Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Google, Antalya Depremini Önceden Bildi: Android Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Antalya'nın Alanya ilçesi, bu sabah meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem ile sarsıldı. Google, şiddetli depremden bir dakika önce Android kullanıcılarına uyarı gönderdi. Peki, bu nasıl oldu? Cevap, 2020 yılında hayata geçen Android Deprem Uyarı Sistemi'nde saklı.

Türkiye, bir deprem ülkesi olduğu gerçeği ile bir kez daha yüzleşti. AFAD’ın açıklamasına göre Antalya’nın Alanya ilçesi açıklarında saat 06.21’de 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Büyük bir korkuya sebep olan depremde, neyse ki herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.

Android kullanıcıları, sarsıntıdan 1 dakika önce telefonlarında bir uyarı gördüler. Söz konusu uyarı, depremden saniyeler önce gelse de, kullanıcıların kendilerini ev içinde güvene almalarına yardımcı oldu. Peki soru şu: Google Antalya depremini önceden nasıl tahmin etti?

Google Depremi Önceden Tahmin Etti

google antalya depremi önceden bildi
Google, Antalya’daki depremden önce Android kullanıcılarını uyardı.

ShakeAlert tarafından desteklenen deprem uyarılarını doğrudan ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Android cihazlara göndermek için ABD Jeolojik Araştırmaları (USGS) ve Kaliforniya Valiliği Acil Servisler Ofisi (Cal OES) ile işbirliği yapan Google, Android Deprem Uyarı Sistemi‘ni ilk olarak 2020 yılının ağustos ayında hayata geçirdi.

Ülkenin önde gelen sismologları tarafından geliştirilen ShakeAlert sistemi, eyalet genelinde USGS, Cal OES, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından kurulan 700’den fazla sismometreden gelen sinyalleri kullanıyor. Android Deprem Uyarı Sistemi yalnızca ABD ile sınırlı değil. Dünyanın en büyük deprem algılama ağını oluşturmak için milyonlarca başka Android telefonu mini bir sismometre olarak kullanan Google, dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun her kullanıcıya deprem uyarıları gönderiyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Android Deprem Uyarı Sistemi
Android Deprem Uyarı Sistemi, 2020 yılının ağustos ayında hayata geçirildi.

Peki, Android Deprem Uyarı Sistemi‘nin çalışma mantığı nasıl işliyor? Şöyle ki; tüm akıllı telefonlar, deprem olabileceğini gösteren sinyalleri algılayabilen küçük ivmeölçerlerle birlikte geliyor. Telefon deprem olabileceğini düşündüğü bir şey algıladığında, Google’ın deprem algılama sunucularına, sarsıntının meydana geldiği yerin kaba bir konumuyla birlikte bir sinyal gönderiyor. Sunucu daha sonra bir deprem olup olmadığını anlamak için birçok telefondan gelen bilgileri birleştiriyor.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilir ya da buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

YouTube video player

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.