Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Shin Megami Tensei V İnceleme

Shin Megami Tensei V'te, yaptığınız hataları asla affetmeyen bir dünyanın güzelliğini keşfedeceksiniz.

Shin Megami Tensei V‘i merakla bekliyordum. Türkiye’de fazla bilinmeyen bu serinin kesinlikle daha çok keşfedilmesini istiyorum. Birçok oyuna göre oldukça özgün olan bu yapıma gelin yakından bakalım.

Shin Megami serisi her zaman içinde yaşadığımız dünyanın karanlığını ve zulmünü yansıtarak, ihtimallerin çoğu zaman aleyhimize olduğunu ve haksız koşulların büyük kayıplara neden olabileceğini hatırlattı. Aynı zamanda dik durmak için göz korkutucu zorluklara karşı ayağa kalkmanın güzelliğini de bana gösterdi. Shin Megami Tensei serisini benim için önemli yapan tam da bu felsefesi ancak bu muzaffer zirvelere giden yol, moral bozucu ölümlerle dolu.

Enerjinizi ekstra güç, bağlılık ve sabır gerektiren bir şeye gönüllü olarak vermek ilk bakışta o kadar eğlenceli değil ancak hiçbir oyun bana Shin Megami Tensei V gibi zaferin acelesini ve yeteneklerimi test etmenin memnuniyetini hissettirmedi. Özetle, bu oyunda yaptığınız her eylemden, aldığınız her karardan ve ulaştığınız her başarıdan tatmin olacaksınız.

Shin Megami Tensei V İnceleme

Shin Megami Tensei V İnceleme; Oynanış

Shin Megami Tensei V, serinin köklerine sadık bir oyun, yani seride herhangi bir oyunu oynadıysanız, ne bekleyeceğinizi biliyorsunuz. Mahvolmuş bir dünyayla yüzleşmek, son derece zorlu patronları yenmek ve yanınızda savaşacak iblisleri işe alarak daha güçlü olma telaşına kapılmak.

Shin Megami Tensei V, yol boyunca, esas olarak dünya çapında ve kahramanımız ile iblislerin beceri setleri için mevcut olan özelleştirme kapsamında birkaç iyileştirme yaparken, hayranlara aynı şeylerden daha fazlasını veren bir içeriğe sahip. Değerli geliştirmeler ve temel formül hala eğlenceli ancak Atlus’un daha fazla risk almaması ve serinin kafa karıştırıcı harita düzenleri, arkaik kaydetme noktaları ve çıldırtıcı zorluk artışları gibi olumsuz noktaların üzerinde çalışılmaması beni hayal kırıklığına uğrattı.

Bu hayal kırıklıklarına rağmen, mükemmel oynanış mekaniği ve ilerleme döngüsü beni oyun sonuna kadar meşgul etti. Sıra tabanlı dövüş bu oyunun en güzel mekaniği ve üçüncü oyunun Press-Turn sistemine fazlasıyla benzer olarak tasarlanmış. Dövüşteki sıranızı doğru ayarlamak fazlasıyla zor, düşmanın her türlü temel zayıflıklarından yararlanmanız gerek. Her turda kritik vuruşlar yaparak veya bir düşmanın zayıf noktalarına hedef alarak bonus eylemlerinizin yığıldığını izlemek bir zevk. Engelleme veya iniş saldırıları gibi şeyler yaparak bir göstergeyi doldurduğunuzda kullanılabilen özel “Magatsuhi Skills” eğlenceye katkıda bulunan bir diğer mekanik.

Magatsuhi Skills isimli bu özel beceriler size, partinizin MP’sini yeniden doldurmaktan kritik vuruşları garanti etmeye kadar birçok özellik ekleyerek savaşın gidişatını büyük ölçüde değiştirme imkanı sağlıyor. Hasarı artırmak için tamamlayıcı beceriler bulma konusunda hiç olmadığı kadar çok deneme yaptım ve iblislerimin güçlerine dayalı yeni taktikler geliştirmek çok hoşuma gitti.

