Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Curiosity Mars Keşif Aracı Yeni Bir Bölgeyi Taramaya Başlıyor

Nasa Curiosity yeni bir yolculuğa çıkıyor

Nasa’nın 2012 yılında Mars yüzeyine indirdiği Curiosity Keşif aracı, yeni bir bölge üzerinde araştırmalarına devam ediyor. Yaz ayları boyunca yaklaşık olarak 1.6 kilometrekare’lik bir alanı taramaya başlayacak olan keşif aracı; yaz aylarının bitimine doğru bu bölgedeki çalışmalarını tamamlayarak Martian Dağı bölgesinin yüksek bölgelerine geçiş yaparak antik mikrobiyata yaşamlarını araştırmaya başlayacak.

Mars Curiosity

Devasa Gale Kraterinin bir bölümü olan bu yeni alanda, Mars gölleri ve akarsuları katmanlarının nasıl yok olduğu konusunda hassas çalışmalar detaylandırılacak. Değişen arazi koşullarına bağlı olarak Curiosity’nin hızı 25 ila 100 kilometre saat olarak değişiklik gösterecek ve planlanan rotalarda aksaklıklar olması durumunda aracın sahip olduğu otomatik yön bulma yetenekleri sayesinde çalışmalar devam edecek.

Nasa’nın resmi açıklamalarında keşif aracının baş sürücüsü Matt Gildner; “- Curiosity tamamen bir insan tarafından yönlendirilmeden hareket edemez. Ancak büyük kayalar ve riskli arazilerden kaçınmak için basit kararlar alma yeteneğine sahip” dedi.

Nasa Curiosity

2019 yılından bu yana araştırılmasına devam edilen bölgeden sonra; “sülfat içeren bölüm” olarak adlandırılan yerde, antik zamanlardan kalan eski katmanların araştırılması ile birlikte Mars’ın daha önceleri nasıl bir yapıya sahip olduğu ve bu yapının günümüzde nasıl bu hale geldiği sorularına daha net yanıtlar verilebilmesi umut ediliyor. Sorulara yanıt verilmesi açısından ciddi bir öneme sahip olan Gale Krateri, Mars yüzeyindeki en büyük kraterlerden biri ve 154 kilometrekare genişliğe sahip. Daha önceleri bu alanda su bulunduğu düşünüldüğünde, bir zamanlar bu alanın okyanus olabileceği tahmin ediliyor ve suların yok oluşu sırasında geride kalan bilmeceleri tamamlamak için ayrı bir önem arz ediyor.

2011 Kasım ayında fırlatılan Curiosity Keşif aracı, 2012 Ağustos ayında Mars yüzeyine indirilmişti. İlk olarak 2 yıllık bir görev olarak planlanan Mars görevi; 2013 yılında süresiz olarak uzatılmıştı.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.