Ücretsiz Minecraft server kurma hakkında hazırladığımız rehberimiz ile karşınızdayız. Her geçen yıl daha da genişleyen Minecraft evreni, her yaştan insanı bünyesine barındırıyor. Çocukların analitik düşünme becerilerini ve yaratıcılıklarını artırdığı araştırmalarla kanıtlanan oyun, bilhassa bu yönüyle ebeveynlerin gözdesi konumunda.
Birçok kişi, Minecraft 7/24 açık server kurma işleminin nasıl olduğunu merak ediyor. Arkadaşlarınız ve ailenizle oynayabileceğiniz çok oyunculu bir dünya yaratmak, biraz meşakkatli olsa da aslında sanıldığı kadar zor değil. Bu yazımızda, sunucunuzu ücretsiz olarak nasıl barındıracağınız da dahil olmak üzere bir Minecraft sunucusunun nasıl yapılacağına ilişkin adımları sizlerle paylaşacağız. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan, rehberimize geçelim.
1. Adım: Minecraft Java Edition Satın Alın

Minecraft’ta kendi sunucunuzu kurmak için Java Edition‘a sahip olmanız gerekir. Bu sürüm, Windows, Linux ve macOS platformları arasında oynanabilir ve kullanıcı tarafından oluşturan kostümleri ve modları destekler. Minecraft Java Edition’ı satın almak ve oynamak için bir Microsoft hesabına ihtiyacınız olacaktır. Henüz bir hesabınız yoksa ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz. Eğer sürüme zaten sahipseniz, ikinci adımına geçebilirsiniz.
2. Adım: Java’nın En Son Sürümünü Alın
Minecraft server kurmanın ilk adımı, Java’nın en son sürümünün kurulu olduğundan emin olmaktır. Minecraft, oyunu çalıştırmak için Java’yı gerektirir ve en son sürüme sahip olmak, sunucumuzu sorunsuz çalıştırmamıza yardımcı olacaktır. Buradan Java’nın en güncel sürümünü yükleyebilirsiniz. Açılan sayfada -aşağıda görebileceğiniz gibi- kırmızı renkteki ‘Kabul Et ve Ücretsiz İndirmeyi Başlat’ butonuna tıklayın.

Bu noktada önemli bir uyarıda bulunalım. Google Chrome’da Java eklentisini kullanamayabilirsiniz. Zira Chrome, Sürüm 42’den (Nisan 2015) itibaren tarayıcıların eklentileri desteklediği standart yolu devre dışı bıraktı. Kuruluma geri dönersek; Java çalıştırma dosyası bilgisayarınızdaki İndirilenler klasörüne inmiş olmalı. Buraya girin ve uygulamayı çalıştırın.

Uygulamanın bilgisayarınızda değişiklik yapıp yapamayacağını soran bir açılır pencere görünebilir. Erişime izin vermek için tıklayın, bu izinler için bir şifre girmeniz istenebilir. Uygulama yüklendikten sonra Java’yı yüklemek için tıklayın. Bilgisayarınızda eski bir Java sürümü mevcutsa kaldırmanız istenebilir, çünkü daha eski bir sürümü ile Minecraft server kurma işlemini gerçekleştiremezsiniz.

Önceki sürümler kaldırıldığında, yenisi indirilene ve güncellenene kadar devam edin. Minecraft sunucusu kurmanın ilk adımı şimdi tamamlanmış olmalıdır. Atmamız gereken bir sonraki adım, Minecraft sunucu klasörünü indirmek ve kurmaktır.
3. Adım: Minecraft Sunucusu İndirin
Bir Minecraft sunucusu indirmek için, oyunun resmi web sitesinden Server.jar dosyasını indirmeniz gerekir. Daha eski bir sürüm istiyorsanız, burada Minecraft sürümlerinin bir listesini bulabilirsiniz. En güncel sürüme ise buradan ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada Minecraft server jar bağlantısına tıklayın. Eğer resimde gösterilenden farklı bir sürüm numarası görüyorsanız, endişelenmeyin. Zira Minecraft’ın son sürümü sürekli olarak güncellenir.
Bilgisayarınız, dosyanın bilgisayarınıza zararlı olabileceği konusunda sizi uyarabilir. Bunun nedeni, herhangi bir .jar dosyasının çoğu tarayıcıda ve bilgisayarda indirilirken zararlı olarak değerlendirilmesidir. Bu, güvenebileceğimiz resmi bir Minecraft server .jar dosyası olduğundan, indirme işlemine gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz.

