Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Doların Artışının Teknolojik Ürünlere Yansıması, Sektörü Krize Sokabilir

Yakında üst düzey telefonlar o kadar pahalı olacak ki, firmalar satın alınamıyor diye satmamaya başlayacak.

Bildiğiniz üzere dolar yine uçtu gitti. Şahsen benim ömrümde gördüğüm en yüksek artışlardan biriydi bu artış. 3 TL’ lere çok dediğimiz, 2.90, 2.80′ e inse de, rahat rahat alışveriş yapsak dediğimiz günlerdeyken dolar birden 3.30 hatta 3.40′ lara fırladı. 
Tabi bu durum oluştuktan sonra, ilk başta etkisini hissedemedik ama, yavaş yavaş etkisini göstermeye de başlıyor yeni kur düzeni.
Her zaman ki gibi teknoloji, ülkemize yurt dışından geldiği için en çok zarar gören ürünlerin başında geliyor.  Şu anda bile bizim gözümüze batan ürünlerde, büyük bir artış göze çarpıyor. Çoğu firma kırmızı alarma geçmiş durumda. Kampanyaların çoğu iptal edilip, reklam gelirleri kısılarak bu ilk dalgayı atlatmaya çalışan firmalar, çok yakın bir zamanda, stokları tükenince mecburen zam yapmak zorunda kalacaklar.  Şu anda bile el yakan ekran kartları, işlemciler, telefonlar, çok daha fazla olacak. Örneğin bundan 1 ay önce aldığım ve 2035 TL ödediğim MSI GTX 1070 ekran kartının fiyatının bir kaç gün içinde +300 – 400 TL zam almasını bekliyoruz. Yeni aynı ürün bundan birkaç gün sonra en iyi ihtimalle 2350 TL olacaktır. Tabi bu fiyat bile olursa sevinmemiz gerekiyor.  Doların yükselmesi, yılbaşına hazırlana kişileri de derinden etkileyecek. 
birimler
 
Daha da açık konuşmam gerekirse dostlarım, durum çok yakın bir zamanda çok ama çok daha bir kötü senaryoya dönüşecek. Bu kaçınılamaz bir durum ve size en büyük önerim, eğer teknolojik bir ürün, bir bilgisayar, bir ekran kartı alma planlarınız varsa, elinizi çok hızlı tutsanız iyi olur. Teknoloji mağazaları stoklarını bitirmeden de fiyatlarını yükseltebilirler. Açıkçası en büyük ümidim Doların, çok yakın bir zamanda eski seyrine gelmesinden yana.
 
Media Markt İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, kendilerinin stokla çalıştıklarını ve bu stoğun yılbaşına kadar bitmesini ve yılbaşına kadar bu uğurda zam gelmesini beklemediklerini belirtti. Ancak yine de yeni ürünler geldiğinde bu ürünlerin fiyatında güncelleme yapılacaktır. Ayrıca, Vatan Bilgisayar gibi zaten direk dolar üzerinden satış gerçekleştiren firmaların nasıl bir tavır alacağı henüz bilinmiyor.
 
Aslında bu artışa bir dur diyebilmek için Ziraat Bankası piyasaya 700 milyon dolarlık likidite* sundu. Ancak gidişatı birazcık yavaşlatsa da hala tamamiyle durdurabilmiş değil. İlerleyen günlerde neler olacak hep beraber göreceğiz.
dolar
 
Likidite: Elden kolayca çıkabilecek olan malların değeridir. Yani satın alınması gerektiğinde, muhakkak alacak kişinin olduğu ürünlere likidite denir.
 
 
 

 

 

 

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.