Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Sıfır ve 2. El Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ekran kartı satın alırken dikkat etmeniz gereken irili ufaklı tüm önemli detaylara tek bir içerikte değiniyoruz.

Ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli? İster sıfır ister 2. el alışveriş yapıyor olun, bilgisayarınızın en önemli parçasını satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz. Oyun bilgisayarının en pahalı ve temel bileşeni olan ekran kartı kartı çok kritik bir öneme sahip olduğu için tüm bilgisayarımızı genelde onun üzerinden şekillendiririz.

Özellikle ülkemizde sürekli değişen ve çoğu zaman artan fiyatlar arasında, birçok bilgi kirliliğinin içerisinde kaybolmamanız için ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda titiz bir makale hazırladık. Ekran kartınıza karar verirken, oyun bilgisayarınızın kasa boyutuna ve oyunları hangi çözünürlükte oynamak istediğinize kadar dikkate alınması gereken birçok faktör mevcut.

Sıfır veya 2. el ekran kartı satın almaya karar verdiyseniz, dikkat etmeniz gereken tüm önemli detayları aşağıda listeledik. Neyse ki kripto para piyasası yüzünden yükselen fiyatlar büyük oranda düşse de, ülkemizdeki döviz kurundan dolayı yaşanan artış konusunda bir değişim yok. Bu yüzden, paranızı boşa harcamamanız ve 2. el alışverişlerinizde kandırılmamanız için tüm makaleyi okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Ekran Kartı Satın Almadan Önce Dikkat

Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Her şeyden önce karar vermeniz gereken bazı noktalar olacak. Aşağıdaki hızlı önerilerimize göre alacağınız ekran kartını aşağı yukarı kafanızda şekillendirirseniz, özellikle 2. el ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenler kafanızda net fikirler oluşacak. Daha sonra aşağıdaki detaylı bilgilerimiz ile nihai karara varabilirsiniz. İşte ön bilgilerimiz:

  • İşlemciye Para Ayırın: Tüm paranızı ekran kartına harcarsanız, darboğaz sorunu yaşayacağınız için işlemciye de bir miktar fazladan para ayırın.
  • Çözünürlüğe Karar Verin: Çok eski olmayan ekran kartlarının çoğu ile 1080p 60 FPS oyun oynayabilirsiniz ancak 2K veya 4K hedefiniz varsa, hem ekran kartı hem monitöre ödeyeceğiniz para çok fazla artacak. Bu yüzden 2. ele yönelmeniz gerekebileceği için buna çok iyi karar verin.
  • Rekabetçi Oyun Faktörü: Rekabetçi oyun odaklıysanız ve üç haneli FPS değerlerine ulaşmayı hedefliyorsanız, hem ekran kartı hem monitöre vermeniz gereken para yine fazla olacak. Ancak hikayeli oyunlara yönelecekseniz, 60 FPS monitör sizin için yeterli olacaktır.
  • Güç Kaynağı Faktörü: Eğer RTX 3000 veya RTX 4000 gibi güç emen canavarlar satın alacaksanız, güç kaynağına da sağlam para yatırmanız gerekecek.

Sıfır Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1- Nvidia veya AMD Kararı

1 Nvidia veya AMD Karari

Öncesinde dikkat etmeniz gerekenleri yukarıda sıraladık ancak ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli? Düzinelerce üçüncü parti üretici tarafından piyasaya sürülen yüzlerce ekran kartı mevcut ancak aslında hepsinin temeli Nvidia ve AMD olduğu için iki seçeneğiniz mevcut. AMD, RX 6000 kartlarıyla genel performans açısından Nvidia ve GeForce RTX 3080 gibi mevcut nesil Ampere kartlarıyla yıllardır olduğundan daha rekabetçi.

Bununla birlikte Nvidia mı AMD mi kararı verirken bakacağınız en önemli nokta yazılım ve güncelleme desteği diyebiliriz. Her şeyden önce Nvidia, ışın izleme konusunda AMD’den daha başarılı. Yine ek yazılımları ve hızlı sürücü güncellemeleri ile de AMD’nin bir hayli ötesinde. Son olarak yükseltme teknoloji konusunda da AMD FSR 3 yolda olsa da, şimdiden piyasada olan Nvidia DLSS 3 devrim niteliğinde.

