Son günlerin en çok konuşulan konuların başında gelen TikTok’un satışı konusunda önemli bir gelişme yaşandı. TikTok’un ABD operasyonlarını satın almaya en yakın şirket olan Microsoft, bu satın alım konusunda anlaşamadı.
Son dönemde teknoloji gündeminin en başındaki konulardan birisi olan Trump ile TikTok arasındaki gerilimde yeni bir gelişme yaşandı. Hatırlanacağı üzere Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ticaret geriliminden kaynaklanan bu sorun neticesinde Trump 16 Eylül tarihine kadar Amerika Birleşik Devletleri operasyonlarını satması gerekiyordu.
Trump’ın bu çağrısının ardından Microsoft ve Walmart harekete geçerek, TikTok’un Amerika operasyonlarını sayın almak için görüşmelere başladığını açıklamıştı. Microsoft’un bu satın alımı kesinlikle tamamlayacağı düşünülüyor olsa da satın alma sürecinde sürpriz bir gelişme yaşandı.
Aktarılan bilgilere göre TikTok’un sahibi olan ByteDance, Microsoft’un teklifini reddetti. Bu teklifin reddedilmesinde Çin hükümetinin de etkisi olduğu belirtiliyor. TikTok bu teklifi reddetmesinin ardından Oracle ile görüşmeye başladı.
TikTok’un bir satış yerine ABD operasyonlarını Oracle liderliğinde kurulacak olan yeni bir yapı ile yönetmesi bekleniyor. Satın alımla birlikte TikTok’un ABD kullanıcılarının verileri Oracle sunucularında saklanacak.
Oracle ve TikTok arasında devam eden görüşmeler şimdilik bir neticeye ulaşabilmiş değil. Microsoft cephesinde sürdürülen satın alımda etkin bir rol oynayan Walmart da halen TikTok’u satın alabilen bu yapıda olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Son olarak TikTok’un ABD operasyonları aslında birkaç kıtayı da yönetiyor ve TikTok’un global operasyonlarının da büyük bir kısmını oluşturuyor. Eğer ki satın alım Oracle tarafından tamamlanırsa Oracle önemli bir yönetim yapısını da eline alacak.