Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

M.A.R.S Online Röportajı – Turkmmo Özel

TURKMMO ekibi olarak M.A.R.S Online ile yapmış olduğumuz röportajda, M.A.R.S Online ekibine oyuncuların merak ettikleri soruları sorduk ve M.A.R.S Online'ın ileriye dönük düşüncelerinden birkaç ipucunu öğrendik..

80a490 53a97b5209c7c
 

1)M.A.R.S Online Türkçe arayüze sahip bir oyun. Peki oyun içi seslendirmelerin Türkçeleştirilmesi hakkında neler söyleyebilirsiniz ?

– Oyuncularımızın yoğun isteği üzerine Türkçe seslendirme düşünüyoruz, yeni versiyonumuzda bu konuda çalışmalar var, Türkçe seslendirme ile çok daha keyifli bir hale geleceğine inanıyoruz biz de oyunun.

2) MMOTPS oyunlarında oyuncuların en titiz olduğu konu oyundaki hilelerdir. M.A.R.S Online'ın güvenlik duvarı hakkında neler söyleyebilirsiniz ? Oyunda böyle bir şey ile karşılaşmamız mümkün mü ?

Mars online alt yapısı bildiğiniz üzere dünyanın en iyi oyun motorlarından Unreal Engine 3 ile geliştirildi. Oyun motoru bir çok oyunda bir çok testten geçtiği ve buna göre iyileştirmeler sürekli yapıldığı için şuana kadar hile ile karşılaşmadık. Ayrıca oyun içi ekiplerimiz sürekli olarak bu konuda çıkan her söylentiyi titizlikle inceliyorlar, tüm oyuncularımızdan hile konusunda duydukları her şeyi bize iletmelerini istiyoruz ki kendimiz de test edip varsa düzeltelim fakat bugüne kadar küçük bug'lar hariç herhangi bir hileyle karşılaşmadık.

3) M.A.R.S Online'a son gelen "Taksim Meydanı" haritası oyuncuların ilgisini bir hayli çekmiş durumda.Bunun gibi Türk oyunculara özel yenilikler görecek miyiz ?

Mars Online sürekli gelişen bir oyun , biz de oyuncularımızın bu yoğun isteğini karşılıksız bırakmamak adına yeni haritaların Türkiye motifleriyle bezenmiş olmasını istiyoruz. Galata kulesi, Taksim, tarih ve kültürümüzle özdeş kıyafetler kullanıyoruz. Bir sonraki adımda farklı bölgelerden de haritalar yerleştirmek istemekteyiz. Bu konuda çalışmalar yapmaktayız.

4) M.A.R.S Online'da oyuncuların eşit olması konusunda titiz davranılmış. Fakat oyun içi alışveriş yapmış olan oyuncular, diğer oyunculardan ne derece üstünlük elde ediyor ?

Mars Online'ın en güzel özelliği bünyesinde PVE modunu barındırması. PvE modunda savaşarak oyundaki bir çok ücretli silahı oyuncularımız bedava elde edebiliyor. Aynı zamanda günlük görevlerle ve 24 saat devam eden etkinliklerle oyuncularımız para ile alacakları silahları elde edebiliyorlar. Bununla beraber MARS Online'da silah kadar oyuncu yetenekleri de çok önemli. Bu yüzden böyle bir karşılaştırmada üstünlük hangi tarafta olacak sorusunun cevabı sanırım oyuncu yetenekleri diyebiliriz.

5) M.A.R.S Online gerek grafikleri gerek akıcılığı ve gerçekçiliği ile oyuncuları doyurmayı başarmış.Peki piyasadaki onlarca MMOTPS oyun içinden bu denli sıyrılmasının en büyük sebebi sizce nedir ?

Türkiye pazarında olan oyunlar içerisinde sizin de söylediğiniz gibi grafik kalitesi ve oynanış tarzı açısından zaten ilk bakışta farklı olduğunu hissettiren bir oyun bunun yanı sıra oyun içi yönetim ve adalet faktörü de önemli bir etken. Gametolia olarak bu konuda öncelikle oyunculara hizmet etmeyi, oyuncu memnuniyetini ilke edindik. Bu ilke doğrultusunda genç, oyun sever, sürekli piyasayı takip eden, yenilikçi, oyun yönetimi konusunda deneyimli bir ekip kurduk , MARS Online da 24 saat size eşlik eden bir GM ekibimiz, sadece oyun içerisinde değil sosyal medya ve forumda oyuncularımız dinlenirken eğlenmesini sağlayan topluluk ekibimiz ve anlık olarak her durumda destek sağlayan bir destek ekibimiz var. Bu da bizi diğerlerinden bir basamak yukarı taşıyor.

