Son yıllarda PlayStation Store’u düzenli olarak çok sayıda ‘shovelware’ olarak nitelendirilen taklit ve düşük kaliteli oyunlar doldurmaya başladı ve bunların çoğu yasal oyunların görünürlüğünü bile engelliyor. Birçoğu popüler PC oyunlarının bariz kopyaları olan bu yapımlar, çoğunlukla Steam’deki popüler bağımsız veya çok oyunculu oyunların konsol sürümleri olarak pazarlanıyor.
Sony, son birkaç yıldır PlayStation mağazasındaki shovelware sorununu gidermek için önlemler alıyor. Popüler oyunları bariz bir şekilde kopyalayan ya da taklit eden oyunları kaldıran ve bunların yayıncılarını mağazadan sürgün eden şirket, bu konuda aksiyon almaya devam ediyor. Bu çabaların bir parçası olarak ocak ve nisan aylarında PlayStation Store’dan binden fazla oyun kaldırılmıştı.
Sony’den Shovelware Oyunlara Bir Darbe Daha
Şimdi ise yine binden fazla oyuna sahip bir başka büyük yayıncı da mağazadan gönderiliyor. Yayıncı Webnetic, Ocak 2026 itibarıyla platformdaki en fazla oyun sayısına sahip üçüncü şirket konumundaydı ve toplamda bin 222 oyuna sahipti. Yayıncının X hesabından (eski adıyla Twitter) yapılan yeni bir duyuru, PlayStation’daki vaktinin sona erdiğini doğruluyor ve oyunculara, oyunlar kaldırılmadan önce son bir kez daha göz atmalarını tavsiye ediyor.
Bununla birlikte Webnetic; Xbox, Nintendo ve Steam platformlarında faaliyetlerine devam edecek. En azından şimdilik. Shovelware oyunları genellikle iki kategoriye ayrılır: Mevcut popüler oyunların taklitleri ile kolay kupa kazanımı için tasarlanmış oyunlar. Webnetic’in son dönemde piyasaya sürdüğü oyunlar arasında Archerio, Panic House Awakening ve Parking Problem gibi yapımlar yer alıyor.