Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Az Bilinen Ama Çok Kullanılan Terimler

Oyunlarda kullanılan terimler hakkında azıcık bilgilenelim

Bir çok oyuncu oyunlardaki terimleri az çok bilir. Bazende bunların dışında çoğu zaman Türkçe karşılığının anlamsız olduğu terimler ile de karşılaşıyoruz. Bu terimler genelde oyun içi kullanılan terimlerin dışında oyun hakkında bilgi verirken kullanılır. Bu terimler aslında oyunları daha yakından tanımamız ve içeriği hakkında az biraz bilgi edinmemiz açısından önem taşıyor. Kısaca bu terimlere bir bakalım:

Hack&Slash 

Hack and slash, RPG (rol yapma oyunu) oyunlarda hikayeden ziyade daha çok aksiyona önem verilmiş helidir. Oyun içi diyaloglara sadece görevlerde yazı olarak karşılaşılır ve sinematik videolara çok nadir rastlanır. Haritada bulunan canavarları da ayırt etmeden katlettiğimiz Hack&Slash türündeki oyunlarda amaç bir nevi “önüne geleni zıbart” mantığı taşır.

Indie

Indie oyunlar bağımsız firmalar tarafından yapılmış bağımsız oyunlardır. Yani EA, Activison ve benzeri firmaların yayıncılığını yapmadığı tamamen bağımsız bir şekilde piyasaya çıkan oyunlardır. Bu tür oyunlar genelde Steam tarzı oyun platformlarında dijital olarak satılırlar. Ama bu tür oyunların güzel bir özelliği vardır ki; Oyun bağımsız olduğundan “yok şu firma aldı oyunu mahvetti, bu firma aldı oyunu batırdı” derdi bu tür oyunlarda çok nadir yaşanır.

MMO

Çoğu oyuncu MMO ile Multiplayer’ı karıştırır. Multiplayer, belirli sayıda oyuncu ile oynanan oyunların almış olduğu isimdir. Fakat MMO, yani “Massively Multiplayer Online” Türkçe karşılığı olan “Devasa Çoklu Oyuncu” anlamını tamamen karşılayan bir terimdir. MMO oyunlarda oyuncu sayısı çok fazladır ve bu nedenle genelde büyük haritalar kullanılır. Günümüzde çoğu RPG yani rol yapma oyunu MMO özelliği taşımakta.

Science Fiction

Sci-Fi kısaltması ile karşımıza çıkan Science Fiction, oyunun dünyasının nasıl olduğunu bize genel olarak özetleyen bir terimdir. Oyun dünyasında yaratıklardan tutun silahlara kadar çoğu unsur teknolojik gibi görünüyorsa, yeteneklerimiz lazerli- gauslu yeteneklerden oluşuyorsa ve etraf ilim-irfan kokuyorsa oyun Sci-Fci türünde bir dünyaya sahip demektir. Bunun yanında çoğu zaman bilimkurgu oyunlarında da kullanılan bir terimdir.

Post-Apocalyptic

PoAc kısaltması ile karşımıza çıkan ve yarı kıyamet anlamına gelen bu terim, genel olarak hayatta kalma oyunlarında, zombilerin ya da cehennem mahluklarının cirit attığı oyunlarda kullanılır. Oyunda kıyamet kopmuş olsa da insanlık sona ermemiş ve hayatta kalma çabaları devam etmektedir. PoAc türü oyunlar genelde korku unsuru içerir.

F2P, P2P ve P2PPM

F2P : Free to Play, yani ücretsiz oyun anlamına gelir.

P2P : Pay to Play, Oyunun ücretli olduğu ve satın almanız gerektiği anlamına gelir.

P2PPM : Pay to Play Per Month, yani oyunu oynamanız için her ay para yatırmanız gerektiği anlamına gelir.

Item Mall

Oyun içi alışveriş anlamında kullanılan Item Mall, genelde ücretsiz oyunlarda oyunun kendini kalkındırabilmesi için koyulan bir markettir. Genel anlamda buradan gerçek para ile alınan nesneler, sizi oyunda bir adım daha ileri götürebilecek niteliktedir.

Pre-Order

Oyunu daha çıkmadan kapalı beta sürecinde ya da henüz raflarda yerini almadan daha önce satın almak için kullanılan terimdir. Kısacası oyun gelişme aşamasında iken oyun ücretsiz olsa bile, bu süreçte yer almak için verdiğimiz paradır. Erken erişim muhabbeti tam bu anlama gelir. Parayı verirsiniz ve oyuna herkesten daha önce erişirsiniz. Genelde oyunları test eden veya oyunları inceleyen editörler tarafından tercih edilir ya da oyunun manyağı olanlar oyunu pre-order olarak alır.

“O değilde şunu unutmayın : Paralı oyun değil (oyunun parası bol heralde), ücretli oyun”

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.