Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Valorant İnceleme

Riot Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan Valorant, dün itibariyle Türkiye’de dahil olmak üzere tüm Dünya’da lansmanını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl Riot Games 10. yılına özel bir çok proje üzerinde çalıştığını ve bunları 2020 yılı itibariyle üzerinde çalışılan projeleri gün yüzüne çıkaracağını duyurmuştu. Önce Legends of Runeterra ardından ise bir FPS oyunu olan Valorant oyuncuların beğenisine sunuldu. Kapalı beta süresi boyunca canlı yayın platformlarında toplam’da 500 milyon saate yakın izlenen Valorant dünya genelinde büyük bir sükse yakaladı. Yaptığımız bu Valorant incelemesinde oyunu size kendi gözümden detaylı olarak anlatmaya çalışacağım.

Valorant Detaylı İnceleme 2

 

Poligon

Öncelikle oyuna girdiğinizde sizi Poligon denilen bir haritaya yönlendiriyor ve buradaki amaç ise ufakta olsa oyunu öğrenmeniz ve alışabilmeniz. Koşma, zıplama, yerdeki silahı alma, eğilme, nasıl silah satın alabileceğinizi ve Poligon’un sonunda ise oyundaki reflekslerinizi biraz test edebilmek adına atış alanına geliyorsunuz.

Poligon iki bölümden oluşuyor ve ilk bölümü tamamlamanızın ardından Counter-Strike: Global Offensive’den de bildiğiniz bombalama görevi’nin ufak bir bölümünü ve Sova karakterinin iki yeteneğinin nasıl kullanılacağını gösteren bir bölüm oynuyorsunuz. Bu bölümü’de tamamladıktan sonra artık Valorant’ı diğer oyuncular ile birlikte oynamaya hazırsınız.

Valorant Detaylı İnceleme 5

Ana Menü

Poligon görevini bitirdikten sonra oyunun Ana Menüsüne geliyoruz, hemen üst görsel’de göreceğiniz üzere, oyunda ki silahlara ve oyunda bulunan ajanlara bakabileceğimiz Koleksiyon bölümü bulunuyor. Kariyer sekmesinde ise şimdiye kadar oynadığınız maçların bir geçmişini bulabiliyorsunuz. Mağaza bölümünde ise Valorant Pointlerimiz ile alabileceğimiz silah görünümleri ve daha bir çok ürün mevcut.

Oyun Modları

Valorant’ta toplam’da 3 farklı oyun modu mevcut ve baştan şunu söylemeliyim ki Riot Games yapmış olduğu açıklamada oyuncuların tam olarak oyuna alışabilmesi ve oyunu kapalı beta’da oynamamış olan yeni oyuncuların alışabilmesi adına dereceli modu henüz aktif etmedi. Ancak dereceli mod önümüzde ki bir kaç hafta içerisinde aktif hale gelecek.

Derecesiz Mod

Bu modlardan ilki Derecesiz mod ve poligon bölümünü bitirdikten sonra öncelikli olarak oyunun sizden istediği dereceli mod’da bir kaç oyun geçirmeniz. Derecesiz mod’da klasik bombalama görevi planı üzerine oynuyoruz. Saldıran ve savunan ekip olarak ikiye ayrılan Spike görevinde CS:GO’da ki C4 bombası yerine Valorant’ta bu Spike olarak geçiyor. Mantık oldukça basit, saldıran ekip Spike’ı kurup patlayana kadar korumaya çalışıyor, savunan ekipse Spike kurulmadan veya kurulmuş olsa bile Spike’ı deaktif hale getirmek zorunda. Toplam’da 25 Round olarak oynanan bu mod’da 25 Round’un sonunda en çok el alan takım kazanmış oluyor.

Spike’a Hücum

Derecesiz mod’da ki haritaya göre daha ufak olan Spike’a Hücum aslında bir nevi League of Legends’da ki gibi ARAM modu olarak düşünebiliriz. Oyuncular bu modu daha çok dereceli veya derecesiz oyun öncesi ısınma turu olarak girebilirler.

