Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Bir MMORPG Nasıl Olmalı ?

Bir MMORPG en iyi nasıl olur ?

Günümüzde oyunların yapısı her ne kadar değişmiş olsa da, MMORPG oyunların yeri her zaman ayrı oluyor. Eskiden 3-5 tane MMORPG oyun vardı, seçim şansımız yoktu, mecbur birini oynardık. Şimdi ise çoğu firmanın en az bir tane MMORPG oyunu bulunmakta. Bakıldığı zaman oyuncuların önünde yüzlerce MMORPG oyun sunulmuş durumda. Kimi grafikleri ile ihtişamlı, kimi konusu ile kimi de oynanışı ile… Peki MMORPG oyunları seçerken neden zorlanıyoruz ? Neden yüzlerce oyun içerisinde bize en uygun olan hangisi seçemiyoruz ? İşte bu yazıda bunun nedenini sizlere açıklayacağım.

Öncelikle RPG'nin anlamını bilmemiz gerekir. RPG, rol yapma oyunudur. Yani oyuna girdiğinizde karakter siz olursunuz. Artık adınızla seslenilmez, isminiz hiçbir yerde geçmez. Sizi sadece karakterinizin ismi ile tanırlar (bu yüzden Asi_CoCuQ gibi nickler koymayın diyoruz). 

f58984 53bbb02769b60

Bir RPG oyunda olması gereken en büyük özelliklerden biri, takıma yönelik bir oyun olmasıdır. Tek başınıza kral olduğunuz bir oyunda, sizi tatmin eden tek şey PvP olur. Bu nedenle siz sadece birileri ile kapışmaya girmişsiniz demektir. Fakat takıma yönelik bir oyunda her sınıfın iş yaptığı ve eksikliğinde birşeylerin ters gittiği bir oyun olması, bir oyunda bir sınıfın çok fazla açılmasını engeller ve kurulan gruplardaki dengeyi korur. Bu birinci özelliğimizdir.

Önemli olan bir diğer unsur ise hile. Günümüzde çoğu RPG oyunun illaki bir hilesi var. Oyun firmaları çoğu zaman bu hilelerin önüne geçmek için güvenlik zımbırtıları yapsa da, bunun önüne bir türlü geçemiyorlar. Peki binlerce dolar, hatta milyonalrca dolarlık firmalar, neden bu hile yazılımlarını yapan kişileri işe alıp "kardeşim bu hileyi nasıl önleriz bize bi hal çaresi göster bakalım" demiyor ? Hile bir oyunda, oyuncuyu soğutan en önemli unsurdur.

Bir diğer özellik serimiz grafik ve ses. RPG oyunlar gerçek dünyanın dışına çıkmış, gerek Science Fiction gerek Post-Apocalyptic, open world ve dungeon temalı fantastik unsurlardan meydana gelir. Bu fantastik unsurların oyuncuyu bağlaması ve tatmin etmesi ise, yeteneklerin,dünyanın, yaratıkların ve karakterlerin görünüş ve efektlerine bağlıdır. Bir oyunda kuru kuruya skill atıyorsanız o oyun bir süre sonra sizi sıkmaya başlar. Ses olayına geldiğimizde ise sürekli sesler oyuncuyu bayar. Bunun yerine daha karanlık ve gerilim yaratan sesler, o an bulunduğunuz ortamı size yaşatacak sesler oyuncunun ilgisini daha çok çekecektir. Büyücü'nün atmış olduğu bir meteor "Zıpoff!!!" diye ses çıkarmamalı örneğin.

Bir diğer unsur ise kişiselleştirmedir. Bir RPG oyunda ne olursa olsun rol yaptığınız için, karakterinizin diğer karakterlerden farkı olması gerekir.Bu fark elinizde kolunuzda bulunan ekipmanlarla değil karakterin yapısı ile alakalı olmalıdır. Karakterimizin statları ve yetenekleri bunu en iyi değiştiren şeylerdir. Oyunlardaki yetenek puanı zımbırtısı bence bunu körelten şeydir. Bir yetenek "aa puanım geldi hemen anında hiç görmediğim bu yeteneği şak diye öğreneyim" mantığında işlememeli. yetenekler tecrübe edinerek kazanılır. Bu bir rol yapma oyunu. Peki bunu nasıl sağlarız. Bu sistem yetenek kitapları ile mümkün olabilir. Bir yaratık kesersiniz ve o yaratıktan herhangi bir yeteneğin kitabı çıkar. O kitabı okursunuz ve yeteneği öğrenirsiniz. Öyle LYS sınavında tercih yaparmış gibi,yok efendim puanım yetmedi skill açamadım derdi ortadan kalkıyor.

Önemli olan bir şey daha var ki; Oda konudur. Bir oyunun konusu, yapmanız gereken rol play'i size açıklar. Bir olay örgüsü vardır ve bu olay örgüsünde siz bir karakteri temsil ediyorsunuzdur. The Lord of The Rings'i baz alacak olursak, siz koca ordudaki tipsiz,şekilsiz,eciş-bücüş bir Orc'sunuz. Belki de sizin yaptığınız rol sayesinde ordunuz savaşta bir adım önde olacak.

