Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Mutant Year Zero: Road to Eden İncelemesi

Mutant Year Zero: Road to Eden, farklı türleri bir araya getiren ve son derece 'kendine has' bir yapım.

Gerçek zamanlı gizliliği ve taktiksel oynanışı bir araya getiren Mutant Year Zero: Road to Eden, Funcom ve The Bearded Ladies ortaklığında bugün satışa çıktı. Standart sürümü için 89,00 TL fiyat etiketi belirlenen yapım, ilk aşamada oyuncuların da büyük beğenisini kazandı.

mutant year zero road to eden incelemesi 1

Tıpkı yarı insan, yarı hayvan ana karakterleri gibi Mutant Year Zero: Road to Eden’ın kendisi de ‘hibrid’ diye nitelendirebileceğimiz bir yapım. XCOM 2 ve Phantom Doctrine gibi ızgara tabanlı taktiksel oyunlara benzeyen yapısına gizlilik ve dövüş öncesi planlama da dahil olunca oldukça ilgi çekici mekaniklere sahip. Diğer yandan benzerlerinin aksine Mutant Year Zero: Road to Eden’da bölgeler arasında gerçek zamanlı gezme ve keşfetme seçeneği de bulunuyor.

Sıra tabanlı bir strateji olan Mutant Year Zero: Road to Eden, kesinlikle sürükleyici bir yapıya sahip ve RPG tarzında ilerliyor. Taktiksel yaklaşımınızın yanı sıra, doğru ekipman, doğru plan ve tabii ki biraz da şans faktörüyle başarıya ulaşabiliyorsunuz. Üstelik bunlar sizin ya da düşmanınızın seviyesinden daha önemli. Her ne kadar başlangıçta zorlayıcı bir yapısı olsa da, öğrendikten sonra kesinlikle tatmin edici bir deneyim vadediyor.

2014 İsveç yapımı RPG’sinden uyarlanan Mutant Year Zero: Road to Eden, post apokaliptik bir evrende geçiyor ve insanlığın yok olduğu, dünyanın yıkıma uğradığı bir döneme götürüyor. Oyunda bir grup mutantı kontrol ediyoruz ve bunların arasında domuz adam da var, tilki de!

mutant year zero road to eden incelemesi 2

Buna rağmen mutantlar hakkında daha çok bilgi sahibi olmak da isterdim. Yanlış anlamayın, oyunda çok fazla oyun içi diyalog ve animasyon olmayan ara sahne, yazı ve sesli günlük bulunuyor. Bunlar dünyanın nasıl bu hale geldiğini anlatıyor fakat insanlığın nasıl kendi kendini yok ettiğini anlatmak konusunda biraz yetersiz kalıyor. Mutant Year Zero: Road to Eden’ın hikayesi maalesef diğer elementlerin yanında biraz zayıf kalıyor ve daha çok klişelere dayanıyor.

Mutant Year Zero: Road to Eden’da vaktinizin büyük çoğunluğunu bölgeleri keşfetmeye harcıyor, düşman gruplarıyla savaşmayı ya da gizlenerek geçmeyi tercih ediyorsunuz. Oyunun dünyası geniş bölgelere ayrılmış durumda. Her ne kadar biraz basit gibi dursa da, oyundaki gizlilik mekanikleri bir RPG’den bekleyeceğinizin çok daha üstünde esnek tasarlanmış. Eğer görülmeye yaklaşırsanız hemen bir noktaya saklanabiliyorsunuz. Bu bir ağaç da, bir duvar da olabilir. Karşılığında ise düşmanlar size karşı yürümedikçe farkınıza varamıyorlar. Bu da haliyle doğal hissettiriyor.

Aynı zamanda bahsettiğim gibi biraz da şansa ihtiyacınız var. Ateş ettiğiniz anda belli mesafedeki düşmanlar sizi duyabiliyor. Bu mesafe tam olarak net belirtilmediği için, daha çok tahminler üzerinden gidiyorsunuz. Gizlilik modundayken bir farkındalık göstergesi olduğu için, dövüş başlamadan önce yakalanmadan ilerlemek de pek zor olmuyor. Zamanla buna çok daha fazla alışıyorsunuz.

mutant year zero road to eden incelemesi 3

Sonunda tetiği çekip büyük bir çatışmayı başlattığınızda ise nasıl kazanacağınızı bilmelisiniz. Her ne kadar yarı boğa karakteriniz Bormin ‘tank’ tarzında olsa da, üç güçlü vuruştan fazlasını kaldıramıyor. Bu yüzden savaşları da olabildiğince hızlı bitirmeniz gerekiyor. Tıpkı XCOM 2’de olduğu gibi her karakter tur başına iki aksiyon puanı alıyor ve bunları verimli kullanmanız gerekiyor.

Her ekip üyenizin iki aktif yeteneği ve bir pasif perki yer alıyor, buna da mutasyon adı veriliyor ve onları farklı özelliklere sokuyor. Örneğin bazıları sayesinde iki kere hareket edip ateş edebiliyorsunuz. Bunları da XCOM hayranları zaten yakından tanıyacaktır.

Özetleyip sonuca gelecek olursak, Mutant Year Zero: Road to Eden gerçekten de bu yılın başarılı oyunları arasında yer alıyor. Gerçek zamanlı gizlilik ve taktiksel strateji öğelerini başarıyla harmanlayan yapım fazlasıyla beğenimi kazandı. Her ne kadar bazı mekanikler oynanışa tam uymasa da, hikaye yer yer biraz ‘yavan’ kalsa da bunları göz ardı etmek ve Mutant Year Zero: Road to Eden’a bir şans vermek mümkün.

Artıları:

  • Özgün oynanış mekanikleri
  • İlginç karakterler
  • Atmosfer

Eksileri:

  • Vasat hikaye

Mutant Year Zero: Road to Eden - Gameplay Trailer

İnceleme Özeti

Mutant Year Zero: Road to Eden İncelemesi

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!