Apple, Kuran okumak ve dinlemek için popüler bir uygulama olan Kuran Majeed‘i Çin’deki App Store’dan kaldırdı. Şirketin, hükümet yetkililerinin talebi üzerine uygulamayı kaldırdığı bildirildi, İslam’ın Çin Halk Cumhuriyeti’nde korunan bir din olduğu düşünüldüğünde biraz şaşırtıcı bir hareket.

Apple, Kuran Majeed’i Neden Yasakladı?
Kuran Majeed mağazada ücretsiz bir şekilde yer alıyordu ve uygulamanın geliştiricisi Pakistan Data Management Services’a göre dünya çapında 25 milyondan fazla Müslüman tarafından kullanılıyordu. Geliştirici, BBC’ye verdiği demeçte, uygulamanın kaldırılmasının görünüşte dini içeriğiyle hiçbir ilgisi olmadığını, “Şirkete göre, Kuran Majeed uygulamamız yasadışı içerik içerdiği için Çin App Store’dan kaldırıldı” dedi. Geliştirici, sorunu Çin’in Siber Uzay İdaresi ile çözmeye çalıştığını söyledi.
Net bir açıklama olmadan uygulamanın kaldırılması bizleri şaşırttı ancak iPhone üreticisinin yurtdışındaki insan hakları konusundaki resmi yazısını da aşağıya ekledik.
Şirketin insan hakları bildirgesinde “Yerel yasalara uymamız gerekiyor ve zaman zaman doğru yolda hükümetler ve diğer paydaşlarla anlaşamadığımız karmaşık konular olabiliyor. Diyalog ve katılımın gücüne olan inancımızla, kullanıcılarımıza en iyi hizmet eden çözümü bulmaya çalışıyoruz. İnsanların mahremiyetleri, kendilerini ifade etme yetenekleri, güvenilir bilgi ve yardımcı teknolojiye erişimlerini savunuyoruz.” yazısı mevcut.
Hatta bir ek not olarak, daha önce bir başka popüler dini uygulamalar arasında olan Olive Tree (Zeytin Ağacı) İncil uygulaması da bu hafta Çin’de kullanımdan kaldırılmıştı.

Çin’in Baskısı Bıktırdı
İş için mantıklı bir karar olsa da, bu uygulama kaldırma hamleleri şirketi daha önce şüpheli pozisyonlara sokmuştu. Apple, Çinli kullanıcıların sansürden kaçınmasına izin veren VPN uygulamalarını kaldırmıştı ve Tiananmen Meydanı, Dalai Lama veya Tayvan ve Tibet bağımsızlığından bahseden uygulamaları proaktif olarak filtrelemişti. Şirketin bölgedeki tedarikçileri de Çin’in ağırlıklı olarak Müslüman Uygur azınlığının baskısı ile bağlantılı.
Sonuç olarak iPhone üreticisi her iki şekilde de zor durumda. Şirket, Çin’de yaptığı iş ilişkilerine ve satışlarına güveniyor ve hükümete karşı güçlü bir duruş sergilemenin bunu tehlikeye atacağının farkında. Daha bu hafta Microsoft, Çin hükümetinin taleplerine uymanın giderek zorlaştığını ayrı ayrı kabul ederek LinkedIn’in yerel Çince sürümünü kapatma kararı aldı. Apple henüz böyle bir adım atmadı ve iPhone işini yürütmek için Çin’e ne kadar güvendiği göz önüne alındığında, yakın zamanda adım atacağını da zannetmiyoruz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce iPhone üreticisinin Çin’e karşı bu tutumunun sonuçları ne olacak? Müslüman ve Türk Uygur halkına yapılan zulümlerde göz önüne alındığında, Türk ve Müslüman dünyasının bu duruma tepkisinin büyük olacağını düşünüyoruz.