Bu .jar dosyasını çalıştırmadan önce onun için tüm dosyaları tutacak bir klasör oluşturmanız lazım. Bunu yapmak için masaüstünüze gidin ve açık bir alana sağ tıklayın. Yeni > Klasör‘e tıklayın. Oluşturduğunuz boş klasöre Minecraft Server adını verin. Şimdi, daha önce yaptığınız gibi İndirilenler klasörünüze dönün ve bir sonraki adımda oluşturduğunuz yeni klasöre yapıştırmak için Server.jar‘a sağ tıklayın ve Kopyala’ya tıklayın.
Server.jar dosyasını kopyaladıktan sonra masaüstünüze dönün ve daha önce oluşturduğunuz sunucu klasörünü açın. Ardından boş klasöre sağ tıklayın ve kopyalanan .jar dosyasını yapıştırın. Sunucu dosyası klasördeyken, üzerine sağ tıklayın ve uygulamayı çalıştırmak için Aç’a basın. Bu, sunucunuz için ihtiyaç duyacağınız bazı yapılandırma dosyalarını oluşturacak ve bunlar, yaptığınız yeni klasöre düzgün bir şekilde yerleştirilecektir.

Bu dosyalar ile sunucumuzun hemen kapanmadan çalışabilmesi için EULA sözleşmesini kabul etmemiz gerekmektedir. eula.text dosyasını açın. Bu açıkken eula=false satırını görmelisiniz. Bunu, aşağıda gösterildiği gibi eula=true olacak şekilde değiştirin. Değişiklik yapıldıktan sonra, sözleşmenin tamamlanması için metin belgesini kaydetmek için Dosya > Kaydet‘e gidin. Daha sonra eula metin belgesinden çıkabilirsiniz.
Sonraki adım, gerekli olan daha fazla klasörü indirmek için server.jar dosyasını yeniden çalıştırmaktır. Sunucuyu başlatmak için server.jar dosyasını açın. Aşağıda gösterildiği gibi açılan bir sunucu penceresinin yanı sıra birçok yeni metin belgesi görmelisiniz. Bu noktadan itibaren yeni sunucunuz resmi olarak başlatıldı ve kullanıma hazır.

Diğer oyuncular, sunucunuzun kurulduğu aynı internet bağlantısındalarsa, çok oyunculu sekmesinde server’ı görebilirler. Şimdi ise sunucunuzla birlikte kullanabileceğimiz bazı komutları ve server özelleştirmelerini ele alalım.
4. Adım: Sunucu Çalıştırma Komutları
Yapacağımız bir sonraki adım, sunucumuzu başlatmak için kullanabileceğimiz bir toplu iş dosyası oluşturmak ve mümkün olduğunca fazla gecikmeyi önlemek için daha sorunsuz çalışmasına yardımcı olmaktır. İlk adım, .bat dosyası olarak kaydedeceğimiz yeni bir metin belgesi oluşturmak olacaktır. Sunucu klasörünüze gidin ve yeni bir metin belgesi oluşturmak için sağ tıklayın.

Ardından kolayca tanınabilir bir ad verin. Belgeyi açmak için çift tıklayın ve aşağıda gösterildiği gibi metni ekleyin. Bunlar sunucumuzun sorunsuz çalışmasına yardımcı olacak komutlardır.

Şimdi bu komutların tam olarak ne olduğuna ve sunucu için ne işe yaradıklarına bakalım. -Xms1024M ve -Xmx1024M, sunucunun daha fazla RAM belleği ile çalışmasına yardımcı olan iki satırdır. Bu, sunucunun çalışması için bir gigabayt ram belleği ayırır.
-jar ve server.jar aynı klasörde bulunan server jar dosyasını çalıştırır. Önemli not: jar dosyanıza server.jar’dan farklı bir ad verilmişse, dosyanın tam adının yazılması gerekir.
Son olarak, sondaki ‘pause’ ibaresi, toplu iş dosyasını çalıştıran pencerenin açık kalmasını sağlar. Bu, başlatma sırasında veya oyun sırasında sunucunuzun çökmesine neden olabilecek sorunları tespit etmenize yardımcı olur. Daha sonra bu dosyayı kaydetmemiz gerekiyor. Bunu bir metin belgesi yerine bir toplu iş dosyası ile değiştireceğimiz için kaydetmek için Dosya > Farklı Kaydet‘e gidin.
Farklı kaydet menüsüne girdikten sonra, metin belgesi olarak kaydet yazan yere gidin ve bunu tüm dosyalar olarak değiştirin. Bu, kaydedileceği dosyanın türünü değiştirmemizi sağlar.

Tüm dosyalar seçiliyken, dosya adının sonuna “.bat” ekleyin ve ardından kaydedin. Bu, artık bir toplu iş dosyası olan başlangıç sunucusu dosyanızın yeni bir sürümünü oluşturacaktır.

Bir sonraki adım, ihtiyacımız olan dosyanın hangisi olduğu konusunda kafamız karışmaması için eski metin belgesini silmek. Metin dosyası, dosya türünün bir Metin Belgesi olduğunu söylemelidir, bu silmek istediğimiz şeydir.

