Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Android 12 İncelemesi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Google'ın yeni işletim sistemi olan Android 12'yi detaylı bir şekilde inceliyoruz. Android 12, kişiselleştirme ve gizliliğe odaklanan yepyeni bir işletim sistemi.

Android 12, telefon yazılımının son yıllarda çok yol kat ettiğinin adeta bir kanıtı. Bir zamanlar modern akıllı telefonun şafağında Apple’ın iOS’una meydan okumak için bir başlangıç ​​olarak başlayan Android, o zamandan beri kendi başına büyüdü. Son zamanlarda Google, ben de dahil olmak üzere birçok kişinin canını sıkacak şekilde herkese açık tatlı kod adlarını terk etti ve Android’i daha olgun bir işletim sistemi yapmaya odaklandı.

Android 12 ile Google, işletim sisteminin temel ilkelerinden birini de en uç noktaya taşıdı. Temelde başından beri Android, tamamen kişiselleştirme ve telefonunuzu kullanırken özgür hissettirmekle ilgiliydi. Bunu, iOS 14 ve iOS 15’te daha yeni kişiselleştirme özellikleri ekleyen Apple’ın benzersiz iOS vizyonuyla da karşılaştırıyorduk.

Bu yıl Google, yeni Material You tasarım diliyle tüm işletim sistemini sıfırdan ve yeniden tasarladı. Son birkaç yılda gördüğümüz Materyal Design’in bir evrimi olan bu yeni yön, tamamen “siz” odaklı ve renk paletini duvar kağıdınıza göre şekillendiren bir yapıya sahip ancak Yeni işletim sistemi tamamen güzel bir kaplamadan ibaret değil. Google ayrıca gizlilik konusunda da bir tavır aldı.

Yeni işletim sistemi, beni ilk başta işletim sistemine gerçekten çeken bir temellere dönüş olmuş. Uzun bir aradan sonra ilk kez Android yeniden eğlenceli hale gelmiş. Dilerseniz daha fazla uzatmadan önce, detaylı Android 12 incelememize geçelim.

Android 12 İncelemesi: Kişiselleştirme Devrimi

Yeni işletim sisteminin öne çıkan özelliği, size hitap eden bir tasarım dili olan Material You oldu. İşin sırrı, sistemin artık duvar kağıdınıza ve temalara göre tamamlayıcı renkleri çıkarması. Hızlı Ayarlar, Ayarlar, Gboard, Mesajlar ve daha birçok uygulamanız otomatik olarak ayarlanacak.

Android 12 İncelemesi

Diyelim ki Android 12’nin seçtiği rengi beğenmediniz. Ayarlar’daki Duvar Kağıdı ve Kişiselleştirme bölümüne gidebilir ve sistemin seçtiği diğer renkler arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca tercih edebileceğiniz önceden belirlenmiş bir seçim de mevcut.

Material You, Material Design’ın 2014 yılında Android 5.0 Lollipop’ta piyasaya sürülmesinden bu yana Android’in elde ettiği en büyük tasarım değişimi. Yedi yıl boyunca, Material You kesinlikle bir Android tasarım şeması oluşturdu ve iyi ya da kötü, kendisini fiili olarak aranılan tasarım hale getirdi. Samsung veya OnePlus gibi telefon üreticilerinin yeni işletim sisteminin dış görünümleriyle yaptıkları bu yeni vizyondan farklı ancak ben bu değişimi gerçekten beğendim.

Android 12 İncelemesi

Android 12’de her şey farklı; Kaydırıcı, Hızlı Ayarlar ve hatta ses seviyesi çubuğu bile. Yeni işletim sistemi tamamen yuvarlak bir tasarıma sahip ve bazılarının bunu sevmeyeceğinden eminim. Bu geçişin ilk başlangıcını Android 11’de gördük ancak yeni işletim sisteminin buna ne kadar hızlı adapte olduğunu görmek beni şaşırttı. Android 10’a dönüp baktığınızda bile, bloklu tasarım zaten eski ve modası geçmiş görünüyordu.

