Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

ARK: Survival Evolved İnceleme

ARK: Survival Evolved, Studio Wildcard tarafından geliştirilen şu anda Steam’ de Açık Beta’ da olan MMO Survival tarzında bir oyundur. Bu yazımızda ARK: Survival Evolved’ ı inceleyeceğiz.

Oyun hakkında ki detaya girmeden önce belirtmem gerekiyor ki, oyuna 2000 saatten fazla zaman harcayan birisi olarak az çok şey biliyoruz. 🙂 O yüzden bu yazımda oyun hakkında ki ufak tüyoları da vermeyi planlıyorum. Oyuna yeni başlayacak bir kişinin bu inceleme yazısını okuduktan sonra, nispeten oyunda ne yapması gerektiğini bilecektir.

Toplamda 3 Harita

Oyunumuzda, DLC haricinde 2 harita bulunuyor. Birisi oyun ilk çıktığında çıkan harita The Island, diğeri ise The Center’ dır. Ayrıca, DLC ile yeni bir çöle benzer Schorced haritası da eklendi. Ancak, ben bu haritayı almama rağmen beğenmediğim için  The Island’ da oynamaya devam ettim. Öncelikle hangi haritada oynamaya karar vermeniz gerekiyor.

ARK: Survival Evolved, PvP ve PvE desteğini sunuyor. Buna göre sunucular bulunuyor. İster, kendiniz gelişip evinizi geliştirin, isterse de, eşyalarınızı kuşanıp, başkalarının evine saldırmaya idin.

Sunucular Arasında Tercih Yap

Oyunda resmi veya resmi olmayan binlerce sunucu bulunuyor. Resmi sunucular genel olarak 1x eşya sunarlar. O yüzden, zorlanmayı sevmeyenler için resmi sunucular önerilmiyor. Ancak, resmi olmayan sunucular gibi her an kapatılma riski taşımazlar. O yüzden de oyuncuların tercih ettiği sunucuların başında gelir. Resmi olmayan sunucularda ise mod desteği de bulunduğundan çok farklı oyun hissiyatı yaşayabilirsiniz. 10X eşya düşürme, evcilleştirme hızı, 20x, 50x, hatta 100x olan sunucular bulunuyor. Bu sunucularda, yine aynı şekilde birçok mod desteği bulunabilir. Bu içeriklere, sunucuların sahibi adminler karar verebilir. İsterseniz siz de sunucu kiralayarak, kendi sunucunuzu açabilirsiniz.

O kadar büyük ve devasa bir oyun ki, elbette bazı şeyleri unutabilirim. Bu haberin altında merak ettiklerinizi mesaj olarak yazarsanız kesinlikle yardımcı olmaya çalışacağım.

ARK: Survival Evolved’ ın hikayesi sanırsam, gelecekten geliyoruz. Oyuna ilk başladığınız da sadece bir iç çamaşırı ile rastgele bir bölgede doğuyoruz. Sol elimizde teknolojik bir alet var. Bu aletten bütün öğrenmelerimizi, envanterimizi, kabile(tribe) bilgilerimizi kontrol ediyoruz.

İlk girdiğinizde Ev yapıp Yatağınızı Koyun

İlk doğduğumuzda yapacağımız ilk şey, başımızı bir yere sokmak için ev yapmak olsun. Evi tamamlamadan, zemini yerleştirdikten sonra hızlıca bir yatak yapmak, olası hayvan saldırılarında güvenli bir yerde yatağınızda doğmanızı sağlar. Eğer yatağınız olmazsa, Kuzey 1, Doğu 2 gibi bir kaç bölgeden birini seçip, o yerlerin belirli alanlarında rastgele doğmanızı sağlıyor. O yüzden, ilk oyuna girdiğinizde içinde yatağı olan bir ev yapmanızı öneriyorum. Evi yaptıktan sonra, hayvan eğitmeye başlayabilirsiniz.

Dinozor Eğitme/Evcilleştirme(Tame)

Dinozor eğitimi oyunda ki en önemli şeylerden birisidir. Oyunda yer alan yüzün üzerinde ki dinozorun çok büyük bir kısmını eğitebiliyor, üzerine binebiliyoruz. Bu yüzden yapmamız gereken birçok şey var. Öncelikle seviye atladıkça karşımıza çıkacak Engram puanlarımızı dikkatli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Özellikle resmi sunucularda hayat çok zor. Engram puanları ile eğitmek istediğiniz hayvanın eğerini açabilir, hayvan eğitildikten sonra, hayvanın eğerini yaparak ona binebilirsiniz.