Shin Megami Tensei V zorlu bir oyun. Bazen, muhtemelen ölecek ve sonunda ilerlemeyi kaybedeceksiniz. Düşmanın bir adım önünde durmaya çalışmanın ve her fırsatta gelişmenin verdiği gerilim çok keyifli. Başarınızın çoğu, iblis yetiştirmeye ve her alan için ideal bir parti yaratmaya bağlı. Diyalog seçeneklerini seçip düşmanları kendi tarafına çekmek için hediyeler sunduğun iblis müzakeresi, zaman zaman bir tahmin oyunu, çünkü iblisler kararsız ve tahmin edilemez varlıklar ve onların istenen tepkilerini tahmin etmekte zorlandım. Sonunda, başarısız olursanız size ikinci bir şans veren bir becerinin kilidini açabilirsiniz, ancak ay evresi aynı zamanda davranışlarını ve size katılma olasılıklarını da değiştirecek. Örneğin, dolunay onlar için çok parlak, bu yüzden pazarlık yapmıyorlar ancak bunların pozitif olan etkileri de mevcut ve çok fazla. Bu gibi eklemeler nedeniyle iblisleri almak, önceki oyunlardan daha kolay olmuş.

Shin Megami Tensei V İnceleme

Shin Megami Tensei V İnceleme; Mekanikler

Topladığınız iblisleri daha iyileri için birleştirmenizi sağlayan Demon Fusion, son derece tatmin edici. Son eserimi en iyi şekilde kullanmayı ve onlara hangi becerilerin aktarılacağına karar vermeyi sevdim. Atlus, essences (öz) adı verilen yeni bir özellik ile buraya daha fazla özelleştirme ekledi. Bir iblisin özünü kazandığınızda, onun becerilerini diğer iblislere veya kahramanınıza aktarabilirsiniz. İkincisi ile ayrıca bir iblisin yakınlığını da kazanabilirsiniz. Örneğin, birden fazla unsuru engelleyen veya yansıtan bir iblisin özünü bulursanız, ana karakteriniz savaşta üstünlük için bunları devralabildiğini bilin. Küçük bir şey gibi görünse de benim oyunumda zorlu dövüşlerde büyük farklar yarattı. Ayrıca, sadece birkaç yeteneğe sahip olan yeni toplanmış iblislere becerileri aktarmama izin vermesinden de keyif aldım.

Demon Fusion sistemi, savaşta seviye atlamanın büyük bir ödülü olduğu için grind yapma işlemini benim için daha katlanılabilir kıldı. İblisleriniz güçlü yetenekler kazanıyor ya da ana karakteriniz yeni füzyon seçenekleri sunuyor, bu dönüm noktalarına ulaşmanın heyecanını gerçekten yaşadım ancak bu, Shin Megami Tensei V‘in oyunun sonuna doğru kötü zorluk artışlarını mazur göstermiyor ve bu durumdan sıkıldığım için bir ara oynamaya ara verdim.

Şunu söylemeliyim ki Shin Megami Tensei V‘in en iyi yaptığı şey, sadece bir patronu ezen son derece güçlü bir iblisi kaynaştırdığınızda sizi inanılmaz tatmin etmesi ancak, bir sonraki büyük savaşta tamamen işe yaramaz hale gelmesi de can sıkıcı. Asla bir şeytana güvenemezsiniz ve mümkün olan en iyi, en dengeli partiyi elde etmek için sürekli olarak birleşmeniz gerek.

Beni etkileyen bir başka alan da, keşiflere giden yolu platform haline getiren dünyaya yeni bir dikeylik ile genişletilmiş keşif mekaniği oldu. Her alanın her santimini taramak zorunda kaldım ve bunu yapmak için tüm iblislerinizin seviyelerini yükselten heykeller ve özel patronlar/görevler gibi değerli ödüller buldum. Ayrıca dünyanın her yerinde, ulaşılması zor yerlerde gizlenmiş Miman denen yaratıklar var. Bu küçük adamları toplamak, partinizi geliştirmek için size oyundaki en iyi eşyalardan bazılarını verecek.

Keşke keşfettiğiniz alanlar görsel olarak daha etkileyici ve gezinmesi daha kolay olsaydı. Sık sık, iyi gizlenmiş bir yol bulmak için samanlıkta iğne arıyormuşum gibi hissettim. Oyunda birkaç kısa zindan da mevcut. Kaçırılan bir çıkıntı baştan başlamak anlamına geldiği için karakterinizi belirli çıkıntılara üflemek için fanlar kullanmanızı gerektiren bir zindanda sinir krizleri geçirdim, ancak zamanı durdurarak ve kapılara doğru sırayla girerek bir yol bulmanızı sağlayan daha sonraki bir zindandan da çok keyif aldım.

