Twitch, kullanıcılarını içerik oluşturucuları desteklemeye ve ücretli abonelik satın almaya teşvik etmeye çalışıyor. Şu anki aylık 4,99 dolar oranı oldukça yüksek ve insanları favori kanallarını desteklemekten caydırabiliyor. Bunu değiştirmek için şirket, mayıs ayında bir fiyat ayarlama projesi başlattı. Meksika ve Türkiye‘de birkaç ay süren testlerden sonra, proje yavaş yavaş diğer bölgelere de yayılıyor.
Son günlerde Latin Amerika, Afrika ve Asya’daki ülkeler için oranları öğrendik. Avrupa (Polonya dahil) için kotalar yakında değişecek. Twitch, ağustos ayında yeni fiyat listeleri sunacak. Abonelik maliyetinin değişmeyeceği ülkeler yalnızca Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İsviçre, İsrail ve Japonya olacak. Fiyat, yayıncıya değil, izleyicinin ikamet ettiği ülkeye bağlı olacak.

Twitch’in yazdığı gibi, şu anda bölgeler arasında destekçi sayısında çok büyük farklılıklar mevcut:
“Aboneliği olan içerik oluşturucuları destekleyen Avrupa veya Asya’daki aktif kullanıcıların yüzdesi, Kuzey Amerika’ya göre yaklaşık yüzde 50 daha düşük. Latin Amerika’da bu oran yaklaşık yüzde 80 daha düşük.”
Yeni fiyatlar oldukça çeşitli olacak ancak Twitch, bunları hesapladığı kesin algoritmayı paylaşmadı. En düşük fiyat, sadece 1.49 dolar olarak, Azerbaycan, Vietnam, Mısır veya Madagaskar‘da ödenecek. Böylece, daha zengin ülkelerde fiyatlar çok daha az düşmüş olsa da, yüzde 70’e kadar indirim sağlanan ülkeler mevcut.
Twitch, Kar Eşitleme Sistemi Geliştirdi
Abonelik fiyatlarını düşürmek, uzun vadede hem içerik oluşturucular hem de platformun kendisi için geliri artıracak. Erken süreçte içerik oluşturucuların değişikliklerden zarar görmemesi için Twitch, oldukça karmaşık bir sübvansiyon ve kar eşitleme sistemi geliştirdi. Tüm programın 12 ay sürmesi, her üç ayda bir daha düşük destek sunması ve giderek daha fazla abonelikten elde edilen (varsayılan) gelirin artmasıyla telafi edilecek.
Tazminat almaya hak kazanabilmek için, gelirin en az yüzde 20’sinin yeni fiyat listesinin kapsadığı ülkelerden gelmesi gerekecek. Diğer gereksinimler, son üç aydaki hem saat hem de kâr istatistiklerine dayanmakta. Twitch, yayın süresinin temel döneme göre ortalama sürenin yüzde 85’inden az olmaması gerektiğini de söyledi. Bu, son zamanlarda çok aktif olan ve popüler 24 saatlik veya “genişletilmiş” kapsama sahip kanallar için potansiyel bir engel olacak.
Twitch’in yerel pazarları harekete geçirmek gibi iddialı bir hedefi mevcut. Abonelik fiyatlarını düşürmek buna yardımcı olacak, ancak ABD dışında daha düşük karlılık yalnızca zenginlik farklılıklarından değil, aynı zamanda kültürel farklılıklardan da kaynaklanmakta.
Twitch’te kar amacı gütmeyen, tutkuyla yaratılan ve etrafında küçük toplulukların oluştuğu birçok küçük kanal mevcut. Daha düşük abonelik fiyatlarının büyümelerine ve yeni izleyiciler çekmelerine yardımcı olması bekleniyor. Bunun olup olmayacağı zaman gösterecek.