Bizim söyleyebileceklerimiz bunlar ancak ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenler listemizdeki en kritik bölüm bu. Öncelikle AMD mi Nvidia mı kararı vermeniz gerek. Ben şahsi olarak yazılım tarafındaki öncülüğünden dolayı Nvidia tarafındayım ancak 1080p oyunculuk ve daha rekabetçi yapısı ile bütçenize uygun bir AMD kart da sizi üzmez. Ancak yüksek bütçelerde kesinlikle Nvidia tercih edilmeli. Özellikle RTX 4090 ve RTX 4080 tamamen rakipsiz.

2- Bütçe Ayarlaması

2 Butce Ayarlamasi

Çoğu zaman olduğu gibi, herhangi bir nedenle kesinlikle mümkün olan en iyi performansa sahip olmanız gerekmedikçe veya zaman içinde yüzde 10 daha fazla performansın kendini amorti edeceği profesyonel bir iş yapmadıkça, üst düzey kartlar vereceğiniz paraya değmez. Bir veya iki seviye düşürmek, paranın karşılığını büyük ölçüde artıracak.

Örneğin, Palit GeForce RTX 3080 gibi tam bir oyun canavarı ekran kartını 17.000 TL seviyelerinde satın alabiliyorsunuz. Yine aynı markanın RTX 4080 ekran kartı için ise ödemeniz gereken para 30.000 TL. Bu iki kart ile oyunlarda maksimum 30-40 FPS fark alacaksınız ancak tüm oyunlarda 2K çözünürlükte 60 FPS’i rahatlıkla geçebilirsiniz. Aradaki 15.000 TL fark, bu FPS değeri için ödemeye değer mi? Karar sizin.

3- Teknik Özellik Değerlendirmesi

3 Teknik Ozellik Degerlendirmesi

Ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli diyenlerin kafasının en çok karıştığı yer teknik kısımlar diyebiliriz. Burada bakmanız gereken kritik noktaları direkt olarak özetleyelim. 1080p’de oyun oynamak için en az 6 GB ve tercihen 8 GB VRAM sunan bir ekran kartı alın. Tüm ayarlar açıkken oynarsanız veya yüksek çözünürlüklü doku paketleri kurarsanız daha fazla belleğe ihtiyacınız olaca. 4K gibi çok yüksek çözünürlüklerde oyun oynuyorsanız, en az 16 GB VRAM tercih edin.

Ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de güç tüketimidir. Ekran kartının güç tüketimi ile güç kaynağınızın uyumuna dikkat edin. Satın almayı planladığınız kartın monitörünüz için ihtiyacınız olan konektörlere sahip olduğundan emin olun. Geri kalan özellikler tamamen sizin tercihinize bağlı. Bir kart ne kadar yeniyse, teknolojisi de o kadar yenidir. TFLOPS‘u ne kadar yüksekse o kadar güçlüdür. Bunlar tamamen tercih meselesi.

4- Işın İzleme, Yapay Zeka ve VR Desteği

4 Isin Izleme Yapay Zeka ve VR Destegi

Ekran kartınızı VR ile kullanmak istiyorsanız, Nvidia RTX 2060 Super/AMD RX 5700 veya üstü gibi bir karttan optimum performans gelen en azından orta sınıf bir karta ihtiyacınız olacak. Işın izleme ve yapay zeka destekli yükseltme teknolojilerine erişmek istiyorsanız da RTX 2000 serisi ve AMD RX 6000 serisi veya daha üstün ekran kartlarına ihtiyacınız olacak.

AMD’nin RX 6000 serisi ekran kartları, Nvidia’nın RTX 2000 serisine benzer ışın izleme performansına sahip ancak DLSS desteğinden yoksundurlar ve AMD’nin FidelityFX Süper Çözünürlüğü tamamen aynı şey değil. Ben yazılım ve ışın izleme tarafında Nvidia almanız tarafındayım ancak bütçenize bağlı olarak çok da kritik bir durum olmadığının altını çizelim.

