Rusya‘nın 1976’dan beri Ay’a ilk iniş girişimi hayal kırıklığıyla sonuçlandı. 10 Ağustos’ta fırlatılmasından on gün sonra, ülkenin devlet uzay ajansı Roskosmos, Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkıp Ay’a çarptığını doğruladı. Roscosmos yaptığı açıklamada, “Aygıt öngörülemeyen bir yörüngeye girdi ve Ay’ın yüzeyiyle çarpışması sonucu varlığı sona erdi.” ifadelerini kullandı. Kuruluş, kaza haberlerini paylaşmadan önce olayı ilk başta bunu “anormal bir durum” olarak bildirdi.
Luna-25, su buzu bulmak için Ay’ın güney kutbuna gidiyordu ve orada nasıl ortaya çıktığını ve Dünya’da görünen suyla bir bağlantı olup olmadığını analiz etmek için bir yıl harcayacaktı. Ayrıca sürüş teknolojisini test etmek ve regoliti (ay taşını örten toprak) inceleyecekti. Plan, 21 Ağustos’ta iniş yapmadan önce ayın yörüngesinde beş gün kalmasıydı.
Rusya’nın Ay Görevi Başarısız Oldu

Luna-25, Ay’ın güney kutbunun yakınındaki Zeeman kraterinden biri de dahil olmak üzere çarpışmadan önce bir dizi görüntü aldı. Görev başarılı olsaydı, Luna-25 güney kutbuna inen ilk gemi olacaktı; bu unvan için artık Hindistan çok daha avantajlı hale geldi. Rusya, uzay aracı 14 Temmuz’da fırlatılan ve 23 Ağustos’ta Ay’a inmesi beklenen Hindistan’ı yenmek için yarışıyordu.
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler kendi ay görevleri için hazırlanıyor. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri, 2024’te Ay’ın yörüngesine insanları yerleştirmeyi ve 2025’te Ay’a iniş yapmayı planlıyor. Çin, Japonya, Meksika, Kanada ve İsrail, Ay’a ulaşmak için aktif planları olan diğer ülkeler arasında yer alıyor.