukça basit ve kullanışlı olduğunu belirtelim. Yardımcılarımıza bir görev verdiğimiz de bu görevin başarılma oranı ve kalitesi karakterin özelliklerine göre farklılıklar getirebiliyor. Eğer karakterimiz özel yeteneklere sahipse gizli saldırılar yapabiliyor ve belirtilen görevi layıkıyla yapabiliyor.

Far Cry 5 İnceleme 5

Oyunculara detaylı bir açık dünya sunan Far Cry 5, serinin en olgun oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Kaliteli grafiklere ve detaylı tasarımlar sahip olan yapım etkileyici gölgelendirme seçeneklerine de sahip. Serinin diğer oyunlarına göre oldukça farklı bir tasarıma sahip olan Far Cry 5, oyuncuları kulelere tırmanmaya da zorlamıyor. Oyun içerisinde bir kuleye tırmanmanız tüm haritayı aktif hale getirmenize yetiyor. Oyunda haritayı aktif hale getirdikten sonra kardeşlerin bölgelerini ve yetenekli karakterlerin nerede olduğunu öğrenebiliyoruz. Oyun içerisinde ilerledikçe birbirinden farklı görevlerde oyuncuların karşısına çıkıyor. Oyunda belirli bir bölgede ilerleyince o bölge hakkında ince detaylar da karşımıza çıkıyor.

Oyun içerisinde araçlar ile dolaşarak çiftliklerin, karakolların ve daha birçok yerin konumunu öğrenebiliyoruz. Oyundaki araçların kullanımı da oldukça gerçekçi ve başarılı görünüyor. Far Cry 5’de dolaşırken nereye gidersek gidelim illa ki düşmanlarla karşı karşıya geliyoruz.

Oyundaki savaş sahnelerinden söz edecek olursak, oldukça başarılı bir savaş atmosferi bizleri karşılıyor. Savaşlar sırasında ortalığın toz dumana karışması bizler için önemli ölçüde gerçekçi bir hissiyat veriyor. Savaşlar sırasında gelen patlayıcılar bazen canımızı sıksa da mevzi alıp otomatik tüfeğimizi ateşlediğimizde tarikat üyelerine adeta cehennemi tattırabiliyoruz. Aksiyon sahnelerinde müritlerin sürekli hareket halinde olması da işlerimizi biraz zorlaştırıyor.

Far Cry 5 İnceleme 6

Oyun içerisinde araçları kullanabildiğimiz gibi hava araçlarını da kullanabiliyoruz. Hava ve kara araçlarının oldukça gerçekçi kokpitlere sahip olduğunu da belirtelim. Oyun içerisinde ilerlerken sık sık diğer karakterler ile diyaloglara giriyoruz. Diyalogları biz belirlemesek de en azından oyun hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Görevlere doğru giderken gerilim dolu altyapı ses efektleri de bizleri oldukça tatmin ediyor. Oyunda ateşli silahların yanı sıra gelişmiş yay ve ok gibi silahlar da bulunuyor. Bu silahlar tenha yerlerde sessiz bir şekilde görevleri başarmamızda oldukça işimize yarıyor.

Oyuna genel olarak bakacak olursak oldukça kaliteli bir açık dünyanın yer aldığını özellikle belirtmek istiyorum. Ses efektleri, görsel efektler bakımından da başarılı olan yapım, oynanış mekanikleri bakımından da serininin en iyi oyunu olmaktadır. Benzersiz görevler sunan yapım, gerçekçi grafikleri ile oyunculara en iyi aksiyon deneyimini sunmaktadır. Eğer Far Cry 5’i deneme fırsatı bulamadıysanız, ilk fırsatta oynamanızı öneririm.

Far Cry 5 İnceleme 11

Artıları

  • Zengin içerik
  • Kaliteli grafikler
  • Etkileyici efektler
  • Açık dünya
  • Benzersiz görevler
  • Sürükleyici yapı

Eksileri

  • Yardımcı karakterlerin bazen yetersiz kalması

İnceleme Özeti

Far Cry 5 İnceleme!

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!