Özel Oyun

Özel oyun, CS:GO, League of Legends ve daha bir çok MMO oyununda olduğu gibi kendi özel lobinizi kurabildiğiniz bir yer, ister dereceli ister derecesiz oyunları burada kurarak oynayabilirsiniz.

Valorant Detaylı İnceleme 1

Silahlar

Sıra geldi oyunun silahlarına. Valorant’ta 5 adet pistol (beylik tabancası), 2 adet hafif makineli (SMG), 2 adet pompalı (Shotgun), 4 adet tüfek (Rifle), 2 adet keskin nişancı (Sniper), 2 adet Ağır Makineli ve son olarak 1 adet bıçak olmak üzere toplam’da 18 adet silah mevcut. Oyun içerisindeyken paranız yettiği sürece istediğiniz silahı alabilirsiniz. Ayrıca Valorant’ta CT / T kavramı olmadığından hangi tarafta olursanız olun iki takımda aynı silahı kullanıyor. Gelin bu silahlara birazda yakından bakalım.

Beylik Silahları
  • Classic: Her iki takımda’da başlangıç silahı olarak karşımıza çıkan Classic, CS:GO’da ki p2000 ile glock karışımı bir silah. Sol click ile tekli ateş eden Classic sağ click ile ateş ettiğinizde mermileri üçerli olarak atıyor.
  • Shorty: Shorty tam bir pistol-shotgun, iki mermisi bulunan silahın yakın mesafe tesiri ise oldukça kuvvetli.
  • Frenzy: Frenzy’i CS:GO’da ki CZ75 olarak görebilirsiniz çünkü tam otomatik bir tabanca. Yakın mesafede oldukça etkili olan Frenzy, uzun mesafede ise çokta tercih edilen bir değil.
  • Ghost: Kalkanı olmayan bir rakibe Headshot attığızda tek mermide öldürebilecek güçte bir silah olan Ghost’u eğer aiminize güveniyorsanız tercih edebilirsiniz.
  • Sheriff: Valorant’ta ki en pahalı beylik tabancası olan Sheriff, rakibinizin armoru olup olmamasına bakmasızın kafadan vurduğunuzda tek atıyor ancak düşük atış hızı sebebiyle herhangi bir atışı kaçırmanız durumunda sizi dezavantajlı bir konuma düşürebilir.
Hafif Makineliler
  • Stinger: Bu silahı ben biraz Famas’a benzetiyorum ancak Famas’a göre kontrolü çok daha zor elbette. Yakın mesafeden kullanıldığında oldukça etkili olan bu silah kontrolü zor bir spray’e sahip olması ve uzun mesafede çok etkisiz kalması nedeniyle çokta tavsiye etmiyorum. Silah ayrıca nişangahını açtığınızda 4’lü atış moduna geçiyor.
  • Spectre: Stinger’a göre kontrolü daha kolay olan ancak daha yavaş atış hızı olan Spectre oyunda ki bir diğer hafif makineli silah olarak karşımıza çıkıyor.
Pompalı Silahlar
  • Bucky: Hemen hemen her FPS oyunundan alışık olduğumuz klasik pompalı tüfek. İki farklı atış seçeneği bulunan Bucky’nin birinci atışta mermiler dağınık giderken ikincil atış modunda ise toplu bir şekilde aim aldığınız noktaya gidiyor.
  • Judge: Otomatik pompalı. Bucky’e göre çok daha hızlı olan Judge, Bucky’nin aksine tek bir atış seçeneği sunuyor. Yere eğilerek ateş ettiğinizde ise daha isabetli bir şekilde silahı kullanabiliyorsunuz.
Tüfekler
  • Bulldog: Oyundaki fiyat olarak en ucuz tüfek. Atış hızı yavaş, hasarı çok yüksek değil. Scope açıldığında ise burst moduna geçiyor ve üçlü atış modunda ateş ediyor.
  • Guardian: Diğer tüfeklerden farklı olarak Guardian’da taramak mümkün değil. PUBG’deki Mini-14 silahına benzetebiliriz. Mermilerin tek tek sıkılması gerekiyor, eğer spam yapılırsa mermilerin gittiği yerler saçma bir hal alıyor. Eğer rakibinizin kafasına denk getirirseniz, tek vuruşta rakibi öldürüyor.
  • Phantom: Oyundaki iki ana tüfekten birincisi. Bir silaha benzetmek gerekirse M4A1-S diyebiliriz. Diğer ana tüfek olan Vandal’a göre çok daha seri ve kontrolü daha kolay. Fakat hasarı mesafe arttıkça düşüyor ve kafaya tek mermi atmıyor.
  • Vandal: Ana tüfeklerin ikincisi. Mesafe fark etmeksizin kafaya tek atıyor. Kontrolü çok daha zor ve Phantom’a göre daha yavaş. Fakat hasarı en yüksek tüfek konumunda. Scope’lu kullanıldığında atış hızı düşüyor ve kontrolü biraz daha kolaylaşıyor.
Keskin Nişancı Silahları
  • Marshal: CS:GO’dan örnek verecek olursak Scout olarak tanımlayabiliriz. Ancak diğer oyunlara göre Valorant’ta ki farklı eğer Scope’u (Dürbün) kapalı bile olsa crosshair’ınızın kapanmıyor olması.
  • Operator: Valorant’ın AWP’si. Vücuttan ya da kafadan kalkanı olsa’da olmasa’da tek atıyor. Eğer ayağa isabet ettirirseniz ve karşınızdakinin büyük kalkanı yoksa yine öldürüyor.
Ağır Silahlar
  • Ares: Oyunda bulunan iki ağır silahtan birincisi, çok seri ateş ediyor ancak bu silahı taşıması da kontrol etmesi de oldukça güç. 50 mermilik bir şarjöre sahip.
  • Odin: 100 mermilik şarjörüyle kontrolü neredeyse imkansıza yakın olan Odin, eğildiğinizde kontrolü biraz daha kolaylaşsa da yinede tercih edilen silahlardan biri değil.

