Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

F1 2021 İnceleme

F1 2021 olağanüstü bir yarış oyunu ve önceki oyunların yapısını yeniden icat etmese de birçok kaliteli güncelleme ile yine kusursuz bir yarış oyunu olmayı başarmış.

Geliştirici Codemasters, uzun zamandır yarış oyunu hayranları için popüler bir isim oldu. Dirt, GRID ve resmi Formula 1 oyunları gibi serilerle, Take Two gibi yayıncıların şirketi almayla ilgilenmesi ve Electronic Arts’ın sonunda ihale savaşını kazanması şaşırtıcı değil. F1 2021, gerçek hayattaki spor son hızla devam ederken, devralmadan bu yana Codemasters tarafından piyasaya sürülen ilk oyun.

F1 2021, gerçek hayattaki yarışlarda yer alan veya dünyanın en iyi yarışçılarıyla mücadele etmek için kendi sürücülerini veya takımlarını oluşturabilen oyuncularla bu yılki Formula 1 şampiyonasını kapsıyor. Bu yorucu ve oldukça teknik bir spor ve Codemasters’ın oyunu erişilebilir kılarken iyi bir şekilde tasvir etmeyi başardığı bir özellik. Bununla birlikte, büyük liderlerin şirketten ayrılmasıyla, bazı hayranlar EA’in oyun üzerinde ne gibi bir etkisi olabileceği konusunda kararsız kaldı.

Neyse ki F1 2021, kendisinden önceki mükemmel oyunlara çok benziyor. Ancak bu, Codemasters’ın herhangi bir iyileştirme yapmadığı anlamına gelmiyor. Serinin deneyimli hayranları için eğlenceli olacak bazı ek özellikler ve yeni gelenlerin kendilerini Formula 1 dünyasına alıştırmalarına yardımcı olabilecek bazı ek özellikler mevcut.

F1 2021 İnceleme

Bunlardan en dikkat çekeni ve F1 2021‘i EA Sports kampına sıkı sıkıya taşıyan, hikaye tabanlı Braking Point‘in tanıtılması. FIFA ve Madden gibi oyunlardaki benzer hikayelere çok benzeyen Braking Point, deneyimli Casper Akkerman ve yetenekli çaylak Aiden Jackson‘ın birlikte bir takıma katıldığı kurgusal sporcuların hikayesini konu alıyor. Braking Point esasen Formula 1’e, karmaşık kural setine ve bunun video oyunu biçiminde nasıl ortaya çıktığına aşina olmayanlar için iyi bir giriş noktası olarak eklenmiş.

Deneyimli oyuncular için bu yeni mod biraz şaşırtıcı olabilir, örneğin alt basamaktaki bir takıma podyum verirken ‘sağlam sürüş’ notu almak gibi şeyler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, bunun bir öğretici olduğu unutulmamalı ve yarış oyunlarına belli belirsiz aşina olanlar bile, hikayesinin gerçekten başarılı olması için normalde seçeceklerinden daha yüksek bir zorluk seçmeli.

F1 2021 İnceleme

Braking Point, zamanınızın büyük bölümünü geçireceğiniz yer olan Kariyer Modu’na alışmanıza yardımcı olacak. Bir kez daha bu, dünyanın bir numaralı sürücüsü olma iddiasında bulunmak için mevcut bir takımı seçerek veya bunun yerine oyuncunun spor içinde kendi takımını oluşturduğu kapsamlı My Team Mod aracılığıyla yapılabileceksiniz. Eski seçenek, oyuncuya F2 Feeder serisine başlama şansı da veriyor, ki bunu görmek güzel.

Codemasters birkaç güncelleme yapmış olsa da F1 2021 My Team, tanıtımından bir yıl sonra bile temelinde hala aynı. Takım yükseltmeleri bazen, ikinci sürücünün simülatör zamanına öncelik verilmesi gerektiği gibi girdi gerektiren departman olaylarına yol açacak ve bu, oyuncunun takımın çalışmasına daha fazla dahil olduğunu hissetmesini sağlayacak.

Codemasters, Co-Op Kariyer Modu seçeneği de eklemiş ve bu, zaman geçtikçe şüphesiz çokça sevilecek olan zarif bir dokunuş. Bununla birlikte, kare hızında veya grafik doğruluğunda önemli geliştirmeler olsa bile, bölünmüş ekran aracılığıyla bu modda yerel kümeyi görmek güzel olurdu. GRID’in atası TOCA 2: Touring Cars gibi klasikler, sezonların bölünmüş ekranda oynanmasına izin veriyordu ve genç oyuncuların yarışa girmesine yardımcı olmuştu. F1 2021‘de de böyle bir seçenek F1 hayran kitlesini güçlendirmeye yardımcı olabilirdi.