Parasaour İle Başlayın

Oyun size ilk başta Parasour’ u öneriyor. Parasaur’ u eğitip, onu binek olarak kullanabilirsiniz. Binekler çok önemlidir. Oyunun ilerleyen safhasında, elinize balta ve kazmayı almayacaksınız bile. Bir dinozoru evcilleştirmek için birden fazla seçenek vardır. Daha doğrusu hayvandan hayvana değişiyor. Örneğin, dinozorların %80′ i diyebileceğimiz hayvanlar, bayıltılarak tame(evcilleştirme) ediliyor. Bayıltmak için, yumruk atabilir, sapanla taş atabilir, Bayıltıcı okla bayıltabilir, ya da Bayıltıcı dart kullanabilirsiniz.

Evcilleştirirken, Hayvana Az Hasar Verin

Dinozor evcilleştirirken hayvan ne kadar az hasar alırsa o kadar iyidir. Örneğin, yumrukla bir Parasaour’ u bayıltmak için 150 yumruk atmak gerekebilir.(Fuzili konuşuyorum burada. Hiç denemedim.) Aynı Parasaour’ u bayıltmak için 4 – 5 bayıltıcı ok yeterli olur. Bayıltmak, işin kolay kısmı. Hadi, hayvanı bayılttık diyelim. Burada devreye hayvanı besleme giriyor. Hayvan beslemek için öncelikle hayvanın etçil mi otçul mu olduğunu anlamanız gerekiyor. Bunun farkına varmanın çok da zor olduğunu sanmıyorum. Tiplerinden belli zaten. Mesela T-Rex’ e ot vermeyin. 🙂 Meyve verirken de her meyve verilmez. Verilir aslında da Mejo varsa onu verin. Her meyvenin özellikle bulunuyor. Örneğin evcilleştirme olurken, Mejo Meyvesi vermeniz, hayvanın daha yüksek levelde ve daha hızlı evcilleşmesini sağlar. Çünkü, dediğimiz gibi evcilleştirmeyi kolay bir şey sanmayın.

Fırsatını Bulduğunuzda Kibble ile Evcilleştirme Düzenine Geçin

Bir de yapacağınız ilk hayvanlarda elinizde Kibble(Mama) olmayacağı için çok daha uzun sürecek. Trex’ in başında vardiyalı durduğumuz zamanları biliyorum. 24 saat evcilleşmesini bekledim. Yani oyunlarda sabrım yok diyorsanız, resmi olmayan, süresi ile oynanmış sunucular sizin için daha uygun olacaktır. Bir de bunun 24. saatte kalkacak hayvanın 23. saatte saldırıya uğrayıp ölmesi gibi durumlarının da mevcut olacağını söyleyelim. Ayrıca, hayvan ne kadar uzun süre evcilleştirme sürecinde durursa, ne kadar çok zarar alırsa, evcilleştirme kalitesi o kadar düşer. Bunu şöyle açıklayabilirim. Örneğin, 120 level bir raptor yatırdınız. Üzerine normal et koydunuz. Bu et, Kibble ile 170 level kalkacak dinozorun kalitesiz etle uzun süre baygın durduğu için 130 – 140 level kalkmasına sebep olur. Ayrıca bu konuda, dediğim gibi, en iyi kaliteyi elde etmek için dart gibi daha çok baygınlık daha az hasar veren eşyalarla bayıltmanız işinize yarayacaktır. Bayılttıktan sonra yanlışlıkla hayvana yumruk atmak da hayvanın evcilleştirme kalitesini düşürecektir. Etçil hayvanlara pişmiş et vermeyin normal ete göre yarı yarıya daha uzun sürer. Yani normal etle 1 saatte biten evcilleştirme pişmiş etle 2 saat sürer. Bu listeyi şöyle açıklayabilirim.

Etçil Hayvanlar

Pişmiş et: 1/2x

Normal et: 1x

Lezzetli Et(Prime): 3x

Mama(Kibble): 5x

Otçul hayvanlarda, ise;

Sebzeler: 1/2x

Mejo Meyvesi: 1x

Mama(Kibble): 5x

Baygınlık

Evcilleştirmede önemli olan başka bir önemli nokta tabiki de baygınlıktır. Hayvanın Torporu sürekli yüksek olmalıdır. Yani, evet bayılttık ama, bayıldıktan sonra da kendine gelmemesi gerekiyor. Bunun için, Narko meyvesi veya direk, Narco meyvesi ile hazırlanmış Narkotik gereklidir. Hayvan baygınken de vurabilirsiniz ancak, kalitesi düşecek ve canı azalacaktır.