Valorant Detaylı İnceleme 6

Karakterler

Gelelim oyunun ana konularından biri olan karakterlere. Valorant kapalı betadayken toplam’da 10 karakter vardı ancak Riot Games lansman günü oyuna yeni bir karakter daha ekledi. Yeni gelen karakter olan Reyna ile birlikte oyunda toplam’da 11 karakter olmuş oldu. Ancak şöyle bir şey var bunu belirtmek istiyorum. Diyelim ki oyuna yeni başladığınız ve daha önce hiç Valorant oynamadınız. Oyuna yeni başlayan kişilerinde fark edeceği üzere 11 karakterden, başlangıç olarak sadece 5 karakteri kullanabiliyorsunuz.

Oyunun size vermiş olduğu görevleri tamamlayarak diğer Ajanları’da hesabınıza ekleyebilirsiniz. Aslında burada biraz Rainbow Six Siege’de bulunan para vererek veya puan toplayarak diğer operatörlerin açılabildiği bir sistem yatıyor. Her neyse gelelim ajanlarımıza ve ajanlarımızın yeteneklerine.

JETT

Anavatanı Güney Kore’yi temsil eden Jett’in çevik ve darbelerden kaçmaya dayalı dövüş tarzı, başkalarının alamadığı riskleri almasını sağlar. Her çatışmada üstünlüğünü belli eder ve rakipleri daha nerede olduğunu anlamadan onları kesip biçmeye başlar.

