Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

NASA Arızaya Rağmen Orion Uzay Kapsülünü Fırlatacak

NASA, ajans uzay aracının güç cihazlarından birinin arızaya uğradığını keşfettikten sonra yine de Orion'u fırlatacak.

NASA, ajans uzay aracının güç cihazlarından birinin arızaya uğradığını keşfettikten sonra, gelecek yıl gelecekteki derin uzay mürettebat kapsülü Orion‘u “olduğu gibi” uçurmayı tercih ediyor. Mühendisler, aracın uçuşundan önce aletin değiştirilip değiştirilmeyeceği üzerinde kafa yoruyorlardı. Ancak nihayetinde sistemde arızalı bileşene dayanacak kadar yeterli olduğuna karar verdiler.

Ajans, kararı açıklayan bir blog yazısında, “NASA, binlerce saat boyunca güçlendirilmiş işlemlerden ve testlerden geçen genel güç ve veri sisteminin sağlığına güveniyor.” diye yazdı. “Mühendisler, sisteme sürekli güven sağlamak için Orion açıkken ek testler yapacak ve uzay aracının sağlığını izlemeye devam edecek.”

Kasım ayında, NASA’daki mühendisler ve Orion’un ana yüklenicisi Lockheed Martin, güç ve veri birimi veya PDU olarak bilinen bir aletin parçasının arızalandığını buldular. Orion’daki sekiz PDU’dan biri olan cihaz, kapsül hareket halindeyken çeşitli işlevleri etkinleştirmek için gereklidir. Ayrıca ulaşılması oldukça zor bir yerde. Bu PDU, Orion kapsülünü uçuş sırasında aracı destekleyen silindirik bir gövde olan servis modülüne bağlayan adaptörde bulunur.

NASA Arizaya Ragmen Orion Uzay Kapsulunu Firlatacak

Roket Hala Çalışabilir Durumda Fakat Yedek Güvencesi Olmayacak

PDU’yu değiştirmek tam olarak hızlı bir çözüm olmayacaktı. Mühendisler, tamamlanması 4 ila 12 ay sürecek seçeneklere bakıyorlardı. Düzeltmeler, PDU’ya ulaşmak için ya aracın sökülmesini ya da dış duvarlardan tünel açılmasını gerektirecekti. Ekstra süre, Orion’un Kasım 2021’deki hedef lansman tarihinin gecikmesine neden olabilirdi. Bunun yerine, NASA PDU’yu değiştirmemeyi seçti. Roket hala çalışabilir; yedeklilik için kullanılan güç kanallarından birini kaybetti. Bu, birincil kanalının arızalanması durumunda bu PDU’nun bir yedekleme sistemi olmadan uçacağı anlamına gelir.

NASA, PDU’yu tamir etmenin PDU ile uçmaktan daha fazla risk oluşturduğunu iddia ediyor. “[Mühendisler], bu özel kutuya sınırlı erişilebilirlik, genel uzay aracı sistemlerine müdahaleci olma derecesi ve diğer faktörler nedeniyle, ikincil hasar riskinin, oldukça yüksek bir hızda bir yedeklilik ayağının kaybı ile ilişkili riskten daha ağır bastığını belirledi. ”diye yazdı ajans blog gönderisinde. “Bu nedenle NASA, araç işlemeye devam etme kararını verdi.”

Bu Orion uzay gemisinde uçarken kimse olmayacak. Aracın, NASA’nın gelecekteki devasa roketi, Uzay Fırlatma Sistemi veya SLS üzerinde vidasız olarak uçması planlanıyor. Bu roket de uçuş öncesinde testlerden geçiyor ve Kasım 2021‘e kadar hazır olup olmayacağı belli değil.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.