Electronic Arts’ın uzun yıllardır devam ve geçtiğimiz sene itibarıyla yeni markasıyla yoluna devam popüler futbol simülasyonu serisi EA Sports FC (eski adıyla FIFA), Ultimate Team modunda satılan paketler sebebiyle kumar tartışmalarına sahne oluyordu. Hem gerçek parayla satın alınan coin hem de oyun için ilerlemeyle kazanılan jetonlar aracılığıyla satın alınabilen bu paketlerin içerisinde ne olduğu tam olarak bilinmiyor.
EA son yıllarda paketlerin içinden çıkabilecek öğeler hakkında daha fazla şeffaf olsa da, mikro işlem yaklaşımıyla tartışılmaya devam ediyor. Şirket şimdi, Avusturya’da ganimet kutularının kumar olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağına ilişkin önemli bir davayı kazandı. Viyana Yüksek Bölge Mahkemesi, FIFA 23‘teki Ultimate Team paketlerinin kumar olmadığı sonucuna vardı.
Ultimate Team’de Satılan Paketler Kumar Sayılmadı
Kararda, davacı olan oyuncunun FIFA Ultimate Team paketlerini kar elde etmek amacıyla değil, yalnızca oyunda kullanmak için satın aldığı belirtildi. Avusturya Şans Oyunları Kanunu’nu değerlendiren mahkeme, bu davada ekonomik risk bulunmadığı için şans oyunu sayılamayacağına hükmetti. Ayrıca FIFA Ultimate Team paketlerinin bir şans oyunu değil, beceri oyunu olan oyunun kendisinden ayrı olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.
EA’in emsal olduğuna inandığı bu karar, Avusturya’da konuyla ilgili karar veren en büyük mahkeme oldu. İncelenecek diğer davalarla birlikte Viyana Yüksek Bölge Mahkemesi, Yüksek Mahkeme’ye temyiz başvurusunda bulunulmasına izin veriyor. Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan EA, şu ifadelere yer verdi:
“Bu, Viyana Yüksek Bölge Mahkemesi’nin verdiği yön belirleyici bir karardır ve geçtiğimiz aylarda diğer Avusturya mahkemelerinin verdiği benzer ilk derece kararlarını takip etmektedir. Oyunlarımızı seçim, adalet, değer ve eğlence sunmak üzere tasarlıyoruz ve mahkemenin FUT paketlerinin kumar olmadığı ve oyuncuların bunları genellikle kar elde etmek için değil, sadece oyunun bir parçası olarak edindiği yönündeki tespitlerinden memnuniyet duyuyoruz. EA, doğru yapıldığında isteğe bağlı oyun içi satın alımların, oyunculara bir oyunla nasıl etkileşim kurmak istedikleri konusunda seçenek sunmada önemli bir rol oynadığına inanmaya devam ediyor. Bu karar, harcamanın her zaman isteğe bağlı olduğunu ve çoğu oyuncunun hiç harcama yapmamayı tercih ettiğini haklı olarak kabul etmektedir”