Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Web Sitelerine Parmak İziyle Giriş Yapma Dönemi Başlıyor

Facebook ve Twitter'a parmak iziyle giriş yapma dönemi yakında başlayabilir.

Biyometrik veriler artık hayatın her alanında karşımıza çıkabiliyor. Öyle ki günümüzde piyasaya sürülen orta segment akıllı telefonlarda dahi parmak izi okuyucu sensörleri mevcut. Dizüstü bilgisayarlar ve dönüştürülebilir tabletler de yavaş yavaş bu sensöre yer vermeye başlıyorlar. Öte yandan Apple, parmak izi okuyucusu yerine bir diğer biyometrik güvenlik faktörü olan yüz tanıma sistemine terfi etmiş durumda. Ancak sayılan tüm bu güvenlik önlemleri tek bir alanda kullanılamıyor: Web.

Web Sitelerine Parmak İziyle Giriş Yapma Dönemi Başlıyor 1

Neyse ki şimdilerde WWW Konsorsiyumu, veya diğer adıyla W3C, çeşitli web sitelerine şifre girmeye gerek kalmadan oturum açabilme teknolojisini yakın gelecekte hayata geçirmeye çalışıyor. Eğer bu gerçekleşirse Facebook gibi sitelere parmak izini okutarak giriş yapabilmek mümkün hale gelebilir.

Sistemler henüz bu teknolojiyi desteklemiyor

Şifreler hem kolayca unutulabiliyor, hem de sık sık yanlış yazılabiliyor. 1234 veya kolayca tahmin edilebilir doğum tarihi gibi şifrelere kıyasla parmak izi, yüz ve göz bebeğinin çok daha güvenlik olduğu aşikar. Ancak bu güvenlik önlemlerinin olumsuz yönleri de yok değil.

Hem donanım, hem de yazılımsal çeşitli gereklilikler söz konusu. Donanım kısmında USB yoluyla bilgisayara bağlanabilen çeşitli sensörler kullanılabilir, yalnız tarayıcılar halen daha bu teknolojiyi desteklemekten çok uzakta.

W3C düğmeye bastı!

HTML ve CSS gibi web teknolojilerinin standartlarını belirleyen WC3, artık internet sitelerinde de parmak izi ve göz bebeği tarama sistemlerini desteklemesi için düğmeye basmış bulunuyor.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.