TikTok, popüler sosyal medya uygulamasının bağımlılık yapıcı olduğunu ve çocukları potansiyel tehlikelere maruz bıraktığını iddia eden binlerce ebeveynin açtığı davayla baş başa kaldı. Pandemi sürecinde büyük bir popülerlik kazanan TikTok, algoritmasının bağımlılık yaratan doğası, potansiyel olarak tehlikeli viral trendleri tetiklemesi ve hatta ölümleri etkilemesi gibi nedenlerle büyük tepkilerle karşılaşıyor.
TikTok, kullanıcılarına sürekli etkileşim sunmak adına kullanılan etkili algoritmalarıyla ünlü. Bu algoritmalar, kullanıcıların benzer temalara sahip içeriklere yönlendirilmesiyle oluşan tehlikeli bir etki yaratabilir. Bu etki, TikTok’u bağımlılık yapıcı kılan özelliktir ve özellikle gençler için sürekli olarak akıl sağlığı ve intiharla ilgili zararlı içeriklere maruz bırakabilir.
TikTok Algoritması Dava Sebebi Oldu
Dexerto‘nun bildirdiğine göre, TikTok’a karşı açılan dava, uygulamanın çocuklar üzerinde iddia edilen etkileri nedeniyle dava açmak isteyen 5000’den fazla ebeveynden geliyor. Bu ebeveynler, ClaimsHero‘nun yardımıyla TikTok’un Amerika’nın gençliğini olumsuz etkilediğini ve algoritmasının platformu bir ilaca dönüştürerek çocukları cinsel, şiddet içeren ve intihara yönlendiren içeriklere maruz bıraktığını iddia ediyor.
TikTok, kullanıcılardan gelen davalara ve ABD’de uygulamayı yasaklama çabalarına karşı ilk kez yasal işlemle karşı karşıya kalmıyor. Bazı eyaletler, uygulamanın zarar verdiği iddia edilen etkileri azaltmak amacıyla TikTok’a karşı yasaklar ya da kısıtlayıcı yasalar oluşturmaya çalıştı. Bu durum, TikTok’un ruh sağlığına zarar verdiği ve gençlerin intiharlarına etki ettiği iddialarını içeren bir dava ile yeni bir boyut kazanıyor.
TikTok trendleri, filmlerden, oyunlardan ya da genel olarak dünyadan ilham alarak uygulamaya büyük bir eğlence ve ilgi katıyor. Uygulamanın ve sosyal medyanın genel etkileri hala araştırılmakta olan bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medya, nispeten yeni bir oluşum olduğu için, sonsuz içerik akışlarıyla büyüyen nesillerin geleceği belirsiz.