Gelelim BUG'lara. Bir oyunda bug olması oyuncuyu oyundan soğutmakla kalmaz oyunun itibarını da zedeler. BUG nedir ? BUG bir oyunda, oyunun yazılımından kaynaklı meydana gelen ve tüm oyuncular tarafından yaşanan bir hatadır. Örnek olarak haritanın bir bölgesine gittiğinizde server'dan düşmeniz veya tamamen eğlence amaçlı yapılmış bir arenada öldürülüp, sanki savaşta ölmüş gibi birşeyler kaybetmeniz gibi.Bu gibi hatalar oyuncunun moralini alt üst eder.Tamamen BUG'sız bir oyun teizdir, candır.

RPG oyunların temel mantığında, level kas, item yap, savaşa katıl prensibi olduğundan, bu sistemi çok iyi ayarlamak gerekir. Hiçbir zaman bir oyuncu, oyuna para vererek başka bir oyuncudan kat ve kat üstün olmamalı. Bu, oyunlarda e-pin sistemi olarak geçer. Parayı verirsiniz, en kral ekipmanı alır, önünüze geleni haşada çevirirsiniz.Bu resmen, paran varsa gel yoksa eziksin mantığıdır ve oyuncuyu soğutur. Elbette rakiplerinden bir adım önde olmak isteyen oyuncular premium vb. yükseltmeleri alabilmeli. Fakat bu fazla abartılmamalı.

Genel olarak RPG'leri mükemmeliyete ulaştıracak unsurlardan bahsettik. Elbette bunlar saymakla bitmez, fakat oyuncuların en çok dikkatini çeken maddeler bunlardır eminim ki.

RPG, adam katletme oyunu değildir, rol yapma oyunudur.

"O değilde böyle konuşuyoruz ediyoruz, bizde zamanında az para yatırmadık RPG'lere"

35bf0e 53bbaea39233e

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

8 Yorum

  1. De Piedra

    Asi_CoCuQ sevdim bak bunu 😀

    0
    0
    Cevap
  2. AvciLap

    ^^

    0
    0
    Cevap
  3. serdar

    Kesinlikle doğru ve bir şey daha eklemek istiyorum oyunun online oyuncu sayısı mesela eskiden Knight , Metin2 gibi oyunların ne kadar oynanıp , ne paralar döndüğünü biliriz halen oynanıyor fakat eskisi gibi değil ben şahsen online sayısı düştüğü için sıkılıp bıraktım Metin2 ve Knightı ve bu tarz oyunlar olmadığı , yerini tutmadığı için yaz tatilimi boş boş can sıkıntısı ile geçiriyorum 😀

    0
    0
    Cevap
  4. Berkan

    Bende 1-2 şey söyleyeyim içim rahat etmez 😀 RPG oyunların en büyük sorunu rol yapma oyununu firma olarak anlamamaları grafik yapıyorsun herşey iyi hoş ama senaryo yok işte bu bir sorun bakın eskilerden Metin2’ye orta kıvamda ki oyun senaryo ile milyonlara yükseldi bir anda patladı neden oldu çünkü rol yapma oyununu tam olarak benimsedi firma günümüz RPGleri 20-25 level olduktan sonra kendini tekrarlar ve artık yeni bir şey görmediğimiz için sıkıntılar başlar.Diğer bir en büyük sıkıntı ise makalede belirtilmiş olan para ile güçlenme olanağı 20TL ile benim aylarca harcadığım emeği 1saatten az bir sürede geçip güçlenebiliyorlar eğer bir oyunda premium mağazasında ki eşyalar oyun sırasında kazanılmıyorsa onu emekle elde edemiyorsa o oyun para oyunudur emeklerinizi harcamayın o yüzden.Diyeceğim o ki bir RPG kendini tekrarlamayıp senaryosu kuvvetli ve her şeyi oyuna emek harcayarak elde edebiliyor ise RPG oyun tam anlamıyla odur.

    0
    0
    Cevap
  5. Ertuğrul

    Katılıyorum Berkan Ve serdara Yaz tatilimi önceki yaz tatillerinden farklı geçiriyorum her oyunun can sıkıntısı var bakın artık oyunlar sıkmaya başladı oyunların oyuncuları düşüyor oyunlar sarmıyor oyunun yardımlaşmanın bir anlamı kalmıyor insanlar kendilerini oyunun içinde sanıyor zaten bizde “Hayat” Adlı oyunun içindeyiz.
    Bu oyun sıkılsan bile bitmez neyse oyunlar artık kişileri azaldıkça sarmıyor.

    0
    0
    Cevap
  6. Onur

    aynen her satıra sonuna kadar katılıyorum bende hazirandan beri 20 30 farklı oyun indirdim 2 3 tane kapalı betaya katıldım türkçe olsun avrupadaki oyunlar olsun bir sürü oyuna girdim hepsinde 20 25 levelden sonra sarmıyo sıkılııp siliyorum oyunu tekrar metin2 ye döndüm 🙂 pwp de oynuyorum en azından oyunu biliyorum yıllarca metin2 oynuyan biri kesinlikle başka bi oyuna kolay kolay adapte olamıyo olamazda bence

    0
    0
    Cevap
  7. AvciLap

    Kesinlikle rol yapacaksan ortada bir senaryo olması gerek

    0
    0
    Cevap
  8. AvciLap

    Yorumun için teşekkürler kardeşim

    0
    0
    Cevap

Yorum Yaz

Email adresiniz yayınlanmayacak.

Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.