Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

e-Devlet Üzerinden Mobil İmza Nasıl Alınır? Detaylı Anlatım

Dijital alandaki tüm resmi işlerinize büyük bir hız ve rahatlık kazandıracak olan mobil imza nedir ve nasıl alınır? Tüm detaylarıyla anlatıyoruz.

Mobil imza nasıl alınır sorusu sıklıkla gündeme gelmeye başladı. Dijital çağa adım adım ayak uydurmaya başladıkça, bu yeni çağda daha fazla teknolojiye ihtiyaç duymaya başladık. Resmi olan her evrakta kullandığımız ıslak imza kadar güvenli olan mobil imza, sistemdeki açıklardan faydalanmaya çalışan kötü niyetli insanları engellemeyi başaran bir teknoloji oldu.

İnternet kullanımının ülkemizde büyük oranda yaygınlaşmasıyla birlikte, resmi işlerde hayatımızı kolaylaştıran e-Devlet kullanımı da arttı. Mobil imza nedir ve e devlet üzerinden mobil imza nasıl alınır bu içeriğimizde tüm detaylarıyla anlatıyoruz. Aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermek ve sizi de mobil imza sahibi yapmak için içeriğimize geçelim.

Mobil İmza Nedir? Ne İşe Yarar?

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil İmza, 5070 sayılı kanun uyarınca ıslak imza ile eş değer olan elektronik bir imza türü. Dijital ortamdan edineceğiniz veya birisine göndereceğiniz her türlü belgeye ekleyebileceğiniz bu imza ile imzalayanın kim olduğu net olarak belli olur. Peki ıslak imza ile farkı var mı? Evet, mobil imza ıslak imzamız gibi tek çeşit değil.

Mobil imza edinirken harfler, karakterler ve çeşitli semboller kullanılır. Kimliklerinizin doğruluğunu güvenli ve benzersiz şekilde sağlamak için bu sayısal verilerden faydalanılır. Resmi ve hukuki her alanda geçerli olan mobil imzanın geçerli olmadığı alanlar ise yalnızca veraset, evlilik veya şahitlik gereken emlak alımı durumlarıdır.

e-Devlet’te Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil elektronik imza e devlet tarafından değil, GSM işletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. Mobil imza aboneliği üç aşamadan oluşur. Ön başvuru, Başvuru ve Aktivasyon aşamalarını tamamlamanız gerek. Bu hizmeti sunan Turkcell, Türk Telekom ya da Vodafone’a nasıl başvurabileceğinizi aşağıda tüm detaylarıyla anlatıyoruz.

Özetle, e devlet üzerinden mobil imza nasıl alınır sorusunun yanıtı ne yazık ki olumsuz. Mobil imza almak için GSM servislerine başvurmanız ve fiziki mağazalarını ziyaret etmeniz gerekecek.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil İmza Turkcell’den Nasıl Alınır?

Mobil imza ücreti Turkcell’de aylık 13 TL. Öğrenciyseniz 10 TL ve avukatsanız 11 TL gibi özel ücretlendirmelerden de faydalanabileceğinizin altını çizelim. Turkcell’den mobil imza nasıl alınır sorusunun cevabı ise oldukça basit.

Bu bağlantıdan Turkcell Elektornik Mobil İmza sayfasına giriş yapın ve yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi “Hemen Satın Al” seçeneğine tıklamanız yeterli. Ardından faturanıza yansıyacak şekilde ödeme yapabilirsiniz. Dilerseniz, fiziksel mağazalara giderek de bu satın almak işlemini yapabilirsiniz.

Mobil İmza Turk Telekom’dan Nasıl Alınır?

Türk Telekom Mobil İmza‘ya başvurmak için üzerinde T.C. Kimlik Numarası yazan nüfus cüzdanı veya ehliyetiniz ile birlikte size en yakın mobil imza vermeye yetkili Türk Telekom Bayisine uğramanız yeterli olacak. Size en yakın mobil imza vermeye yetkili Türk Telekom Bayisi için tıklayınız. Bu arada, fiyatlandırma ise Turkcell ile aynı şekilde 13 TL olarak faturalandırılacak.