Android 12 ile yeni saat ve hava durumu seçenekleri gibi bazı yeni widget’lar geldi; Daha kişiselleştirilmiş, erişilebilir bir Android artık bizlerle. Material You, yalnızca tema motorunun ötesine gemiş; Android ve Google uygulamaları için yeni bir yön tanımlayan bir dizi temel ilke olmuş.

Android 12 İncelemesi

Yeni tasarım şemasıyla aylar geçirdikten sonra Material You’ya bayıldım. Tema seçeneklerini belirledikten sonra; Özellikle, duvar kağıdınızı seviyorsanız ve sistemin önerdiği renklerden nefret ediyorsanız, önceden ayarlanmış seçeneklerden birini seçmek, bana Android’i neden sevdiğimi hatırlatan harika bir deneyim yaşattı. Apple’ın sistemi iOS birçok şeyi doğru yapsa da bir iPhone’u kişiselleştirmek çok zor.

Android 12 İncelemesi: Gizlilik Odaklı Güncelleme

Gizlilik son yıllarda çok önemli hale geldi ve Android tarihsel olarak bu konuda her zaman iyi itibara sahip değildi. Sizi sürekli izleyen uygulamalardan, Google’ın her cihazdan topladığı çok miktarda veriye kadar Android, gizlilik odaklı bir sistem olmaya çok uzaktı.

Android 12‘nin merkezinde Özel Bilgi İşlem Çekirdeği (PCC) ve Gizlilik Panosu mevcut. İkincisi oldukça açıklayıcı ve bir dakika içinde ona geri döneceğim. Beni ilgilendiren kısım PCC oldu, gelişmiş otomatik döndürme gibi yapay zeka işlevlerini eğitmek için ihtiyaç duyduğu verileri barındırmak için kullandığı ayrı bir bölüm. Burada saklanan bilgiler asla cihazınızdan ayrılmaz.

Android 12 İncelemesi

PCC yani Özel Bilgi İşlem Çekirdeği, Google’ın verilerinizi gizli tutmak ve aynı zamanda Pixel telefonunuz için en iyi yapay zeka özelliklerini sağlamak için sunduğu geçici bir çözüm. Bu özelliği yeni Android’de gördüğüme çok sevindim ama aynı zamanda yeni işletim sistemine daha kullanıcı odaklı bir ek olan Gizlilik Panosu ile birlikte çalışması için tasarlanmış. Temel olarak, uygulamalarınızın arka planda ne yaptığına dair her şeyi size bildiren bir sistem.

Gizlilik ayarları artık kamera ve mikrofon için bu özellikleri tüm uygulamalar için tamamen kapatan ayrı menülere bölünmüş durumda. Şimdiye kadar, her uygulama için kamera ve mikrofonu birer birer kapatmanız gerekiyordu. Bunları hızlı bir şekilde etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için Hızlı Ayarlar’a kamera ve mikrofon geçişleri de ekleyebilirsiniz. Ayrıca son olarak, bir uygulama kameraya veya mikrofona eriştiğinde, Android artık ekranınızın üst köşesinde bir simge gösterecek.

Android 12 İncelemesi

Android 12’de eksik kalan şey, iOS’un Uygulama İzleme Şeffaflığı girişimine benzer şekilde, uygulamalara sizi izlememelerini söylemenin kolay bir yolu olmaması. Yine de Android’de buna benzer bir şey yapabilirsiniz. Kapatabileceğiniz veya düzenleyebileceğiniz Ayarlar > Google > Google Hesabınızı yönetin > Verilerinizi ve gizliliğinizi yönetin > Reklam kişiselleştirme seçeneğine giderek yapabilirsiniz ancak hiçbir şekilde Apple’ın yöntemi kadar basit veya anlaşılır değil.

