Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Intel, Oyunun Kurallarını Değiştirdi; Nanometreleri Unutun!

Intel, nanometre yarışının kurallarını değiştirecek. Litografik süreçlerin adlandırılmasında bu ölçüyü kullanmayı bırakacak. Şirketin son nesli olan 10nm'den sonra, teknoloji geliştirmedeki bir sonraki adım basitçe "Intel 7'' olacak.

Intel’in 10nm litografik işlemine dayalı olarak üretilen işlemcileri, teknoloji belirlenirken nanometrelerin kullanıldığı son işlemciler olabilir. Santa Clara devi, bu birimi kullandığı isimlendirmeyi terk ediyor. Bunun yerine çip minyatürleştirmedeki sonraki adımlar Intel 7, 4, 3 ve 20A olarak adlandırılacak. Şimdi bunları AMD’nin kullandığı 7nm ve 7nm+ litografilerle nasıl karşılaştıracağız?

Başlangıçta, bir işlemcinin yapıldığı teknoloji sürecinin adı, genellikle transistörün boyutuna veya kapısının genişliğine karşılık gelirdi. 1990’ların sonlarında durum böyle olabilirdi, ancak iki ana işlemci rakibi olan AMD ve Intel arasında minyatürleştirme yarışı başladığında, nanometreler hızla oldukça geleneksel, hatta soyut alana sürüklendi.

Intel

Intel Yeni İşlemcileri Nasıl İsimlendirecek?

Kullanıcılar, işlemci satın alırken GHz ve çekirdek sayısının yanı sıra bu sayıların önemini fark etmeye başladı. Sayı ne kadar düşük olursa, işlemcilerin güç/enerji oranının o kadar iyi olacağını anladı. Üreticiler, litografik süreçleri tamamen ticari bir şekilde adlandırarak, çip boyutunun transistör sayısına oranının genel bir resmini vererek bundan faydalandı.

Bu nedenle, örneğin, AMD’nin “14nm” işlemcisi, aslında 42nm’lik bir kapı kanadı genişliğine sahip. Tam çip özelliklerinin hiçbir yerinde 14nm boyutu görünmez. Belki de bu yüzden Intel, nanometreleri adlandırma ve düşürme yaklaşımını değiştirecek. Aşağıdaki tablo, şirketin yeni litografi adlandırma planını daha iyi anlamanızı sağlayacak:

Eski İsimYeni İsimEnerji Kazanımıİşlemci JenerasyonuTeknolojiÜretime Başlama Zamanı
Enhanced SuperFin7Yüzde 15Alder LakeFinFETŞuan Üretimde
7nm4Yüzde 20Meteor LakeEUV lithography2021 İkinci Çeyrek
3Yüzde 18?EUV Lithography2023
20A?RibbonFET2024 (?)
Kaynak

Bu durumda esrarengiz terim “20A” angströmler anlamına gelecek. Bu, 0.1 nm’ye eşit bir birim. Belki de şimdi, en azından litografik performans açısından Intel işlemcileri AMD ile karşılaştırmak daha zor olacak. Enerji verimliliği açısından bir işlemci modeli seçerken, adındaki nanometrelere güvenmek yerine kıyaslamaları ve iddia edilen güç tüketimini dikkate almak daha iyi olacak.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.