Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Valve, Hakkında Açılan Tekelcilik Davasına Yanıt Verdi

Valve, şirketi tekelci düzenlemelerle suçlayan Wolfire Games'in nisan ayında açtığı davaya yanıt verdi. Steam'in sahipleri iddiaları reddetti ve bunların popüler, tüketici tarafından beğenilen platforma yönelik bir saldırıdan başka bir şey olmadığını söyledi.

Nisan ayında Wolfire Games, Valve’a karşı Washington mahkemesinde bir dava açtı. Overgrowth ve Receiver serisinin yaratıcıları, şirketi yüzde 30 gelir payı ve şişirilmiş oyun fiyatları dahil olmak üzere hem yayıncılara hem de tüketicilere zarar veren tekelci uygulamalarla suçladı.

Valve

Valve, İddialara Yanıt Verdi

Valve’nin temsilcileri, Wolfire Games’in iddialarını destekleyecek gerçek kanıtlar sunamaması halinde davanın reddedilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

ABD stüdyosunun davasındaki ana noktalardan biri, Valve’nin geliştiricilerin ve yayıncıların Steam anahtarlarını Gabe Newell’in şirketinin mağazasındaki fiyatlardan daha düşük fiyatlarla satmasını engellemesiydi. Wolfire Games’e göre bu, perakendecileri yüzde 30’luk gelir payını karşılayabilmek için oyun fiyatlarını yüksek tutmaya zorluyordu.

Bu iddiayı ele alan Valve, “antitröst yasasına göre, Steam’de satılan oyunların altını oymak için ücretsiz anahtarlar kullanan geliştiricileri kabul etmesi veya geliştiricilere bunları sağlaması gerekmez” şeklinde cevap verdi.

Ayrıca, yüzde 30’luk gelir payını da savunan şirket, ekonominin bu miktarın belirli bir noktadan sonra azalacağını öngörebilirken, aslında bir “endüstri standardı” haline geldiğini iddia etti. Bir yandan bu doğru, çünkü Microsoft, Sony ve Nintendo’nun tümü geliştiricilerden ve yayıncılardan benzer bir yüzde almaktaydı, ancak diğer yandan Valve, Epic Games Store’un yüzde 12’lik bir gelir payına sahip olduğu ve MS Store’un olduğu gerçeğini gözden kaçırmış.

Valve

Oyun Geliştiricileri Konferansı’nın organizatörleri tarafından bu yılın başlarında gerçekleştirilen bir anket, ankete katılan 3.000’den fazla geliştiricinin yalnızca yüzde 3’ünün yüzde 30’luk gelir payının adil olduğuna inandığını ortaya koydu. Çoğunluk, bunun yüzde 15’e veya daha da altına düşürülmesi gerektiğini savundu.

Wolfire Games tarafından ortaya atılan bir diğer iddia ise Valve’in Steam platformu üzerinden pazarın yüzde 75’ine sahip olduğuydu. Şirket bunu açıkça reddetmedi; Sadece davacıların bunu kanıtlayamadığını kabul etti, bunun da mahkemenin davayı reddetmesine yol açması gerektiğini söyledi. Tüm bu anlaşmazlığın bitebileceği yer burası. Bir başka olası seçenek de mahkemenin, Steam Kullanıcı Sözleşmesine göre bireysel iddialar çözülene kadar karar vermeyi ertelemesi. Yani iki taraf da kolay pes etmeyecek.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.