5- İhtiyaca Göre Ekran Kartı Önerilerimiz

5 Ihtiyaca Gore Ekran Karti Onerilerimiz

Sıfır ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Şimdi ekran kartı önerisi isteyenlere çözünürlüğe göre bir öneri listesi de sunalım:

  • En İyi Fiyat Performans: Nvidia GeForce RTX 3050
  • Bütçe Dostu RTX 3060 Alternatifi: AMD Radeon RX 6600
  • 1080p Canavarı: Nvidia GeForce RTX 3060
  • 2K Canavarı: AMD Radeon RX 6700 XT
  • 4K Canavarı: Nvidia GeForce RTX 3080
  • En İyisini İsterim Diyene: Nvidia GeForce RTX 4080
  • Profesyonel Çalışanlara: Nvidia GeForce RTX 4090

2. El Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1- Yeni Seri Duyurularına Dikkat

1 Yeni Seri Duyurularina Dikkat

Sıfır ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli öğrendiniz ancak 2. el ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenler çok daha önemli çünkü kullanılmış bir ürün ile karşı karşıyasınız. Öncelikle, yeni seri ekran kartları çıktıkça eskilerinin fiyatının düştüğü çok bariz bir gerçek. Bu yüzden, yeni seri ekran kartları duyurulmak üzereyse, ikinci el ekran kartları hızlıca ve ucuza elden çıkarılacağı için biraz beklemenizi tavsiye ediyoruz.

2- Madencilik Kartlarına Dikkat

MAdencilik Karti

Şu anda 2. el ekran kartı pazarına giren kullanılmış ekran kartlarının çoğu kripto madenciliği için kullanılıyordu. Kripto para karlılığında yaşanan son düşüşle birlikte, bunların satışa sunulmasında büyük bir artış oldu. Bazıları satıcı tarafından açıklanacaktır ancak çoğunun bunu açıklamadığını da biliyoruz. Satıcı madencilik için kullanılmış bir ekran kartı sattığını kullanıldığını söylerlerse, onlara sistemin ne tür bir ortamda olduğunu sorun.

Her zaman sıcak mıydı? İyi havalandırma, hava akışı ve toz kontrolü var mıydı? Dikkatlice ele alındı mı? Hangi voltaj ve saat hızı ayarlamalarını yaptılar? Cevaplar size iyi bir rehberlik sağlayacaktır. Kullanılmış bir madencilik ekran kartı almak konusunda endişeniz varsa, nispeten az kullanılmış 2. el ekran kartlarına yönelmeniz gerek.

3- GDDR6X Bellek Kontrolü Yapın

GDDR6X

Yukarıda, 2. el ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenlerin en önemlisini size açıkladık ancak biraz daha fazla dikkat etmeniz gereken bazı çok önemli teknik ayrıntılar da mevcut. Bazı üst düzey Nvidia RTX 30 serisi ekran kartları, sıcak ve güçlü GDDR6X VRAM kullanıyor. VRAM sorunlarından habersiz olan deneyimsiz bir kripto madencisi, RTX 3090’ını durmaksızın çalıştırmış olabilir. Bu yüzden 2. el üst düzey ekran kartı alırken, mutlaka stres testi isteyin.

4- Stres Testi Çok Önemli

4 Stres Testi Cok Onemli

2. el ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun bir cevabı da satıcı diyebilirim. Dost canlısı bir satıcınız varsa, performansı doğrulamak için onlardan 3DMark puanları isteyebilir veya hatta Heaven Benchmark’ta ekran kartını bir süre çalıştırmalarını isteyebilirsiniz. Bu size ekran kartının kararlı olup olmadığını ve en azından teknik özelliklerine göre performans gösterip göstermediğini söyleyecektir.

5- Kartın Dış Yıpranmasını Kontrol Edin

5 Kartin Dis Yipranmasini Kontrol Edin

Gözlerinize güvenin. Kullanılmış ekran kartının dışında bir şey bozuk veya hasarlı mı görünüyor? Almayın. Ucu eksik olan GPU fan kanadı yeterince masum görünebilir ancak dönerken salınımın çok fazla titreşim ve soğutma sorunu yaratması muhtemeldir. Bu yüzden, dışı hasarlı ekran kartlarından uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Bu maddemizle birlikte ‘ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli’ sorunuza tamamen yanıt verdiğimizi düşünüyoruz. Hepinize sorunsuz bir alışveriş diliyoruz!

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.