  • Q – HAFİFLE: Jett’i hemen havaya doğru fırlatır.
  • E – RÜZGAR GİBİ: Jett’i hareket ettiği yönde fırlatır. Jett hareketsiz durursa ileriye doğru atılır.
  • C – DUMAN BULUTU: Yaptığın atış, yüzeye çarptığında patlayarak kısa süreliğine görüşü kısıtlayan bir sis bulutuna dönüşür. Duman bulutuna nişangâhın yönünde falso vermek için yetenek tuşuna BASILI TUT.
  • X – KESKİN FIRTINA (ULTİ): Düşmanı öldürdüğünde yük dolduran, oldukça isabetli bıçaklar KUŞAN. Hedefine tek bir bıçak fırlatmak için ATEŞ ET. Kalan tüm hançerleri hedefine fırlatmak için ALTERNATİF ATIŞ kullan.
RAZE

Bomba gibi bir kişiliğe ve kocaman silahlara sahip olan Raze, aramıza Brezilya’dan katılıyor. Kafa göz dalan oyun tarzıyla düşmanları saklandıkları deliklerden çıkarmakta ve dar alanları ”bam bam bam” temizlemekte üstüne yok.

  • Q – PATLAYICI ÇANTA: Zemine yapışan patlayıcı bir çanta fırlatır. Fırlattığın çantayı patlatabilmek için tekrar kullanmanız gerekir.
  • E – RENK TESİRLİ BOMBA: Tesirli bir bombayı attığınızda patlamasının ardından tekrar patlar.
  • C – BOMBOT: Bot yerde düz bir hat halinde ilerler ve duvarlardan seker. Bombot önündeki koni şeklindeki alana giren tüm düşmanlara kilitlenir ve onları kovalar. Yakalayabilirse, ağır hasar vererek patlar.
  • X – NEFES KESEN: Temas ettiği her şeye muazzam alan hasarı veren bir roket fırlatır.
BREACH

İnsanüstü güçlere sahip İsveçli Breach, düşman zemininde sert bir şekilde yolu açan, hedeflenebilir bir kinetik dalga gönderir. Sebep olduğu hasar ve darbe, savaşın dengelerini değiştirecek niteliktedir.

  • Q – GÖZKAMAŞTIRAN: Duvarın içinden geçtikten sonra art arda hızla gerçekleşen patlamalar ona bakan herkesi kör eder.
  • E – FAY HATTI: Bir sarsıntı oluşturarak etki alanında ve alan hattı üzerinde kalan tüm oyuncuları sarsar.
  • C – ARTÇI SARSINTI: Termonükleer bir yük duvarın içinden geçtikten sonra patlar.
  • X – ZELZELE: Geniş, koni biçimindeki bir alanda tüm zemini dalga dalga etkileyen bir deprem yaratır.
OMEN

Bir anının hayaleti olan Omen gölgelerin içinde avlanır. Düşmanlarını kör eder, savaş alanını boydan boya kat eder ve paranoyanın, onun ne taraftan saldıracağını anlamaya çalışan rakiplerinin damarlarında gezinmesini sağlar.

  • Q – PARANOYA
  • E – KARANLIK ÖRTÜ
  • C – GİZLİ ADIM
  • X – GÖLGELERİN İÇİNDEN
BRIMSTONE

Aramıza ABD’den katılan Brimstone’un hava araçları sayesinde takımı her zaman 1-0 öndedir. Gereken her türlü işlevselliği titizlikle ve güvenli bir mesafeden sağlaması, muharebe alanında bu kumandanı eşsiz kılar.

  • Q – YAKICI
  • E – DUMANLI HAVA SAHASI
  • C – KUVVET İŞARETİ
  • X – UYDU SALDIRISI
PHOENİX

Aramıza Birleşik Krallık’tan katılan ve yıldızlardan aldığı gücü dövüş stilinin her noktasına yansıtan Phoenix, savaş alanını alevlerle ve patlamalarla aydınlatır. Arkasında destek olsun olmasın, bildiği gibi savaşmak için ileri atılacağından şüpheniz olmasın.

