Bilgisayarınız uzun süreli kullanım sonucu aniden kendisini kapatabilir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununu ve çözümlerini ele aldık.
Bilgisayar aniden kapanıyor ise her şeyden önce bunun nedenini tespit etmelisiniz ve ona göre bir çözüm uygulamalısınız. Sizlere bu sorunun nedenlerini ve çözümlerini adım adım anlattık.
Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor Sorunu Nedenleri:
- Aşırı Isınma
- Donanım Sorunları
- Kötü Amaçlı Yazılım
- Batarya Sorunları
- Aşırı Gerilim Koruyucu Arızası
- Yetersiz Şarj Voltajı
- Tehlikeli Uyku Modu
- Hızlı Başlangıç Dezavantajları
- Güncel Olmayan BIOS
- Yazılım Hataları
- Sorunlu İşletim Sistemi
Aşırı Isınma

Bilgisayarınız uyarı vermeden kapanıyorsa, sıcaklık ile ilgili ciddi bir sorununuz olabilir. Başlangıç olarak bilgisayarınızın aşırı ısınmaması adına, bilgisayarınızı daima serin tutun. Bu kuralı her ihmal ettiğinizde, bilgisayarınızı zor bir duruma sokarsınız. Eğer aşırı ısınma sorunu yaşarsanız, anakartınız makinenizi kurtarmak için her şeyi kapatacak. Bilgisayarınızı serin tutmak adına:
- Bilgisayarınızı sıcak bölgelerden uzak tutun;
- Bilgisayarınızın etrafında hava dolaşmasını sağlayın;
- Bilgisayarınızı asla duvara yakın yerleştirmeyin;
- Bilgisayarınızı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın;
- Bilgisayarınızı nemli koşullarda kullanmayın;
- Laptop kullanıcısıysanız mutlaka soğutucu altlık kullanın;
- Bilgisayarınız endişe verici derecede sıcak görünüyorsa termal macunu değiştirin.
Ekran kartı fanlarınız, kasa fanlarınız veya işlemci fanlarınız arızalanırsa aşırı ısınma sorunu ortaya çıkması kaçınılmaz. Herhangi birinin oynayıp oynamadığını öğrenmek için onları yakından inceleyin. Fanlarınızdan bir cızırtı veya garip bir ses geliyorsa onu sağlamlaştırın, ses devam ediyorsa yenisi ile değiştirin. Eğer fanlarınız çok tozlu ise mutlaka temizleyin.
Toz demişken, aşırı ısınmanın en büyük kaynaklarından bir tanesi toz. Bilgisayar kasanızı mutlaka temiz tutun.
Bunun yanı sıra bilgisayarınıza hız aşırtması yapıldıysa, bileşenleri artan güç taleplerini karşılayamayabilir. Hız aşırtmanın ateşle oynamak olduğunu unutmayın. Bu nedenle hız aşırtma yardımcı programlarınızı devre dışı bırakmanızı öneririz.
Donanım Sorunları

Donanımızda bir arıza varsa bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu ortaya çıkacak. Sorunlu aygıtı belirlemek için Aygıt Yöneticisi‘ni kullanmayı deneyin. Bu Windows yardımcı programı, hata kodları oluşturacak ve aygıt sorunlarını gidermenize yardımcı olacak.
Windows 10’da Aygıt Yöneticisi’ne gitmek için: Win + X tuşlarını kullanabilirsiniz. Burada bulunan isimlerin yanında sarı bir ünlem var ise bir sorun var demek.
Bunun yanı sıra sabit disk sürücünüzü mutlaka kontrol edin. Yerel Disk -> Özellikler -> Araçlar -> Hata Denetimi -> Sürücüyü Tara -> Komut İstemi (Yönetici) -> CHKDSK /f /r yazın -> Enter ->Y yazın -> Enter ; bu adımları takip edin. Daha sonra işlem bitiminin ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Donanımızın diğer parçalarını kontrol edin, bir sorun olmadığını düşünüyorsanız diğer adıma geçelim.
Kötü Amaçlı Yazılım Sorunu

