Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Apple’dan Türkiye’ye Zam!

Apple, aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerde uygulama fiyatlarına zam yapacağını açıkladı.

App Store’daki uygulamaların geliştiricilerine toplu e-posta gönderen teknoloji devi Apple, bazı ülkelerde uygulama fiyatlarına zam yapacağını açıkladı. Bu ülkeler arasında yüzde 18 zam yapılan Türkiye de var.

apple app store 20180104

Bir kopyası 9to5Mac sitesinde de yayınlanan Apple’ın e-postasında 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Ermenistan, Belarus, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde uygulama içi satın alma ve uygulama fiyatlarında artışa gidileceği kaydedildi. Bu artışın sebebi, ülkelerin uyguladığı KDV politikalarından kaynaklı.

Türkiye’ye yüzde 18 zam yapıldı

Yeni alınan bu kararla birlikte Apple, Ermenistan ve Belarus’taki App Store uygulamalarına yüzde 20 oranında zam yaptı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde zam oranı yalnızca yüzde 5’le kalırken, Türkiye’de bu rakam yüzde 18’e çıktı. İsviçre’de ise KDV politikasında yapılan değişiklikten dolayı App Store uygulamalarından alınan vergi, yüzde 8 yerine yüzde 7.7’ye gerilediği için fiyatlarda ufak bir düşüş gözlemlendi.

Uygulama geliştiricilerinin aldığı ücret aynı kalsa da, her bir ülkeye ödenen KDV miktarı değişiklik gösterdiği için aralarında Ermenistan, Belarus, Nijerya ve Türkiye gibi ülkelerdeki kullanıcılar uygulama içi satın alma işlemlerinde de daha fazla ücret ödemek zorundalar.

Daha önce de zam gelmişti

Uygulama ücretlerini ülkelerin KDV politikalarına göre değiştiren Apple, geçtiğimiz yılın başında Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı (Brexit) alan İngiltere’de App Store uygulamalarına zam yapmıştı. Yine 2017’nin Mayıs ayında da Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde fiyat artışı gerçekleştirilmişti.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.