  • Q – FALSO
  • E – YAKAR TOP
  • C – ATEŞTEN DUVAR
  • X – YAKAR DÖNER
SAGE

Çinli ve kapı gibi Sage gittiği her yerde kendini ve takımını güvende tutar. Öldürülen silah arkadaşlarını hayata döndürme yeteneği ve agresif saldırıları bertaraf edebilmesiyle, cehennemvari savaş meydanında etrafına huzur verir.

  • Q – YAVAŞLATAN KÜRE
  • E – CAN KÜRESİ
  • C – BARİYER KÜRESİ
  • X – DİRİLİŞ
SOVA

Rusya’nın uçsuz bucaksız tundralarında yetişen Sova düşmanlarını acımasız bir verimlilik ve titizlikle tespit eder, izlerini sürer ve onları yok eder. Özel yayı ve sıra dışı iz sürme yetenekleri ile ondan kaçsanız da asla saklanamazsınız.

  • Q – ŞOK OKU
  • E – KEŞİF OKU
  • C – BAYKUŞ DRON
  • X – AVCI’NIN HİDDETİ
VIPER

Amerikalı kimyacı Viper zehir yüklü, çeşit çeşit kimyasal cihazıyla savaş alanını kontrol altında tutarken düşmanın görüşünü de alt üst eder. Avını zehriyle değilse bile aklıyla mutlaka avcunun içine alır.

  • Q – ZEHİR BULUTU
  • E – ZEHİR PERDESİ
  • C – ASİT HAVUZU
  • X – VIPER’IN İNİ
CYPHER

Faslı bilgi uzmanı ve tek kişilik gözetleme ağı Cypher, düşmanın her hareketini bilir, her sırrını duyar ve her manevrasını görür. Cypher’ın gözleri hep üzerinizdedir.

  • Q – SİBER KAFES
  • E – GİZLİ KAMERA
  • C – BUBİ TUZAĞI
  • X – NÖRON HIRSIZI
REYNA

Meksika’nın kalbinden kopup gelmiş Reyna teke tek çatışmalarda düşmanını ezer ve aldığı her skorla daha da coşar. Yapabilecekleri tamamen saf beceri gerektirir ve onu ciddi şekilde performansa dayalı kılar.

  • Q – SÖMÜR
  • E – AZLET
  • C – KEM GÖZ
  • X – İMPARATORİÇE

Valorant Detaylı İnceleme

Haritalar

Gelelim Valorant’ta bulunan haritalara. Oyunda toplam’da 4 adet harita mevcut. Bunlar; Bind, Haven, Split ve Ascent. Genelde oyuncuların en çok oynamayı tercih ettikleri harita ise Ascent oluyor. Ascent’te yerleri öğrenmesi oldukça basit olduğundan oyuncular genel olarak Ascent’i tercih ediyorlar ancak diğer haritalarında kendi has özellikleri mevcut.

  • Bind: Bind haritasında mid dediğimiz orta koridor bulunmuyor, sadece sağ ve sol koridorlar var. İki tarafta da saldıranların kullanabileceği yollar ve rakipleri arkadan vurmaya yardımcı olacak tek yönlü ışınlayıcılar bulunuyor.
  • Haven: Capture Flag mantığında olan Haven, terk edilmiş bir manastırın avlusunda savaşan oyuncuların üç bölgeyi de kontrol altına alabilmek için birbiriyle savaşmasını sağlıyor.
  • Split: Birkaç farklı bölgenin tam ortasında yükselen merkez noktası, iki tane yükseltici halat yardımıyla hızlı bir şekilde hareket etme imkânı tanıyor. Her bir bölgede kontrolü sağlayabilmek için hayati öneme sahip iki dev kule bulunuyor. Gözün göklerden gelebilecek tehlikelerde olsun.
  • Ascent: Ascent, CS:GO’dan bildiğimiz bomba alanlarına sahip ve saldıran ekibin spike’ı kurarak kazanmaya çalıştığı, savunan ekibin ise saldıran ekibi geri püskürtmeye çalışarak kazanmaya çalışıyor.