Yeni işletim sisteminin gizlilik ve güvenlik özelliklerinin tümü, kötü alışkanlıkları telafi etmeyecek. Hala dikkatli olmanız gerek. Güvenmediğiniz uygulamaları APK olarak yüklemeyin ve Play Store’dan vermek istemediğiniz izinleri isteyen uygulamalara dikkat edin. En azından yeni işletim sistemi, bir uygulamanın şimdi kesin veya yaklaşık konum erişimine sahip olmasını isteyip istemediğinizi seçmenize izin veren bir şekilde tasarlanmış.

Android 12 İncelemesi: Bildirimler Artık Çok Daha İyi

Android’in temel güçlü yönlerinden birisi her zaman bildirimler oldu. Basitçe söylemek gerekirse işletim sistemi, Android’in akıllı gruplaması ve kolayca eyleme dönüştürülebilir ögeleri sayesinde Apple’ın şimdiye kadar yaptığı her şeyden çok daha fazlasını sundu. Daha da iyisi, telefonun kilidini açtığınızda bildirimler sadece kilit ekranınızdan kaybolmuyordu, bu beni iPhone kullanırken inanılmaz sinirlendiriyordu.

Android 12 İncelemesi

Android 12 ile bildirimler yalnızca daha güzel değil, aynı zamanda daha akıllı hale geldi. Yeni işletim sistemi için güncellenen uygulamalar, artık uygulama yüklenirken bir duraklama olan bildirim trambolini olarak adlandırılan şeyi kullanamayacak. Bu, uygulama açılırken sistemin kısa bir süre askıda kalmasına neden oluyordu. Tecrübelerime göre, bu en çok Discord ile sıkıntı yaratıyordu ancak bu program giderildi.

Bu nedenle, yeni bildirim gölge tasarımı ve animasyonları güzel olsa da, sistemin temelinde her şeyin düzgün bir şekilde gruplandırıldığından, yüzeye çıktığından ve bildirimlerin temelde anında yanıt verdiğinden emin olmak için endişelenmemeniz gerektiğini söylemeden geçmeyeyim.

Android 12 İncelemesi: Oyun Konusunda Gelişim

Android 12 ile Google nihayet insanların telefonlarında oyun oynadığını fark etti. Stok Android’in özel bir oyun modu mevcut. Game Dashboard olarak adlandırılan bu sistem; FPS sayacı, YouTube Live kısayolu, bazı oyunlar için optimizasyon, ekran görüntüleri veya ekran kaydı için kısayollar gibi bazı güzel seçeneklere sahip. Ne zaman bir oyunda olsanız, bu seçeneklere erişebileceğiniz küçük bir ok göreceksiniz. Twitch ve Discord seçeneklerini görmek isterdim ama en azından Game Dashboard’un başından beri bazı sağlam özellikleri mevcut.

Android 12 İncelemesi

Yeni işletim sistemi, Apple’ın iOS 15’te sunduğuna benzer evrensel cihaz arama özelliğini de sahip. Bu, Google arama çubuğu Widget’ından farklı. Telefonunuzda dosyalar, kişiler ve uygulamalar için arama yapmanızı sağlayan bir uygulama. Üçüncü taraf başlatıcılarda bir süredir buna benzer şeyler vardı ancak şimdi yeni işletim sistemine de eklendi. Word, bunun yeni bir API ile üçüncü taraf başlatıcılara açılacağını söyledi.

Evrensel cihaz araması, web aramaları yapabileceğiniz, App Store’da uygulamalar bulabileceğiniz ve hatta Haritalar’da sonuç alabileceğiniz iOS 15’te Spotlight’ın biraz gerisinde kalmış. Google’ın bunu doğrudan kopyalamasını görmek isterdim. Web’de, Haritalar’da, Play Store’da, Drive’da (ve Dropbox gibi diğer uygulamalara açık) ve telefonun kendisinde arama yapmak için artık tek bir işlem yapacağımız bir yere sahip olduk. Bu sadece bir başlangıç ve Google’ın Android 13 ve sonrasında bunu gerçekten genişletebileceğini düşünüyorum.