6) M.A.R.S Online MMOTPS oyuncularını bünyesindeki MOD'lar sayesinde eğlendirebiliyor. Bunun gibi yeni MOD'lar getirmeyi düşünüyormusunuz ?

Kısa bir süre içerisinde gelecek yeni versiyonumuzda daha önce atış oyunlarında görülmemiş olanlar dahil olmak üzere bir çok yeni oyun modu bulunuyor ayrıca şu anki modlarımıza eklenecek haritalar ve bu haritalara özgü silahlar olacak. Bunlarla beraber birkaç senelik gelişim planımız hazır, biz oyuncularımız sıkılmaya fırsat bulamadan bir yenilikle karşılarına çıkmayı planlıyoruz her zaman.

7) Oyunu ve oyuncuyu takip eden biri olarak M.A.R.S Online oyuncuları hakkındaki görüşleriniz nelerdir ? Sizce oyuncular bir MMOTPS oyunundan neler bekliyor ?

Mars Online oyuncuları araştırmacı bir yapıya sahip oyundaki en ufak detayı araştırıyor ve bizimle paylaşıyorlar. Çok farklı yaş gruplarına hitap ediyor aslında bu çok beklenen bir durum değil, fakat grafik yapısı ve yönetim kalitesi atış oyunu oynayan genel yaş grubunun biraz dışına çıkmasını sağlıyor. Oyun içi kendi takımlarına genellikle “aile” diyorlar. Oyuna bağlı, tutkulu ve hırslı bir yapıya sahipler. MMOTPS ve FPS oyunlarda lag çok önemli mümkün olduğu kadar sorunsuz bir servis sağlamaya çalışıyoruz, bunun dışında hilesiz, adaletli ve oyun içinde muhatap bulabildikleri oyunlar tercih ediyorlar biz de bu talepleri karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz.

8) M.A.R.S Online piyasadaki çoğu MMOTPS oyununu geride bırakmış durumda. Oyuncuların merak ettiği sorulardan biri ise FPS oyunlarının fenomeni haline gelmiş olan CoD serisindeki gibi "KillStreak" (Üst üste öldürmede kullanılabilir yetenek örneğin: airstrike) gibi özellikler getirmeyi düşünüyor musunuz ?

Bazı modlarımızda buna benzer özellikler var, belirlenen sayıda kill alan oyuncuların bir süreliğine ölümsüz olması ve normalde alınamayan üstün silahlara sahip olması gibi… Gelecek versiyonlarımız da bu doğrultuda talepler olması halinde geliştirmeler de yapılabilir.

9) Oyuncuların merak ettiği bir diğer soru ise çoğu MMOTPS oyununda olduğu gibi zıplamanın olmaması ve bu nedenle harita üzerindeki objelerin üzerine çıkıp onları aktif bir şekilde kullanma imkanlarının olmaması. Peki M.A.R.S Online'da neden zıplama yok ve bu özelliği ilerde getirecek mi ? 

MARS Online bu konuda oyunun biraz gerçekçi olmasından yana. Normalde bir asker zıplayarak değil siper alarak savaşır. Mars Online dünyasında da savaşmak için siper almalısınız. Bazı haritalarımızda savaş moduna göre oyuncularımızın bazı objelerin üzerine çıkabiliyor, bazılarının üzerinden geçebiliyor fakat zıplayarak değil tırmanarak.

10) Genel olarak bakıldığında M.A.R.S Online müthiş gerçekçilik payına sahip grafikler içeriyor. Fakat şu var ki grafiklerine nazaran oyun orta segment ile düşük segment arasında bir bilgisayarla bile oynanabiliyor. Peki oyunda fps (framepersecond) sorunu olmazken sunucular yüzünden herhangi bir LAG (gecikme) durumu söz konusu oluyor mu ?