Valorant Detaylı İnceleme 4

Silah Kostümleri Ve Mağaza

Başlıktan da anlayacağınız üzere tıpkı CS:GO’da ki gibi Valorant’ta da silah kaplamaları (skin) mevcut. Ancak CS:GO’ya nazaran burada ki silah görünümlerini Valorant Point ile satın alabilmeniz mümkün. Her bir silah için ayrı kostüm ve fiyatlandırmaları mevcut. Oyunda şuan en pahalı olan görünüm ise Asil Koleksiyonu. 7.100 Valorant Point’e satın alabileceğiniz bu kostüm setinin içerisinde çeşitli silah görünümleri mevcut.

Valorant Detaylı İnceleme 3

Silah Aksesuarları

Valorant’ta tıpkı Rainbow Six Siege’de olduğu gibi silah aksesuarları var. Bunları aslında anahtarlık olarak düşünebilirsiniz. Satın aldığınız veya bitirdiğiniz bir görev sonucunda elde ettiğiniz bu aksesuarları silahınıza takabiliyorsunuz. Oyun içerisinde şimdilik toplam’da 50 adet silah aksesuarı mevcut ve fiyatlandırmaları ise oldukça makul.

Valorant Battle Pass

Son olarak Valorant Battle Pass’den bahsetmek istiyorum. Tıpkı PUBG, CS:GO ve diğer online oynanabilen FPS oyunlarında olduğu gibi Valorant’ın lansmanına özel olarak Riot Games’in çıkarmış olduğu Battle Pass canlı sunuculara geldi. Peki nedir bu Battle Pass ve nasıl çalışır ?

Valorant Savaş Bileti’nde bedelsiz ve seçkin olmak üzere iki farklı yol bulunacak ve bu yollarda sınırlı bir süre için toplam’da 50 tane aşama olacak. Savaş Bileti’nin standart hali bedelsiz. Yani geçerli olduğu süre içinde giriş yapan herkesçe ilerletilebilecek. Savaş Bileti, halihazırda seçtiğiniz karakter kontratıyla paralel olacak. Görevler ve karşılaşmalardan kazandığınız XP’ye bağlı olarak birlikte ilerleyecekler.

Editörün Oyun Hakkındaki Fikri

Öncelikle Valorant öğrenmesi kolay ancak ustalaşması zor bir oyun. Valorant’ı kapalı betasında ve tam sürüme çıktığı ilk günden itibaren oynamaya başlayan biri olarak her tür kesimden oyuncuya hitap ettiğini ve zaten dünya genelinde ki istatistikleriyle de başarısını ortaya koyan Valorant’ın ilerleyen dönemlerde daha iyi işler yapacağını ve e-spor alanında da büyük işlere imza atacağını düşünüyorum.

Grafik, ses, oynanış ve arayüz açısından oldukça tatmin edici. Oyunlarını göze hoş gelen grafikleri ve yaratıcılığıyla her zaman ön plana çıkarmayı başaran Riot Games’in oyunun ilerleyen süreçte daha fazla içerik alacağını ve oyunu daha zenginleştireceğine eminim.

Daha önce yaptığımız Valorant Recoil Rehberinden buraya tıklayarak yararlanabilirsiniz. Ayrıca Valorant Points almak isterseniz buraya tıklayarak gidecek olduğunuz siteden alışveriş yapabilirsiniz.

DUELISTS // Official Launch Cinematic Trailer - VALORANT

İnceleme Özeti

Valorant İnceleme

9
Mükemmel
Ses
8.5
10
Grafik
9
10
Oynanabilirlik
9.4
10

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz