Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

AMD Zen Aralık Ayında Tanıtılacak

AMD Zen ile birlikte Nvidia, tekellikten kurtulacak.

AMD’ ye bazen üzülüyorum. Hem işlemci hem de Ekran kartı piyasasında liderlerden birisi konumunda. Ancak özellikle son yıllarda, ekran kartında Nvidia’ nın, işlemcide ise Intel’ in gölgesinde kalmıştı. Ancak bu sene bu durumu değiştirme sözü veren AMD, hem ekran kartı, hem de işlemci piyasasında çıkaracağı yeni nesil cihazları ile kullanıcıları memnun etmeyi planlıyor.

AMD, işlemcileri için yeni bir mimariye geçiş yaptı. Yeni işlemci mimarileri olan Zen mimarisini 13 Aralık 2016′ da yayınlamayı uman AMD, bunu “New Horizon” etkinliğinde gösterecek. Ünlü E-spor oyuncularının test edeceği yeni işlemcileri bu sayede görmüş olacağız.

2017′ nin ilk çeyreğinde çıkmasını beklediğimiz AMD ZEN SR serisi, Intel’ in Skylake işlemcilerine rakip olarak çıkması bekleniyor. Intel’ in benimde kullandığım Skylake işlemcileri gibi başarıya ulaşabilir mi henüz bilmesek de, sağlam bir alternatif olacağına eminim. Keşke bütün sektörler ekran kartı, işlemci sektörleri gibi, yarışan şirketler arasında olsaydı. Bilgisayar ve telefonların bu kadar gelişmesinin en büyük sebebi, en az iki şirketin kendi arasında yarışmasına bağlanabilir. 

Tabi, AMD’ nin burada bir adım öne geçmesi de muhtemel. AMD, üst düzey işlemcilerini ortalama 500 dolar fiyat etiketi ile satmayı planlıyor. Intel’ in üst düzey işlemcilerinin 1000 dolar gibi dudak uçuklatan fiyatlara satıldığı düşünülürse, AMD, bu oranda, Intel’ ile yakın performansları çok daha uygun fiyata piyasaya sürebilir.

00a-zen_678x452

ZEN ailesi ilk olarak 4 farklı işlemci ile çıkacak. Bunlar SR3, SR5, SR7 ve SR7 halinde yayınlanacak. Ayrıca, çekirdek olarak da Intel’ den farklı olarak yüksek fiziksel çekirdekler sunuyor. 

SR3′ de 4 fiziksel çekirdek 8 mantıksal çekirdek bulunacak. Çekirdek hızları ise şuan için bilinmiyor. SR5′ de ise 6 fiziksel çekirdek ve 12 mantıksal çekirdek bulunacak. Bu iki kartın fiyatıda sırasıyla $149 ve $249 olması bekleniyor. Bu iki alt düzey kartın Mart’ da çıkması bekleniyor.

SR7 isminde üst düzey iki işlemci çıkacak. Ocak’ ta çıkması beklenen iki kartın birisi $399 iken diğeri $499 olması bekleniyor. Ekonomik SR7′ lerde 3.0 GHZ’ de çalışıp turbo ile 3.2 GHZ’ e kadar çıkabiliyor. Ayrıca iki işlemci de de 8 fiziksel 16 mantıksal çekirdek bulunuyor. Fiyat yüksek olan SR7′ nin çekirdek hızı 3.2 GHZ’ ken turbo ile 3.5 GHZ’ e kadar çıkabiliyor. Ocak’ ta çıkacak yeni işlemciler hakkında asıl bilgileri yakında öğrenecekmişiz gibi gözüküyor. 

amd-zen

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.