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor diyorsanız sorun kötü amaçlı yazımlar olabilir. Microsoft Windows Defender, istenmeyen konukları bilgisayarınızdan uzaklaştırabilen yerleşik bir güvenlik çözümü: Ayarlar -> Güncelleme ve Güvenlik -> Windows Defender -> Windows Defender’ı Aç -> Tam şeklinde ayarlarınızı güncelleyin.
Bunun yanı sıra bu Windows güvenlik sistemi biraz zayıf. Ana güvenlik çözümünüzü kullanarak derin bir sistem taraması yapın. Virüsten koruma yazılımınızın en son sürümünün yüklü olduğundan emin olun.
Yukarıda verdiğimiz çözüm için Kaspersky gibi başarılı programları kullanabilirsiniz. Ayrıca Anti-Malware Tool gibi programlar ile kombine ederek çok daha kesin bir çözüme ulaşabilirsiniz.
Batarya Sorunlarını

Laptop kendi kendine kapanıyor mu? Zamanla, dizüstü bilgisayar kullanıcıları batarya sorunlarıyla karşılaşma eğiliminde olur ve bunun önüne geçemeyiz. Bu nedenle, dizüstü bilgisayarınız fazla tahmin edilemez hale geldiyse ve izniniz olmadan kapanmaya devam ederse, bu tür yanlış davranışların sorumlusunun bataryanız olma ihtimali yüksek.
Eski bataryanızı yenisiyle değiştirmeyi düşünün. Yeni bataryanızın dizüstü bilgisayarınızın gereksinimlerine uygun olduğundan emin olun.
Aşırı Gerilim Koruyucu Arızası

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor mu diyorsunuz? Peki, aşırı gerilim koruyucu veya Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) kullanıyor musunuz? Cevabınız evet ise, söz konusu aygıtın kötülüğün kaynağı olmadığından emin olun: Bilgisayarınızı doğrudan elektrik prizine takın ve düzgün çalışıp çalışmadığına bakın. Sorun çözülmüş görünüyorsa, aşırı gerilim koruyucunuz veya UPS cihazınız ya aşırı yüklenmiştir ya da sadece arızalıdır.
Yetersiz Şarj Voltajı

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu yaşıyorsanız kaynak açısından yoğun programlar veya uygulamalar kullanıyorsanız, daha yüksek voltaj kapasitesine sahip bir şarj cihazına ihtiyacınız olma olasılığı yüksek. Örneğin, şarj cihazınız 90 watt veya daha az ise bu yeterli olmayabilir, sonuç olarak bilgisayarınız sürekli olarak kendini kapatmaya devam edecek.
Aşırı kullanılan bilgisayarlar için tercih edilen şarj voltajı 100w ile 240w arasında olmalı.
Tehlikeli Uyku Modu

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor diyenlerin en çok gözden kaçırdığı konulardan bir tanesi Uyku Modu. Düzgün çalışıyorsa harika bir seçenek: enerjiyi korur ve uyuyan bilgisayarınızı birkaç saniye içinde uyandırmanıza olanak tanır ancak Uyku Modu, Windows 10’da tehlikeli hale gelebilir ve beklenen uyku yerine rastgele kapanmalara neden olabilir.
Sorunu çözmek için Uyku Modunu devre dışı bırakmayı deneyin: Başlat -> Ayarlar -> Sistem -> Güç ve Uyku -> Ekran ve Uyku -> Hiçbir Zaman’ı seçin.
Hızlı Başlangıç Dezavantajları

Hızlı Başlangıç seçeneği, bilgisayarınızın daha hızlı açılmasına yardımcı olur. Ne yazık ki, Hızlı Başlangıç kendiliğinden kapanmalara neden olabilir.
Hızlı Başlangıç’ı devre dışı bırakın ve PC’nizin tepkisini kontrol edin:
- Başlat -> Güç Seçenekleri -> Güç düğmelerinin ne yapacağını seçin -> Şu anda kullanılamayan ayarları değiştirin.
- Kapatma ayarları -> Hızlı başlatmayı aç (önerilir) -> Tamam seçeneğinin işaretini kaldırın.
Güncel Olmayan BIOS Sorunu