Yetkili Türk Telekom Bayi’sinde veya kurumsal satış temsilinizce Türk Telekom İmza başvurunuz ile birlikte Türk Telekom İmzalı SIM kart değişikliğiniz yapılacak. Bireysel başvurularda başvurduğunuz bayinin Türk Telekom arşiv merkezine uzaklığı ve kargo teslim süresine bağlı olarak bir hafta içerisinde mobil imza aktivasyonuz gerçekleştirilecek.

Mobil İmza Vodafone’dan Nasıl Alınır?

Mobil İmza Servisine abone olmak isteyen müşterilerin yetkili Vodafone Mağazaları’na şahsen gitmesi durumunda notere gitmelerine gerek kalmadan mobil imza başvurusu yapabilmekte, yetkili mağazalar dışında bir Vodafone Mağazası’ndan başvuru halinde noter onaylı olarak doldurdukları evraklar ile birlikte şahsen müracat etmeleri yeterli.

Mobil imza ücreti Vodafone’da aylık 6 TL. Duran tarifelerdeki abonelerimizin faturalarındaki durma özelliğinden dolayı mobil imza kullanabilmek için 6 TL’lik ek paket almaları gerekmekte. Ek paketi satın almak için “EKLE” yazarak 7999’a SMS atmanız yeterli.

Mobil İmza Nasıl Kullanılır?

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil imza nasıl alınır sorusunu yanıtladık. Turkcell, Turk Telekom ve Vodafone kullanıcılarının başvuru yapması için gereken işlemleri yukarıda anlattık ve mobil imza ücretinden de bahsettik. Peki nasıl kullanıyoruz bu mobil imzayı?

BTK tarafından elektronik imza kullanılan sim kartlarda şifreleme algoritması değişikliği yapılmasına ilişkin gönderilen tebliğ uyarınca 1 Ocak 2015 itibarıyla Mobil İmza Servisi sadece 128K 4G LTE sim kartlarda kullanılabilmekte.

Mobil imza kullanmak isteyen uygulamalarda, kullandığınız GSM servisinin uyumlu uygulamasında;

  • Uygulama ekranındaki İMZALA tuşuna basın. Bu tuşa bastığınızda, bilgiler hazırlanarak, imzalanmak üzere cep telefonu ekranınızda işlem bilgisi çıkacak.
  • İşleme ait açıklamayı onaylamak için TAMAM’a basın.
  • Yaptığınız işlem için gönderilen PARMAK İZİ’ni telefon ve bilgisayar ekranından kontrol edip TAMAM’a basın.
  • İşlemi imzalamak için Turkcell, Vodafone veya Turk Telekom Mobil İmza şifrenizi girin ve TAMAM’a basın.

Mobil İmza Faydaları Neler?

Mobil İmza Nasıl Alınır?

E devlet üzerinden mobil imza nasıl alınır sorusuna karşılık olumsuz yanıt vererek sizleri GSM operatörlerine yönlendirmiş olsak da, mobil imzanın e devlet üzerinde de geçerli olduğunun altını çizelim. Mobil imza ile aşağıdaki işlemlerin tümünde kolaylık sağlayabilirsiniz:

  • E-Devlet uygulamaları
  • Elektronik Kamu Alımları Platformu
  • Kamu İhale Kurumu
  • Bakanlık uygulamaları (UYAP, e-Çevre izini, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu)
  • Banka girişleri
  • Resmi belgelerin PDF imzaları
  • Yanınızda banka kartınız olmasa bile, anlaşmalı banka ATM’lerinden nakit çekebilmek.
  • Mobil İmza, el ile  atılan ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip.

Böylelikle mobil imza nasıl alınır içeriğimizin sonuna gelmiş oluyoruz. Umuyoruz ki içeriğimiz sizler için yeterince faydalı olmuştur. Aklınıza takılan soru işaretleri için aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere ulaşabileceğinizi unutmayın!

Haberi Paylaş
Benzer İçerikler
0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.