F1 2021 İnceleme

F1 2021’in başlangıçta oldukça sınırlı kozmetik oyuncu ve takım özelleştirme seçeneklerine sahip olması da yine unutulmaması gereken bir olay. Oyunun Podium Pass’ın, açılışta oyun içi kilit açma yoluyla bir artış sağlaması bekleniyor, ancak oyuncular kask, ifade, görünüm ve sponsor seçenekleri söz konusu olduğunda hayal kırıklığına uğrayabilir. PC Modlama Topluluğunun F1 2020 ile My Team’e neler kattığı göz önüne alındığında, temel oyunun burada fazla gelişme görmemesi utanç verici.

Bununla birlikte, F1 2021’de kişiselleştirme olayı adeta bambaşka bir seviyeye çıkmış. Asist, simülasyon ve diğer çeşitli oyun seçenekleri, oyuncunun ihtiyaçlarına en uygun seçeneği oluşturmasına imkan vermiş. Kariyer Modu seçenekleri, oyuncunun ne kadar çabuk beğeni ve kaynak puanları kazanacağına ve ayrıca kendi yarış listelerini yaratmaya kadar iniyor, ki bu görmek harika.

F1 2021, birkaç başka yaşam kalitesi güncellemesi de aldı. Bir mühendisten daha az yorum isteyebilmek gibi küçük ayrıntılar, önceki oyunlarda onları fazla konuşkan bulanlar için yararlı olacak. Oyuna zamanla daha fazla pist eklenecek ve bu, COVID-19’un bu yılki şampiyona takvimi üzerindeki etkisi göz önüne alındığında gerekli bir yenilik olmuş.

F1 2021 İnceleme

PlayStation 5‘teki F1 2021, mevcut donanımdan çok iyi yararlanmış. Kısmen DualSense denetleyicisinin dokunsal geri bildiriminin ve uyarlanabilir tetikleyicilerin sağlam kullanımı sayesinde oyun deneyimi iyileşmiş. Oyun ayrıca hızlı yükleme sürelerine sahip ve özellikle yağmurlu havalarda, son nesilden görsel olarak daha iyi. Yine de beklentilerinizi çok yükseğe çıkarmayın, nesiller arası bir devrim bu oyunda yaşanmamış.

F1 2021, F1 2020’ye çok yakın hissettirdiği için aynı şey oyun için de geçerli. Özellikle Formula 1 gibi bir yarış serisinin kural katılığı söz konusu olduğundan, F1 2020 hayranları yeni oyuna hemen alışacak. Tabii bu, F1 2021’in yarış mekaniklerinde herhangi bir güncelleme olmadığı anlamına gelmiyor ve göze çarpan bir unsur, viraj çıkışlarının önemine net bir vurgu yapılması olmuş.

Oyuncuların hızlanma konusunda önceki yıllara göre çok daha dikkatli olmaları gerekecek, özellikle de bir saniye sonra yakalanma konusunda çok az endişe ile yapılan geç manevralar çok tehlikeli. F1 2021’de bu hamleler çok daha fazla kumara dönüşüyor, yani oyuncular geçişleri hakkında daha taktiksel düşünmek zorunda kalacak.

F1 2021 İnceleme

F1 2021 İnceleme Sonuç:

Bu, F1 2021’in mükemmel olduğu anlamına gelmiyor, ancak yukarıda bahsettiğim özelleştirme seçeneklerinin eksikliğinin yanı sıra bazı hafif teknik sorunlar da mevcut. Sadece bir örnek olarak, geri dönüş seçeneğini kullanmak bazen mühendisin yarışın geri kalanı boyunca yeni bir strateji seçeneği önermeye devam etmesine neden olurken, çarpışmalar da arabanın tekerleklerinin fizik motorunda arıza yapmasına neden olabiliyor. Ancak bunlar genel deneyimden sizi soğutmayacak sorunlar ve umarız çabucak çözülecek.

Genel olarak F1 2021, oyunu daha gerçekçi hale getiren bir dizi ekleme ve ince ayar ile serideki mükemmel yapımlardan birisi olmuş. Bir spor oyununda bulunan en kapsamlı Kariyer Modlarından biri ve herkesin erişebilmesi için yeterli seçenek sunan oyun, hem yeni gelenler hem de eski oyuncular için eğlenceli. Yarış oyunu tutkunları ve Formula 1 sevenlerini yine memnun bırakacak bir yapımla karşı karşıyayız.

Söylemeden geçemeyeceğim, oyunun haklarını EA satın aldıktan sonra, ülkemizde Steam‘de çok uygun bir fiyatla satılan bu oyunun yeni fiyatı 419 TL oldu! Evet, korkunç bir zam. Umarız EA ülkemize özel bir fiyatlandırma konusunu tekrar düşünür diyelim ve yazımızı burada bitirelim.

İnceleme Özeti

F1 2021 İnceleme

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ege Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olan ve oyun sektörüne yıllardan beri yoğun ilgi duyan Mert, 3 yılı aşkın bir süredir Turkmmo'da içerik üretiyor.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!