Shin Megami Tensei V İnceleme

Shin Megami Tensei V İnceleme; Hikaye

Shin Megami Tensei V‘in hikayesi, iyileştirilmesi gereken başka bir alan. Dünya hakkında felsefi bilmeceler sundukları için SMT oyunlarının ilgi çekici konusunu seviyorum ancak hikaye çok gelişigüzel. Shin Megami Tensei V’te kesinlikle farklı değil. Bir depremden sonra Tokyo’nun “Da’at” adlı alternatif bir kıyamet versiyonuna taşınan modern bir öğrenci olarak oynuyorsunuz. Buradan, bu tehlikeli manzarada hayatta kalmak için özel güçler kazanıyorsunuz ve sadece Tokyo’nun geleceğinin tehlikede olmadığını, aynı zamanda melekler ve şeytanlar arasında bir savaş olduğunu öğreniyorsunuz.

Bildiğiniz gibi dünyanın sonu olabilir ve geçmiş SMT oyunlarında olduğu gibi, onu kurtarmak ve gelecekte nasıl çalışması gerektiğine karar vermek sizin elinizde. Statükoyu koruyor musunuz, mevcut yapıları umursamıyor musunuz yoksa üstün bir toplum yaratmak için hepsini yıkıyor musunuz? Bunlar ilginç sorular ancak oyun bunları seyrek, şifreli bir açıklama ve sizi sıkacak kadar yavaş ilerleme ile çok tekdüze bir şekilde sunuyor.

Karakterler, dünyayı nasıl yeniden şekillendirdiğiniz konusunda farklı felsefeleri, kapsamlı yasaları ve kaos hizalamalarını temsil ediyor ancak fazla açıklama veya akıl yürütme şansı sunmuyor. Açık konuşmak gerekirse büyük bir karar almam gerektiğinde, vermem gereken zorlayıcı bir karar varmış gibi hissetmedim. En azından, seçtiğim yol bazı ilginç açıklamalara sahipti. SMT V’nin karanlık tonundan asla vazgeçmemesi ve daha özlü olmaya çalışması hoşuma gitti ancak son derece zorlu patronları en iyi şekilde alt etmek için yaptığınız her şey için, daha ödüllendirici sahneler uzun bir yol kat edecek.

Shin Megami Tensei V İnceleme

Shin Megami Tensei V İnceleme; Sonuç

Shin Megami Tensei V için söylenebilecek bir şey varsa, o da oyuncunun her zaman elinden gelenin en iyisini yapmasını talep etmesi. Savaşlar yoluyla uyurgezerlik veya körü körüne spam saldırıları yok; Her hareketi düşünmeli ve sürekli olarak riske karşı ödüle bakmalısınız. Çok fazla RPG oynayan biri için bu çok eğlenceli bir meydan okuma ama aynı zamanda yorucu.

Yine de oyunu bitirdiğimde ve credits ekranını gördüğümde, özellikle de oraya ulaşmak için görünüşte sonsuz sayıda patron öldürdükten sonra, beni saran tatmin duygusunu inkar edemem. Kendimi dünyanın tepesinde hissettim, sanki dünyayı ele geçirmişim gibi; Keşke oyundaki seçimler biraz daha tatmin edici olsaydı.

Yine de Shin Megami Tensei V, zaten güçlü olan çekirdeğinde akıllı iyileştirmeler yaparak, kısa süre içerisinde unutamayacağım eğlenceli ve ödüllendirici bir oyun olmayı başardı.

Maalesef Nintendo kesinlikle yerel fiyatlandırma yapmadığı için, oyunu Nintendo’nun mağazasından 60 dolar karşılığında satın alabilirsiniz.

İnceleme Özeti

Shin Megami Tensei V İnceleme

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ege Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olan ve oyun sektörüne yıllardan beri yoğun ilgi duyan Mert, 3 yılı aşkın bir süredir Turkmmo'da içerik üretiyor.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!