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu devam ediyorsa, BIOS’unuzu güncellemeyi düşünün. Bu prosedür dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmeli, aksi takdirde bilgisayarınıza geri dönülemez şekilde zarar verebilirsiniz. Bu nedenle, uzmanlığınızdan emin değilseniz, profesyonel yardım almanızı öneririz.
BIOS’unuzu güncellemek için art arda 5 adım:
- Satıcınızın web sitesine girin -> Güncellenmiş BIOS’u indirin -> Sıkıştırılmış dosyayı biçimlendirilmiş flash sürücünüzün kök dizinine yerleştirin.
- Bilgisayarınızı önyükleyin -> Önyüklemede Sil’e basın -> BIOS -> M-Flash.
- BIOS ve ME’yi güncellemek için bir dosya seçin -> Flash sürücünüzü seçin.
- Sistemin yeniden başlatılmasını bekleyin ve BIOS’unuzu güncellemeye başlayın.
- Güncelleme işleminin bitmesini bekleyin.
Yazılım Sorunları

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor diyorsanız yazılım sorunlarının başınıza bela olma ihtimali mevcut. Buna sebep olabilecek şeyleri aşağıya yazdık:
- Bozuk veya eksik sistem dosyaları;
- Optimum olmayan sistem ayarları;
- Hatalı uygulamalar;
- Önemsiz dosyalar;
- Windows kayıt defteri sorunları.
Sistem Dosyası Denetleyicisi aracı ile eksik veya bozuk sistem dosyalarınızı onarabilirsiniz:
- Başlat -> Komut İstemi Girin -> Komut İstemi’ne sağ tıklayın -> Yönetici olarak çalıştır’ı seçin
- DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth girin -> sfc /scannow girin
- Sistem taramasının bitmesini bekleyin -> Bilgisayarınızı yeniden başlatın
Ayrıca, Windows 10’daki uygulamalarla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, Windows Mağazası Uygulamaları Sorun Giderici’yi çalıştırmayı deneyin. Uygulama sorunlarını düzeltmek, sürekli kapanmaları durdurabilir.
Sorunlu İşletim Sistemi

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu hala devam ediyorsa ve bu nedenle, hiçbir şey bu “kapanma kabusuna” bir son veremeyecek gibi görünüyorsa, işletim sisteminizin iyi olmadığını kabul edebilirsiniz. Windows 10’u yükledikten sonra bazı şeyler ters gitmiş gibi. İşte göz önünde bulundurmanız gereken bazı sorun giderme fikirleri:
Sistem geri yükleme yapmayı deneyin:
- Başlat (sağ tıklayın) -> Denetim Masası -> Sistem ve Güvenlik
- Dosya Geçmişi -> Kurtarma -> Sistem Geri Yüklemeyi Aç -> İleri
- Tercih edilen geri yükleme noktasını seçin ve İleri’ye tıklayın -> Tercih edilen geri yükleme noktasını Bitir’e tıklayarak onaylayın -> uyarı kutusunda Evet’e tıklayın.
Sorununuz çözülmedi mi? Bilgisayarınız ile yeni bir sayfa açmayı deneyin. Rastgele kapanmaya devam ederse, işletim sisteminizi yeniden yüklemeyi düşünün. Ne yazık ki, bu kişisel verilerinizi silecek. Bu nedenle, tüm önemli dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun.
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun tüm çözümlerini sizlere aktardık. Bu konuyla ilgili sizin herhangi bir fikriniz veya sorunuz var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz!
1 Yorum
HDD yi söktüm ,1 dk açık kalıp kapanıyor. Şarj aleti maddesini ilk kez duydum ,onu deniycem