Şimdi sunucuyu test etmeli ve toplu iş dosyasıyla başladığından emin olmalısınız. Yeni dosyamızı açın ve sunucunun başladığından emin olun. Sunucu penceremizi başlatmazsa, komutun başlatması gereken doğru jar dosya adına sahip olduğunuzdan emin olun.
Sunucunuz doğru bir şekilde başlatıldığında, sunucu penceresinden ve sunucuyu başlatan komut penceresinden bir çıkış yapın. Minecraft server kurma ve çalıştırma komutlarını ayarlama talimatları bu şekilde. Son olarak sunucuyu nasıl özelleştirebileceğinize bakalım.
5. Adım: Sunucu Özelliklerini Ayarlama
Şimdi sunucunuzda ne tür bir Minecraft oyunu oynamak istediğinizi özelleştirmek için değiştirebileceğimiz bazı sunucu özelliklerine bakalım. Sunucu özellikleri dosyasını açın.

Burada bir kez, birçok metin bölümü göreceksiniz. En önemlilerini ele alalım ve büyük olasılıkla değiştirmek isteyeceğiniz özelliklere bakalım.

Yukarıdaki resimde vurgulanan özellikler, aşina olmanız gereken en önemli özelliklerden bazılarıdır. İlk “gamemode=survival” özelliği, sizin ve oyuncularınızın varsayılan olarak sunucuda oynayacağı oyun modunu belirler. Bu, hayatta kalmak için ayarlanmıştır, yani oyunda yönetmeniz gereken açlığa ve sağlığa sahip olacaksınız. Bunu “gamemode=creative” olarak ayarlamak, oyuncuların bu oyun modunda dokunulmaz ve öldürülemez oldukları için inşa etmelerini, kırmalarını ve uçmalarını sağlar.
Bir sonraki “spawn-monsters=true”, sunucuya canavarların ve tehlikeli düşmanların ortaya çıkacağını söyleyen bir özelliktir. Bunu “spawn-monsters=false” olarak değiştirmek, canavarların hayatta kalma modunda bile yumurtlamasını durduracaktır.
Minecraft sunucularıyla ilgili deneyimimizdeki en önemli özelliklerden biri, bir sonraki vurgulanan “pvp=true” satırıdır. PvP, oyuncuya karşı oyun anlamına gelir ve bu, oyuncuların birbirlerine zarar verip vermeyeceğini kontrol eder. Varsayılan olarak bu, oyuncuların oyunda birbirlerine zarar verebileceği ve zarar verebileceği anlamına gelen gerçek olarak ayarlanmıştır. Bunu “pvp=false” olarak ayarlamak, oyuncuların birbirlerine zarar vermesini ve devre dışı bırakmasını sağlar.
“enable-command-block=false” komut satırı, sunucuda programlama komut bloğunun kullanımını devre dışı bırakan bir satırdır. Bunu “enable-command-block=true” olarak ayarlamak, komut bloğunun kullanılmasına izin verecektir. Komut bloğu, Minecraft oyuncularına kodlamanın temellerini öğretmeye başlamak için yararlı bir araçtır.
Komut bloğu satırının hemen altında, sunucuya katılabilecek maksimum oyuncu miktarını belirleyen satır bulunur. Burada gösterilen varsayılan değer “max-players=20” şeklindedir, bu nedenle daha küçük bir sunucu istiyorsanız bu sayıyı daha düşük bir miktara değiştirin veya çok sayıda kişi barındırmak istiyorsanız artırabilirsiniz.
Vurgulanan son iki özellik, sunucu ipi ve seviye adıdır. Sunucu-ip, arkadaşlarınızla dünya çapında oynamak için bağlantı noktası yönlendirmenin bir sonraki adımında kullanılacaktır. Seviye adı, sunucunuzda oynadığınız dünyadır. Sunucu dosyaları oluşturulurken rastgele bir Minecraft dünyası oluşturulduğundan varsayılan olarak “world” olarak ayarlanmıştır. İnternette indirdiğiniz herhangi bir özel harita veya seviye ile değiştirmekte özgürsünüz, ancak tüm harita dosyasını sunucu klasörünüze bıraktığınızdan emin olmanız ve ardından “level-name=world”ü “level-name=” (kendi vereceğiniz bir isim) olarak değiştirmeniz gerekir.
Artık Minecraft 7/24 açık server kurmak veya sunucu özelleştirmesi için hangi talimatları izleyeceğinizi biliyorsunuz. Gördüğünüz gibi Minecraft server kurma bedava yapılabilecek bir işlem. Yalnızca biraz zaman gerektiriyor. Umarız rehberimiz size yardımcı olmuştur. İçeriğimiz hakkındaki görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz. Ayrıca bizleri Twitter‘dan takip etmeyi de unutmayın!