Elde Beslemeye Özen Gösterin

Bir de elde eğitilen hayvanlar bulunuyor. Bu hayvanlar, dinozordan ziyade günümüze yakın hayvanlar. Örneğin, goril, yunus, maymun gibi hayvanlar elle beslenmesi gerekiyor. Bunun için, hayvanın yiyeceği şeyi, eşyaları kullandığınız barınızın 0 bölgesine yani en sağda sonra ki bölüme koyup, arkalarından yaklaşıp, E’ ye basarak yedirip kaçmalısınız. Goril, sinirlenip vurabilir, maymun korkup kaçabilir. O yüzden bu şeylere dikkat etmek de fayda var.

Quetzal ve Ankylo Size Çağ Atlatır

Evcilleştirme başlangıcını az çok anladınız. Ancak, ileri düzeyde, Quetzal, Gigantasaurus gibi hayvanlar da yakalayacaksınız. Özellikle Quetzal, bir kuştur ve ağırlık taşımak için kullanılır. Bu yüzden de, oyunda metal çağına geçmek, metal evler, güçlü silahlarla korunan evler yapmak istiyorsanız, kesinlikle bir Quetzal ve Ankylo şarttır. Çünkü, Quetzalın platform ile üzerine veya ayaklarına alarak iki kişi metal toplayabilir.

Hızlıca metal toplayıp o metalleri yakarak Metal Külçe(Ignot)’ ye çevirebilirsiniz. Oyunda ki eşyalara girmek istemiyorum ama en önemli eşyalar. Hayvan eğitebilmek için Narkotik. Metal ev yapabilmek için Metal Ingot ve neredeyse önemli her şey için Çimento Harcı olarak gösterilebilir.

Çimento Harcı(Cementing Paste)

Çimento harcı ev yapmak için, silah yapmak için, genel olacak her şey için önemlidir. Kurbağa yardımı ile çimento harcı toplayabilirsiniz. Kuzgun(Beaver) kulübelerinden de toplayabileceğiniz çimento harcı en rahat kurbağa ile toplanır. Bir tane kurbağa evcilleştirip, evcilleştirdiğiniz kurbağa ile sinek, böcek gibi şeyleri öldürürseniz, Çimento Harcı kazanırsınız. Özellikle, sineklerin bulunduğu bir mağara var.  Swamp mağarası olarak geçen bu mağaraya, güçlü bir kurbağa ile girerseniz, çok hızlı bir şekilde çimento harcı toplayabilirsiniz. Yüzlerce, binlerce sinek var bu mağarada. Ancak, önerimiz bu mağaraya gidecekseniz tek gitmeyin. En az iki kaliteli kurbağa olsun. Ghille set isimli kıyafetler giyip, oksijen tankınızı takarak girin mağaraya. Ayrıca, buna rağmen, mağara zehirli olduğu için sürekli canınız düşecek. Bunun için de Tinto meyvesinden yapılan karışımı yapmanız gerekiyor. Bu sayede, canınız düştüğünde canınızı yükseltebileceksiniz.

İnciler

Oyunda, bir diğer önemli farm eşyası. İnciler. İnciler, denizin altında ve buzulda bulunuyorlar. Bu incilerle, Otomatik Turret, elektronik eşyalar gibi şeyleri yapmaya yarayan Elektronikler yaratılıyor.

Evinizi Savunmak İçin Turret Kullanın

Oyunda birçok silah var. Roket gibi şeyler var. Bir de evinizi savunmak için çok önemli bir şey olan otomatik turret var. Bu turretler, başka bir klandan gelen birisi geldiğinde, ona mermi sıkarak evinize yaklaşmasını önlemeye çalışan bir savunma eşyası. Bu turretler, evi yıkmak için sıkılan füzeleride havada vurabiliyor. Evinizi savunmak için otomatik turretler ve organic turretler çok büyük yardımı olacak iki yapı. Organic turretler bir bitki türü. Tıpkı otomatik turret gibi, kişi yaklaştığı zaman ona bir salgı fırlatıyor. Bu salgı, karşıdaki oyuncuya, oyunun hayvanına veya isteğe göre herhangi bir hayvana, ufak bir hasar veriyor. Ancak, ufak hasar vermesinin yanında vurulan kişi yavaşlıyor ve durma noktasına geliyor. Eğer, otomatik turretle, organik turretleri organize bir biçimde koyabilirseniz, beraber yok edici olabiliyorlar. Otomatik turret ve elektronik silahların mermiye ihtiyaç duyduğunu belirtelim. Bunun için de fazlasıyla baruta ihtiyacınız olacak.