Android 12 İncelemesi

Bu güncellemede birçok yeni, daha küçük özellik de alıyoruz, bunlardan en önemlilerini kısaca özetleyeceğim. Yeni işletim sisteminde artık yerleşik bir tek el modu mevcut. Resim içinde resim, geçmişin keskin köşelerine kıyasla artık yuvarlak estetiğe daha uygun.

Google nihayet Android’in en uzun süredir devam eden bölümlerinden biri olan Birlikte Aç iletişim kutusunu ele aldı. Bu, varsayılan uygulamalar oluşturmak için faydalı olsa da, uzun süredir bağlantılarla beni rahatsız ediyordu ancak yeni işletim sisteminde Doğrulanmış Bağlantılar, telefonunuza URL’nin kendisine göre hangi uygulamanın açılacağını söyleyebiliyor. Bu küçük bir değişim ama bence fazlasıyla önemli.

Yerel kaydırma ekran görüntüleri nihayet Android’e geldi. Bu, ekranınızda gördüğünüzden daha fazlasını ekran görüntüsü almanıza olanak tanıyan bir sistem. Bu, uzun bir sohbete veya web sayfasına takılmak isteyenler için harika. Beta sürümlerinde gördüğümüz bir diğer özellik olan Gelişmiş otomatik döndürme, yan yattığınızı algılamak ve otomatik döndürmeyi devre dışı bırakmak için öne bakan kamerayı kullanan yeni bir özellik. Bu, telefonlarını yatakta okuyan insanlar için büyük bir nimet.

Yeni işletim sisteminde çok daha küçük özellikler ve ince ayarlar mevcut bu yüzden yenilikleri görmek için telefonunuzdaki güncellemeyle oynamanızı tavsiye ederim.

Android 12 İncelemesi

Android 12 İncelemesi: Sonuç

Android 12, tamamen yeni bir görünüme sahip ve gizliliğe odaklanan büyük bir güncelleme. Google, özellikle Material You tema sistemi ile yeni sürümü daha fazla kişiye hitap etmek için elinden geleni yapmış. Yuvarlak estetik bazı yerlerde biraz aşırı olsa da, Android’in görsel olarak iyi bir noktada olduğunu düşünüyorum.

Evrensel cihaz aramasının iOS’un Spotlight’ına benzer bir şeye genişlediğini görmek istiyorum. Game Dashboard, Twitch entegrasyonunu ve oyun durumu için Discord’a bağlanmayı içerecek şekilde büyüyebilir, bunun da Android 13 ile daha da iyi hale gelmesini umuyorum.

Önümüzdeki yıl boyunca Google, özellikle Pixel telefonlar için daha fazla Android 12 özelliği yayınlayacak. Katlanabilir telefonlar ve tabletler için optimize edilmiş bir kullanıcı arayüzü sunan Android 12L‘yi şimdiden merakla bekliyoruz. Hatta bu haber, Google’ın kendi Pixel Fold’unu hazırladığı spekülasyonlarına yol açtı.

Mümkün olduğunda kesinlikle Android 12’ye güncellemenizi öneririm. Bu değerli bir güncelleme ve tüm yeni özellikleri seveceğinizi düşünüyorum.

İnceleme Özeti

Android 12 İncelemesi: Bilmeniz Gereken Her Şey

0
Berbat

İçeriği Paylaş

Yazar Hakkında

Ege Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olan ve oyun sektörüne yıllardan beri yoğun ilgi duyan Mert, 3 yılı aşkın bir süredir Turkmmo'da içerik üretiyor.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

0

    Cevap Yazın

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Gameplay
    Graphics
    Longevity
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!