Mars Online Türkiye pazarına girerken en büyük çekincemiz buydu aslında. Çünkü ülkemizde internet yapısı simetrik değil ve dalgalanmaları sıkça görebiliyoruz. Bu dalgalanmaları en aza indirmek için Gametolia 2012 yılında büyük bir yatırım yaparak gerekli sunucu değerlerinin çok üzerinde bir sunucu ağı kurdu. Zaman içerisinde de bu ağ teknik ekiplerimiz tarafından geliştirilerek en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. 

11) Destek sistemine günde sayısız mesaj geldiğine eminim, oyuncular M.A.R.S Online'ı sevmişler. Peki destek sistemine en çok hangi konu üzerinden mesaj atılıyor ?

Bize gelen taleplerin %60'ını istek ve öneriler oluşturuyor. Kalan %40 için oyun içi kullanıcı şikayetleri, ödeme ve kullanıcı işlemleri ile ilgili soru ve sorunlar olarak sıralayabiliriz.

12) En son yapılan Sömestr Turnuvası'ndan sonra en yakın turnuva ve turnuvanın ödülü hakkında ufak bir bilgi verebilir misiniz ?

Sömestr turnuvasından sonra oyuncularımızın isteği üzerine bireysel bir turnuva düzenledik mini para ödüllü, ayrıca İzmir Con'da yaptığımız turnuvada oyuncularımıza oyuna özel klavye, mouse, mousepad gibi ödüller armağan ettik. Bu etkinlikler aslında sonrasında yapacağımız büyük turnuvalar öncesi alıştırma evresiydi. Yaz tatili için de bir turnuva programımız olacak tüm etkinliklerimizi olduğu gibi bununla ilgili detayları da site ve sosyal medya sayfalarımızdan takip edebilirler oyuncularımız. Umuyoruz ki güzel ödüllerle daha fazla katılımlı büyük turnuvalarımızı yakın zamanda sizlerle paylaşıyor olacağız.

13) M.A.R.S Online'ın hikayesi oldukça iddialı olmuş ve bunu oyuna yansıtmayı başarmış. Peki yeni gelecek olan yamalar ile birlikte hikayeye eklemeler yapmayı düşünüyor musunuz ?

Kesinlikle, işin hikaye tarafı bizce çok önemli. Hikayemiz başlangıcına uygun olarak ama çok farklı yönlerde ilerlemeye devam edecek. Tarih öncesi çağlardan kalma yaratıklar, zombiler, ileri teknoloji robotlar, mutasyona ugramış yaratıklar kısacası ne ararsanız var hikayede ama temelde birbirine karşı savaşan iki taraf üzerine kurulu ve tüm bu karakterler bu iki taraf tarafından yönetilen askerler. İyi ve kötünün savaşı…

14) Oyunda koşarken Cross-Play'in aktif olmasından dolayı oyuncular önlerini göremediklerini söylüyorlar. Bu bağlamda ilerde oyunun mekaniklerinde herhangi bir değişiklik yapılacak mı ?
Bu konuda 2012 yılında bir süre şikayet aldık alışık olmadıkları bir bakış açısı olduğu için fakat sonrasında oyuncularımız bu görüş açışını çok sevdi, çok daha keyifli ve avantajlı bir oyun şansı tanıyor çünkü aslında.Yani şuanda bu konuda bir değişikliğe gitmeyi düşünmüyoruz.

15) M.A.R.S Online'ın hikayesi 21. yüzyılda geçiyor. Yani günümüz yüzyılında geçiyor. Peki oyunun hikayesi herhangi bir olaydan esinlenerek mi yazıldı ?
Hikaye, bir taraf olan paralı askerlerden oluşan çok büyük şirketlerin oluşturduğu güçlerin diğer taraf olan devletlere karşı üstünlük sağlamaya çalışması ve dünya yönetimini ele geçirmek istemesi üzerine kurulu. Dünyanın şu anki durumuna baktığınızda bazı ülkelerden daha büyük güçlere sahip firmaların olduğunu görebiliyorsunuz, tabi neyse ki şu an için dünyayı ele geçirme amacı açıklayan bir firma olmadı senaryonun o kısmı da senaristlerimizin hayal gücüyle zenginleştirildi. 

 

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

1 Yorum

  1. CrazyAlkan

    Güzel ve hoş bir röportaj olmuş,elinize sağlık.

    0
    0
    Cevap

Yorum Yaz

Email adresiniz yayınlanmayacak.

Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.