Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

İnternet Hizmetinde Yeni Bir Teknik: Sıcak Hava Balonu

Starlink projesinden sonra şimdide Loon projesi.

Evet yanlış duymadınız, Sıcak Hava Balonu. Google’ın çok uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bu yeni teknik ilk defa zorunlu sebepler haricinde kullanılmaya başlandı. Google’un bu hizmeti daha öncesinde 2017 yaşanan Maria Kasırgası sırasında kullanılmıştı. Ancak şimdi ilk defa ticari amaçla kullanılıyor.

Geliştirilmesine 2013 yılında başlanan hava balonu ile internet servis sağlayıcılığı hizmeti basit olarak alıcı ve vericiler barındıran sıcak hava balonun, internet hizmeti sağlamak istenen bölgenin üzerinden uçurulmasına dayanıyor. Yaklaşık olarak 18 kilometre yüksekte seyir eden hava balonu, atmosfer üzerinde yer alan uydulardan aldığı internet bağlantısını, 4G LTE sinyali olarak alt bölgelere iletiliyor. Dünya’nın en atıl kalmış ülke ve bölgelerine internet hizmetinin sunulmasının hızlı ve yenilikçi bu yoluyla, internet sağlayıcılığı bir adım daha kızışacak gibi duruyor.

Google Loon Projesi

Kısa süre önce çalışmalarını hızlandıran Space-X firmasının da yine Starlink adındaki projesi ile direkt olarak uydular tarafından Dünya üzerine gönderilecek yüksek hacimli internet bağlantıları yine altyapının bulunmadığı, ücra köşelere internet hizmetinin götürülmesi hedef alınıyor.

Google ve Space-X firmalarının bu hizmetleri hayır için yaptığını düşünmek gerçekten çılgınlık olacaktır. Gerçi Space-X firmasının çılgın sahibi Elon Musk için durum gerçekten hayır için olabilir ancak Google için öyle olmadığına garanti verebiliriz. Sadece adını duyurmak için bu hizmete girişmeyecek olan Google, sağlayacağı düşük ücret veya ücretsiz olarak sunacağı internet hizmetinden daha çok, sağlayacağı 3. parti hizmetler (Google play servisleri, harita uygulamaları, reklam gelirleri ve tabi ki Youtube) ile zaten ciddi oranda gelir artışı sağlayacaktır. Google başlattığı bu yeni hizmet ile ilk defa Kenya’da test ediyor olacak. Telkom Kenya isimli firma ile anlaşma sağlayacak, oradan alacağı internet bağlantısını çok büyük bir alana (Yaklaşık olarak 48 bin metrekare) yayacak.

Projenin CEO’su Allistair Westgarth yaptığı açıklamalarda şu sözlere yer verdi; “- Kablosuz bağlantılar için mevcut yapıyı değiştirmek istemiyor bunu yerine ekleme yapmak istiyoruz. Mevcut yapı, uydulardan gelen sinyallerin sinyal kulelerine, kulelerden de fiber-optik kablolara iletimi sayesinde internet kullanıyoruz. Bizse bu mevcut yapıya stratosferde inşa etmek istediğimiz yeni bir katman ile destek oluyoruz. Bugün Kenya’da başlattığımız hizmet bu yeni katman’ın temellerini oluşturuyor”.

İlerleyen yıllarda Starlink, Loon gibi projelerin artarak çoğalacağını düşünmek pek yanlış olmayacaktır.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.