Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Tropico 6 İncelemesi

Tropico 6 ile bir kez daha tropik adamıza geri dönüyoruz.

İlk olarak 2001 yılında çıkan Tropico, simülasyon ve strateji türüne ayrı bir alternatif olarak doğmuştu ve barındırdığı karmaşıklıkla, mizahi yönüyle pek çok kişinin gönlünü fethetmişti. Zaman içinde giderek gelişen ve daha iyi hale gelen oyunda değişmeyen şey ise ince mizahı ve kendini saatlerce oynatabilen yapısı diyebiliriz. Yeni oyun nihayet çıktı ve biz de Tropico 6 incelemesi ile karşınızdayız.

Tropico 6 incelemesi 1

Tropico 6 İnceleme

Neredeyse 20 yıllık olan serinin diğer tüm oyunları gibi, Tropico 6’da da küçük bir Karayipler ülkesinin lideri olan El Presidente’nin koltuğuna geçiyoruz. Liderimizin cinsiyetini, görünüşünü değiştirebliyoruz ve hatta ona ‘Charismatic’ gibi çeşitli özellikler atayabiliyoruz. Örneğin karizma gibi özellikler, iç gruplaşmalar ve uluslararası süper güçlerle olan ilişkilerinizi geliştiriyor.

Her ne kadar El Presidente olarak binalara gidip verimliliklerini arttırma ve seçim konuşmaları yapma şansımız olsa da, oyunu çoğunlukla izometrik bakış açısından oynuyoruz ve daha iyi ekonomi, inşaat projeleri, vatandaşların mutluluğu için haritayı şeffaf şekilde görüyoruz.

Tropico 6 her ne kadar serinin altıncı oyunu olsa da, seriye yeni başlayanların işini kolaylaştıracak birkaç saatlik bir tutorial bölümüne de sahip. Bu eğitim kısmında Tropico 6’nın temel elementlerini öğreniyoruz ve oyuna giriş yapıyoruz. Buna rağmen yine de yeterli olmuyor çünkü oyun gerçekten çok sayıda özelliğe sahip. Örneğin tutorial kısmında köprüler aracılığıyla adaları nasıl bağlayacağınızı öğreniyorsunuz fakat bu teknoloji Colonial Era sonrasına kadar aktif olmadığı için kendiniz oyuna başladığınızda kafanız karışabiliyor. Açıkçası daha önce Tropico da oynamadıysanız, tutorial kısmını bitirseniz bile çok fazla vaktinizi mekanikleri öğrenme üzerinde harcayacaksınız.

Tropico 6 incelemesi 2

Tropico 6’nın 15 farklı hikaye görevi var ve her birinde farklı şeyleri yerine getirmeniz gerekiyor ama oyunun kompleksliği yine sizi zorlayabiliyor. Örneğin bir çikolata fabrikası açıp çalıştırmak istiyordum fakat tarlamdan yeteri kadar şeker alamıyordum. Üstelik yandaki kakao tarlası gayet iyi çalışıyordu. Sonrasında haritanın farklı bölgelerinin daha iyi ekinler için daha uygun olduğunu fark ettim. Bu kesinliklikle oyuna gerçekçilik eklerken, benim de tarlaları yerleştirme şeklimi tekrar düşünmeme yol açtı. Dolayısıyla Tropico 6’da rastgele bir dizilim yapıp oynamanız mümkün olmuyor.

Açıkçası Tropico 6’nın bu derin yapısı insanı bazen yoruyor, bazen de kendine hayran bırakmayı başarıyor. İşleri yoluna koyana kadar pek çok hata yapıyorsunuz ve yeniden başladığınız dahi oluyor.

Neyse ki oyunda yer alan mizah işleri epey yumuşatıyor ve bu yönüyle Tropico 6 gerçekten de çok başarılı. El Presidente’nin asistanı Penultimo ona çok sadık ve devamlı olarak her kararını övgüyle karşılıyor. Diyaloglar oldukça keyifli ve dürüst olmak gerekirse daha fazla olmalarını isterdim. Bu mizahi yönü oyunun yarattığı stresi de ortadan kaldırıyor. Önce ekonominiz kırmızıya dönmeye başlıyor ve turistleri nasıl eğlendireceğinizi düşünmeye başlıyorsunuz. Aynı zamanda kendi vatandaşlarınızı da korkutmamanız gerekiyor çünkü tüm deniz ürünlerini ihraç ettiğiniz için size kızgın oluyorlar ve yeni opera binasının giriş ücretlerinden ötürü mutsuzlar. Dolayısıyla bu gibi pek çok değişkeni hesaba katıp dengeyi korumanız gerekiyor.

Tropico 6 incelemesi 3

Sonuç olarak Tropico 6’da aslında hiçbir şey için net cevaplar yok ve oyunu zevkli hâle getiren asıl etken de zaten bu. Liderlik etmenin nasıl bir şey olduğunu, hatta diktatörlüğü bu oyunda anlıyorsunuz. Demokrasi ve otokrasi arasındaki farkları, dengeyi başarılı biçimde yansıtan Tropico 6 bu yönüyle gerçekten de başarılı bir strateji oyunu. Arkada çalan neşeli Latin müziği, göze hoş gelen canlı grafikleriyle sıkılmadan saatler boyunca başında kalabilirsiniz. Neyse ki işleri biraz karıştırdığınızda da kayıt alıp yeniden başa dönme şansınız bulunuyor.

Artıları:

  • Mizahi yönü

  • Renkli grafikleri

  • Derinlikli strateji ve inşaat sistemi

Eksileri:

  • Zaman zaman fazla zor oluşu

Tropico 6 - Release Trailer

İnceleme Özeti

Tropico 6 İncelemesi

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!