Saldırmak İçin Füzeler, C4′ ler. Sen Nasıl İstersen

Yukarıda savunma eşyalarını açıkladım. Bir de saldırı için gerekli eşya var. Birçok silah çeşidi var öncelikle. Tüfekler, taramalı saldırı tüfekleri, keskin nişancı tüfekleri , arbeletler, oklar. Bir çok saldırı eşyası var. Ancak bir eve saldırmaya gidildiğinde en çok kullanılan şeyler, füze fırlatan roketlerdir. Ancak, evde çok fazla otomatik turret varsa, füzeler isabet etmeden yok edebilir. Bunun için, bir cengaver, kalkanını alıp evin altına gitmeye çalışabilir. Devasa otçullara, ya da kablumbağa gibi hayvanlar, mermileri bitirsin diye bilerek evin etrafına bırakılıp, kişi evin alt kısmına giderek, el bombası  atabilir, ya da C4 yapıştırabilir.

Oyunda bir de top var. Bu top da uzaktan atılabiliyor. Ancak burada şöyle bir durum var. Bu topun mermilerinin maliyeti füzelerden daha pahalıya denk geliyor. Üstelik füzelerden çok daha az vuruyor. Ancak, bu toplarda hiçbir otomatik turrete yakalanmıyor. Yani anlayacağınız, bu kadar sabrınız varsa, bu toplardan yaparak en güçlü eve bile saldırabilirsiniz. Bir eve saldırırken, odak noktanız, turretler değil, o turretlere elektrik veren jenaratör olmalı. Jeneratörü kapatabilirseniz, bütün turretler durur. O yüzden evinin savunmasına önem veren oyuncular, en az 5 farklı bölgeye jeneratör koyar ve her birini ayrı ayrı kablolandırıyor.

Yumurtadan Çıkarma(Breeding)

Oyunda yumurtadan küçük dinozorlar çıkarıp onları büyütebilirsiniz. Breeding ismi verilen bu sistemle, aynı cinste dişi ve erkek hayvanı evcilleştirerek onların yumurtası ile yeni bir dinozor çıkarabilirsiniz. Oyunda gen sistemi vardır. Yumurtalar, Anne ve Babanın genlerine göre doğar. Tabi, anne ve babanın leveli de yumurtanın çıkmasında etkili oluyor. Erkekler, sınırsız sayıda çiftleşebilirken, dişiler, belirli bir süre içerisinde yalnızca 1 sefer çiftleşebilir. Yani, bir yumurta çıktıktan sonra, dinozora ve onun kalitesine göre, 1 – 10 gün bekleyebilir. Her yumurtanın çıkmak için farklı bir sıcaklığına ihtiyaç duyduğunu söylemem gerekiyor. Bunlar için oyunda klima yapmalısınız. Klimanın yanına yumurtaları koyduğunuzda dinozordan dinozora değişerek, beklemeli ve kırılmasını beklemelisiniz. Yumurta çıktıktan sonra, ilk başta bebek olarak çıkacak, sonra çocuk, genç  süreçleri bulunuyor. Öncelikle söyleyelim, çok iyi yiyorlar. O yüzden erzağınızı yapsanız iyi olur. Bunun dışında bebeklik süreci %10 dur. Quetzal %10′ a ortalama 12 saatte ulaşıyor. Ama Quetzal en zor hayvanlardan birisi olduğu içi normal bu durum. 12 saat boyunca, sürekli elle beslemeniz gerekiyor. Ondan sonra yalaktan yiyebiliyor ve siz rahatlıyorsunuz.

Oyunda anlatılacak daha çok mekanik muhakkak vardır. Ancak şu anda aklıma gelenler bu kadar. Eğer, merak ettiğiniz bir konu olursa, yoruma yazmaktan çekinmeyin.Bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışacağım.

Ayrıca, elbette hatam olmuş olabilir. Hatam varsa, affola.

İnceleme Özeti

ARK: Survival Evolved İnceleme

8.9
Mükemmel
Ses
9
10
Grafik
8.9
10
Oynanabilirlik
8.9
10

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ayrıca Okuyabilirsiniz