Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Tarihi Karar: Epic Games, Apple’a Açtığı Davada Büyük Bir Zafer Kazandı!

Epic Games, Apple'a karşı açtığı davada çok önemli bir zafer kazandı. Bakalım bu karardan sonra, Fortnite mağazalara geri dönebilecek mi?

Apple ve Epic Games, bir yıl önce iPhone üreticisi, Fortnite’ı App Store’dan kaldırdığından beri yasal işlemler ile mücade halindeydi. Bugün 10 Eylül‘de davadaki yargıç olan Yvonne Gonzalez Rogers, bazı açılardan Epic’in lehine kalıcı bir ihtiyati tedbir kararı verdi ve Apple’ın uygulama geliştiricilerinin App Store ekosisteminin dışından gelir elde etmesine izin vermesi gerektiğini zorunlu kıldı.

Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, mahkemenin Apple’ın federal veya eyalet antitröst yasaları uyarınca tekelci davranışlarda bulunduğunu kanıtlayamayacağına karar verdi ancak yargılama sonucunda, ‘‘Apple’ın Kaliforniya’nın rekabeti kapsamında rekabete aykırı davranışlarda bulunduğunu” kararını verdi. Bu, mahkemenin Epic Games’in yanında yer aldığı tek kısım oldu, Apple diğer dokuz mahkemeyi kazanmıştı.

Epic Games vs Apple

Apple ve Epic Games’in Dava Kararı

Kararda, “Mahkeme, Apple’ın mobil oyun işlemleri alt pazarında bir antitröst tekeli olduğunu görmedi ancak Apple’ın yönlendirme karşıtı kısıtlamaları uygulamadaki davranışının rekabete aykırı olduğunu tespit etti. Bu hükümleri ortadan kaldırmak için bir çözüm uygun görüldü. Bu ölçülü çözüm, rekabeti artıracak, şeffaflığı artıracak, tüketici seçimini ve bilgisini artırırken Apple’ın rekabeti artıran iOS ekosistemini koruyacak. Ayrıca, Yüksek Mahkeme’nin uygun bir şekilde kabul ettiği gibi, Mahkeme’nin mahkemelerin yapmaya uygun olmadığı ticari operasyonları mikro düzeyde yönetmesini gerektirmeyecek.” ifadeleri yer aldı.

Kararın devamında, “Başarı yasadışı değildir. Nihai deneme kaydı, giriş ve yürütme engelleri, ilgili pazarda çıktıyı veya yeniliği azaltan diğer kritik faktörlere ilişkin kanıtları içermiyordu. Mahkeme bunun imkansız olduğunu düşünmedi; Sadece Epic Games, Apple’ın yasa dışı bir tekelci olduğunu gösterme yükünü üstlenmedi.” denildi.

Özetlemek gerekirse bu karar sonucunda Epic Games tarafından Apple’a açılan antitröst davasında sonuç Epic Games lehine oldu. ABD mahkemeleri, Apple’ın geliştiricilerin uygulamalarda nasıl ödeme alınabileceğine dair koyduğu bazı kısıtlamaların kaldırılmasına karar verdi.

Epic Games vs Apple

Bu, yalnızca Epic Games için değil, App Store’daki tüm geliştiriciler için sonuçları olacak önemli bir karar. Bu, App Store’un ilk piyasaya sürülmesinden bu yana iOS’ta yayınlanan tüm uygulamalardan Apple’ın talep ettiği telif ücretinden yasal olarak kaçınabilecekleri anlamına geliyor. Aynı zamanda, teknoloji devi aynı endişeler nedeniyle Epic Games ile mahkeme işlemlerine de dahil olduğu için Google’da benzer bir muamele ile karşılaşacak.

Epic Games, geçen yıl sözleşmeyi ihlal ettiği için Apple’a 12 milyon dolar ödemek zorunda kaldı ancak o sırada ihlal edilen kurallar artık herhangi bir App Store geliştiricisi için bir faktör değil. Apple, bu değişikliği karardan sonraki 90 gün içinde yürürlüğe koymak zorunda kalırken, Epic Games aynı zamanda para cezasının yüzde 30’unu ödemek zorunda kalacak.

Bu karar, Apple’ın Epic Games’in Güney Kore’deki App Store’da Fortnite’ı eski durumuna döndürmesine izin vermeyi reddetmesinden birkaç saat sonra geldi. Bu haftanın başlarında, Güney Kore hükümeti Apple’a benzer bir karar verdi ve uygulama geliştiricilerini benzer anti-tröst endişeleri nedeniyle telif hakkı planına zorlamalarını yasakladı.

Bu, Xbox Cloud Gaming gibi önceden App Store’dan kısıtlanan uygulamaların artık mağazaya girebileceği anlamına da gelebilir. Apple, 14 Eylül’de yıllık Sonbahar iPhone etkinliğine ev sahipliği yapacak. İkisinden birinin mi yoksa her ikisinin mi itiraz etmeyi planladığı henüz belli değil ancak Apple’ın avukatı Hoeg her iki taraftan da itirazların geleceğine inandığını söyledi.

Epic’in CEO’su Tim Sweeney de karar hakkında yorum yaptı ve bunun aslında geliştiriciler veya tüketiciler için bir kazanç olmadığını söyledi ve Fortnite’ın yakın zamanda App Store’a geri dönmeyebileceğini öne sürdü.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.